Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL Proiecte SUPLIMENTARE adoptate în ședința de Guvern: 30 de noi stații de metrou, o nouă hidrocentrală pe Dunăre, cale ferată de mare viteză

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă guvern

Guvernul a introdus, joi, opt noi proiecte strategice de investiții pe lista celor care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat (PPP) de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o Hotărâre pentru suplimentarea anexei cu lista proiectelor strategice de investiții în parteneriat public-privat, decizia Executivului venind la propunerea CNSP.

Citește și: De la câteva mii de euro la 15 euro! Ce nu știai despre Delia

În total, lista conține după suplimentarea de joi un număr total de 21 de proiecte de investiții, au completat sursele menționate. În prezent, Comisia Națională de Prognoză elaborează studiile de fundamentare pentru fiecare din aceste proiecte și după finalizarea studiilor, le va prezenta în Guvern pentru adoptarea lor prin HG și lansarea licitațiilor de atribuire.

Lista proiectelor PPP adoptate joi, în ședința de Guvern, obținută de MEDIAFAX, este:

1. Linia ferată de mare viteză București – Craiova/(Sofia) – Timișoara/(Belgrad) – Cluj/(Budapesta)

Citește și: Tranzacție autorizată! Ce s-a întâmplat cu Gazeta Sporturilor

Realizarea liniei ferate de mare viteză, în lungime de aproximativ 1.275 km, va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală și principalele orașe de pe traseu și va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timișoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timișoara – Belgrad și Cluj – Budapesta.

Se stimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene și rutiere către transportul feroviar, atragerea turiștilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar și a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate.

2. Extinderea rețelei de metrou prin realizarea magistralei M7

Citește și: Li s-a tăiat dreptul la pensie- ce vor primi în schimb

Se va construi o magistrală de metrou pe ruta Bragadiru – Alexandriei – Colentina – Voluntari, în lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de stații, un terminal și un depou, traseu pe care vor circula aproximativ 30 de trenuri.

Realizarea investiției va conduce la creșterea mobilității populației și va decongestiona traficul de suprafață, dar va determina și creșterea ariei zonei metropolitane a Bucureștiului, prin dezvoltarea urbanistică a așezărilor adiacente.

Citește și: Va fi implementat transportul cu autobuze electrice! Unde se va întâmpla asta

3. Molurile nr.3 și nr.4 din Portul Constanța Sud

Extinderea Portului Constanța prin construirea unor terminale suplimentare de operare poate deveni un important punct de atracție pentru investitori și creează premisele pentru operarea de nave de mare capacitate, va conduce la creșterea capacității de transport maritim pentru pasageri și mărfuri, implicit la creșterea volumului schimburilor comerciale.

4. Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopole pe fluviul Dunărea

Are drept scop principal amenajarea hidrotehnică a fluviului Dunărea pe sectorul aval de Porțile de Fier I și II, ceea ce va conduce la îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre și la dezvoltarea economică pe termen lung în zona orașului Turnu Măgurele.

De asemenea, se va asigura alimentarea cu apă a localităților riverane, acestea nemaifiind dependente de nivelul Dunării.

Citește și: Importăm ce e bun, mâncăm ce e prost! Care este produsul românesc care nu ajunge în magazinele noastre

5. Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarnița- Lăpușești

Principalul obiectiv al proiectului este creșterea siguranței în funcționarea SEN (Sistemului Energetic Național), centrala fiind concepută a se realiza cu o putere totală instalată de 1000 MW.

6. Construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – New Costinești

Realizarea de noi spații de cazare la standarde occidentale, prin valorificarea a aproximativ 2,5 km de plajă la Marea Neagră, din zona Costinești – 23 August, va conduce la dezvoltarea economică a zonei, la atragerea de investiții adiacente și, implicit, a turiștilor autohtoni și străini.

Citește și: De la câteva mii de euro la 15 euro! Ce nu știai despre Delia

Proiectul constă în construirea a 4 resorturi de lux, pe o suprafață totală de peste 800 de hectare de teren, dar și a 8 hoteluri de 5 stele cu peste 4.000 de camere.

De asemenea, se va realiza construcția unei rețele de drumuri județene care să facă conectarea noii stațiuni de agrement cu drumul național DN39.

7. Clinica multifuncțională „Dr. Calistrat Grozovici”

Citește și: Tranzacție autorizată! Ce s-a întâmplat cu Gazeta Sporturilor

Este vorba despre o clinică multifuncțională care se va construi în incinta Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiectul prevăzând construirea a două corpuri de clădire cu o suprafață desfășurată de circa 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea în componență secție de urgență, unitate ambulatoriu, unități ATI, săli pentru consultații, imagistică, radioterapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru și săli de cursuri pentru studenți, laboratoare, bloc de cercetare, săli de ședință, vestiare, spații pentru vizitatori, spații tehnice.

8. Spitalul regional Târgu Mureș

Spital va avea o capacitate de aproximativ 800-1000 de paturi, va asigura asistență medicală pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul județelor sau al municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport și elicopter pentru urgențe, cât și cu clinici de specialitate și centre de cercetare dotate corespunzător.

Citește și: Li s-a tăiat dreptul la pensie- ce vor primi în schimb

Pe lângă spital, se vor construi atât cartiere de locuințe pentru medici și personalul auxiliar, cât și instrastructură de cazare pentru rudele și însoțitorii pacienților.

În afara acestor proiecte, pe 22 mai, vicepremierul Viorel Ștefan a spus că în baza noii legislații privind parteneriatul public-privat (PPP), Guvernul va construi autostrăzile Alexandria-Lugoj, Târgu Neamț - Iași - Ungheni și Ploiești-Râșnov, dar și Spitalul Republican, și va lansa în operare 15 spitale CFR, a anunțat pe 22 mai.

Citește și: Importăm ce e bun, mâncăm ce e prost! Care este produsul românesc care nu ajunge în magazinele noastre

„Autostrada Târgu Neamț - Iași - Ungheni, în lungime de 109 kilometri, va avea și un pod peste Prut, iar autostrada Ploiești-Brașov-Râșnov (100 de kilometri) va fi, probabil, cea mai râvnită de către partenerii privați, având în vedere traficul intens și potențialul turistic din această zonă. Autostrada Sudului (Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin - Lugoj), în lungime totală de 550 de kilometri, va fi de maxim interes pentru investitorii și transportatorii din sudul țării”, a declarat viceprim-ministrul Viorel Ștefan, la un briefing de presă care nu a fost urmat și de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Lansarea în operare public-privată a 15 spitale CFR „este o premieră, întrucât prin noua legislație proiectele PPP nu vor mai viza doar sectorul de construcții și infrastructură, ci și operarea de servicii publice”, a mai spus vicepremierul.

Citește și: De la câteva mii de euro la 15 euro! Ce nu știai despre Delia

Complexul medical „Carol Davila” - Spitalul Republican - va avea 37 de săli de operație și 2.000 de paturi, iar în campusul respectiv vor exista, pe lângă spitalul propriu-zis, și o facultate de Medicină, și cămine studențești, dar și un hotel pentru aparținătorii pacienților internați, se arată într-un document prezentat de oficialul guvernamental.

„Toate aceste cinci proiecte vor atrage, după estimările noastre, investiții de 15-20 de miliarde de euro, iar lucrările vor putea începe efectiv anul viitor”, a mai spus Viorel Ștefan.

Citește și: Tranzacție autorizată! Ce s-a întâmplat cu Gazeta Sporturilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.