Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflația a intrat pe un trend descendent, dar perspectivele nu sunt deloc bune. Avertismentul analiștilor financiari: 'Vor veni impozitele noi'

cumparaturi-supermarket-inflatie

Rata inflaţiei s-ar putea să fie, anul acesta, uşor sub 8%, dar probabil, în primul trimestru din 2024 vom avea o creştere de preţuri, pentru că vor veni impozitele noi, a declarat, joi, la o conferinţă pe teme economice, Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.

"Suntem pe un trend descendent de inflaţie. S-ar putea ca anul acesta să terminăm cu o rată a inflaţiei poate uşor sub opt puncte procentuale. Procesul dezinflaţionist va continua şi anul viitor, însă nu va fi lin. Probabil, în primul trimestru al anului viitor vom avea o creştere de preţuri, pentru că vor veni impozitele noi. Taxa pe cifra de afaceri, am mai spus-o, e un TVA pe steroizi. De ce? Cu cât lanţul de producţie şi de distribuţie este mai lung, poate se va adăuga câte 1% pe acest lanţ şi va rezulta un preţ mai mare. De asemenea, sunt majorate accize asupra unor componente ale coşului de consum, dar şi anumite cote de TVA. Am avut un episod de majorare a salariului minim pe economie acum, vom mai avea încă unul la începutul anului viitor şi probabil va mai fi încă unul pe parcursul anului viitor. Trebuie să ţinem cont că peste 30% din contractele de muncă din economie sunt pe salariul minim. Deci, companiile vor avea o creştere a costurilor", a spus Codîrlaşu, conform AGERPRES.

Specialistul a adăugat că deciziile pe care le vor lua companiile în cursul anului viitor vor depinde şi de competitivitatea sectorului în care acele organizaţii activează.

"Primul gând al lor va fi să ducă costul mai departe în preţ, dacă şi competiţia permite. Dacă nu, vor trebui reduse cheltuielile, angajări mai puţine sau poate chiar dezangajări. Nu că salariile minime n-ar fi trebuit să crească. Cu cât venitul a fost mai mic, cu atât impactul asupra bugetului familiei a fost mai mare din inflaţie. Pentru că cea mai mare componentă a inflaţiei au fost preţurile alimentare, care cu cât bugetul unei familii e mai mic, cu atât sunt mai importante. Repet, vom avea un episod în primul trimestru de majorare a preţurilor, după care inflaţia va continua să scadă. Aş spune că am putea atinge undeva spre 6% la finalul anului următor, chiar uşor sub. Cred că vom avea inflaţie mai mare pentru mai mult timp. Vom ajunge destul de greu la ţinta de de 2,5%. Până acum, nicio bancă centrală nu a dar vreun semnal că îşi ridică ţinta", a explicat reprezentantul CFA România.

În luna august, BNR a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.

Specialişti şi consultanţi din sistemul bancar au participat, joi, la conferinţa online cu tema "Evoluţia dobânzilor în contextul reaşezării inflaţiei".

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.