Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Inflația scoate oamenii în stradă! Efect de domino în mai multe țări: proteste violente în Sri Lanka, Albania, Argentina, Panama, Kenya, Ghana

proteste inflație

Sri Lanka nu este singura țară în care economia e la pământ. În multe țări inflația ridicată a crescut costul vieții, iar protestele izbucnesc într-un ritm rapid.

Sri Lanka

În Sri Lanka, inflația a ajuns la 54,6% în iunie, în timp ce banca centrală a majorat ratele dobânzilor la 15,5%. Acest lucru înseamnă că muncitorii din Sri Lanka își pierd economiile cu fiecare secundă, în timp ce rambursarea datoriilor a crescut, punând presiune asupra bugetelor gospodăriilor. Guvernul nu a reușit să onoreze datoria externă, iar FMI i-a cerut să crească taxele și să combată corupția ca o condiție pentru a primi un împrumut de salvare, relatează Financial Times într-o analiză.

Albania

Mii de albanezi au mărșăluit săptămâna trecută în Tirana, cerând demisia Guvernului din cauza presupusei corupții și a creșterii masive a prețurilor de consum. Banca centrală albaneză a anunțat o majorare a ratei dobânzii cu 1,25%, în timp ce inflația oficială din iunie a fost de 6,7%.

Argentina

Mii de argentinieni au mărșăluit săptămâna trecută în Buenos Aires pentru a protesta împotriva creșterii costului vieții. Cu rate ale dobânzii cheie de 52% și o inflație de 60,7% în luna mai, demonstranții au îndemnat guvernul să demisioneze, respingând în același timp împrumuturile de la FMI, care vin cu condiții tot mai dure pentru cetățeni.

Panama

Protestele împotriva guvernului din Panama au început la 1 iulie, cerând ca guvernul să abordeze problema costului ridicat al vieții din țară. Demonstranții cer salarii mai mari, prețuri mai mici la produsele de bază și eliminarea blocajelor din lanțul de aprovizionare. În timp ce inflația rămâne scăzută în această țară puternic monetizată, problemele legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial au avut un impact asupra veniturilor din canalul Panama, reducând veniturile și previziunile guvernului.

Kenya

Costul produselor alimentare de bază a crescut vertiginos în Kenya, iar sute de protestatari au mărșăluit sâmbătă prin Nairobi, îndemnând guvernul să reducă prețurile la alimente. Protestatarii au susținut că costul ridicat al vieții a fost cauzat de împrumuturile excesive ale statului și de corupția galopantă. Rata oficială a inflației din Kenya este de 7,91%, în timp ce ratele dobânzilor sunt de 7,50%.

Ganezii au ieșit în stradă în iunie pentru a protesta față de costul ridicat al vieții. Guvernul a reușit să negocieze un plan de salvare din partea FMI după ce inflația a ajuns la 27,6%, iar majorarea ratelor dobânzilor la 19% nu pare să fi dat rezultate. Economia Ghanei a cochetat cu o criză a datoriilor din cauza împrumuturilor excesive.

Olanda, Belgia, Italia și China

Există și alte demonstrații în Olanda, Belgia, Italia și China care par să se refere la faptul că oamenii nu reușesc să gestioneze confortabil bugetele casnice, costul vieții lor este amenințat de politicile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) și de imposibilitatea de a avea acces la numerar la bancă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.