Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Infopolitic despre moștenirea lui Victor Ponta

ciolos ponta

Infopolitic a publicat o listă de indicatori care descriu starea României așa cum arată ea la finalul mandatului lui Victor Ponta. Redau acești indicatori mai jos, împreună cu unele comentarii care au fost necesare acolo unde au fost omise aspecte relevante.

Infopolitic: „România se afla în topul creşterii economice între statele UE, având un avans estimat al economiei de aproape 4% pentru finalul lui 2015.”

Comentariu: Da, România are creștere economică. Infopolitic nu discută riscurile pe termen lung care provin din scăderea cheltuielilor de infrastructură, dar, aici și acum, avem creștere

*

Infopolitic: „Pentru prima oară după mulţi ani, România a respectat ţintele de deficit convenite cu finanţatorii internaţionali, dar şi asumate prin tratatele UE.”

*

Infopolitic: „România a înregistrat în ultimii ani o scădere a ponderii economiei negre în PIB.”

Comentariu: Nu cunoșteam aceste cifre. Ele sunt cu siguranță o veste bună. Dar trebuie observat că economia ascunsă scade cam în același ritm în România și restul Europei.

*

Infopolitic: „Asistăm la o revenire a investiţiilor. În primele luni din anul curent, investiţiile în economie au crescut masiv faţă de anul trecut.”

Comentariu: Graficul Infopolitic sugerează că investițiile private au reușit (în sfârșit) să umple gaura lăsată de stat. Creșterea  investițiilor private ar fi fost un argument bun pentru PSD în dezbaterea publică dar partidul, nu se știe de ce, a evitat subiectul.

*

Infopolitic: „Datoria guvernamentală, raportată ca procent din PIB, a scăzut.”

*

Infopolitic: „În ultimii ani, a existat o creştere constantă a subvenţiei acordate agricultorilor la hectar.”

Comentariu: Tendința de creștere precede guvernul Ponta.

*

Infopolitic: „Salariul minim a crescut cu aproape 40% din 2012.”

Comentariu: Este vorba despre salariul nominal. În ciuda scăderilor de prețuri din ultimele luni, această distincție rămâne importantă.

*

Infopolitic: „A crescut puterea de cumpărare pentru pensionari şi salariaţi.”

Infopolitic: „România înregistrează în prezent, după mulţi ani, un număr mai mare de salariaţi decât numărul pensionarilor. Una dintre marile provocări ale noului Guvern va fi menţinerea tendinţei de creştere a numărului de locuri în economie. Punctam faptul că în analiza de faţă folosim datele INS, care sunt restrictive în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă. Datele prezentate de ANOFM indica de obicei un număr mai mare al locurilor de muncă.”

*

Infopolitic: „Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut exponenţial.”

Deşi în continuare în dezbaterile interne se insistă pe „eşecul” României în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, realitate cifrelor arată că, începând cu 2012, a existat o accelerare aproape nesperată la acest capitol. Astfel, dacă ne raportăm la plăţile efectuate către beneficiari, se poate lesne observă evoluţia spectaculoasă din ultimii ani – s-a pornit de la puţin peste 10% şi s-a depăşit 60%, în doar trei ani. Rămâne de văzut cât de mult va fi afectat acest proces de problemele de ordin politic din această perioadă.

Sursa grafice: Infopolitic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.