Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insolația nu are efecte doar de moment. Care sunt efectele pe termen lung și cum se manifestă

Catena
insolatie

Insolația nu are efecte doar de moment. Care sunt efectele pe termen lung și cum se manifestă

An de an, temperaturile excesive subt tot mai intense și de durată tot mai lungă. În aceste condiții, tot mai mulți oameni se confruntă cu riscul de a face insolație. Anul trecut, Europa a înregistrat un număr record de decese cauzate de căldură.

Decese cauzate de căldura excesivă s-au înregistrat chiar și în regiunile mai obișnuite să facă față vremii caniculare, cum ar fi Asia de Sud, unde temperaturile ridicate au început din ce în ce mai devreme în fiecare sezon.

Insolația – cea mai periculoasă formă de boală legată de căldură – este o amenințare din ce în ce mai mare și creează îngrijprări pentru sănătatea publică, deoarece încă nu există un tratament disponibil, altul decât pur și simplu răcirea corpului. În plus, unele cercetări par să sugereze că insolația ar putea duce la probleme de sănătate pe termen lung, nu doar pe moment.

Iată ce știm acum despre această afecțiune și ce speră experții să ne spună în urma cercetărilor din următorii ani.

Corpul în insolație

Insolația nu are legătură cu evenimentul cardiovascular care definește termenul „accident vascular cerebral”. Insolația apare atunci când temperatura centrală a corpului crește la niveluri periculoase. Este cea mai severă formă de boală termică, o categorie care include crampe de deshidratare, senzația de oboseală și de epuizare din cauza căldurii și chiar arsuri solare. Uneori, o persoană se va confrunta cu una sau mai multe dintre aceste simptome mai minore, înainte de a face o insolație severă. Dar nu întotdeauna există un avertisment.

În timpul unei insolații, „corpul nu mai poate regla temperatura”, spune Zachary Schlader, profesor asociat de kinesiologie la Universitatea Indiana, unde studiază stresul termic. Dar, el mai spune că nu doar temperatura este importantă. Adevăratul pericol al insolației, spune el, este că este marcat de un anumit nivel de disfuncție a sistemului nervos central. Acest tip de defecțiune fiziologică provoacă un răspuns inflamator masiv la nivelul întregului corp, care pune rapid în pericol aproape fiecare sistem de organe. Datorită amenințărilor rapide și sistemice pe care le prezintă, Schlader compară insolația cu sepsisul - o infecție a întregului corp, scre Time.

În două moduri apare insolația

Insolația apare în general într-unul din două moduri: expunerea la căldură extremă sau activitate intensă care încălzește corpul la aceleași niveluri. „Când temperatura mediului crește, metabolismul corpului nostru crește de fapt, ceea ce crește producția de căldură”, explică Miles Marchand, rezident în cardiologie la Universitatea British Columbia. În același timp, la temperaturi ridicate „avem o capacitate mai mică de a disipa căldura în mediu”, mai spune el.

Un sistem cardiovascular sănătos, explică Marchand, poate compensa puțin prin dilatarea vaselor de sânge și reglarea debitului cardiac. Acesta este motivul pentru care expunerea la mediu este un pericol mult mai mare pentru cei cu factori de risc cardiovascular sau afecțiuni anterioare de sănătate, cum ar fi persoanele în vârstă.

Când oamenii iau în considerare riscurile de insolație, „probabil cel mai important lucru care este subapreciat este activitatea fizică sau exercițiile fizice”, spune Schlader. Oamenii mai tineri și mai în formă au, în general, mai multe șanse de a suferi o insolație în timpul unor activități fizice prelungite, în condiții deja calde. (Din acest motiv, cercetarea modernă a insolației folosește adesea populațiile militare ca subiect).

Răcirea, singurul tratament

Și, când vine vorba de tratarea insolației, odată ce începe, răcirea rapidă este singura opțiune, spune Schlader. Standardul de aur, explică el, este practic doar o baie de gheață. De aceea, insolația îi ucide în mod disproporționat pe cei care trăiesc departe de resurse precum spitale și spații publice răcite sau care nu își permit resursele care ar face accesibilă răcirea rapidă. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care insolația este luată atât de serios în armată. Aici, nimic din ce poate fi într-o trusă de prim ajutor, nu ajută în cazul insolației. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, Schlader se așteaptă ca mai multe orașe să înceapă să implementeze în apropierea zonelor aglomerate și să construiască infrastructură precum stațiile de răcire.

Lipsa altor tratamente este una din cazele care fac ca insolația să fie atât de periculoasă, spune Schlader. „Răcirea rapidă a corpului necesită o mulțime de infrastructuri diferite pe care multe locuri nu o au.” Chiar și aerul condiționat se bazează pe o sursă de energie.

Cercetări mai noi

Aducerea la normal a temperaturii corpului unui pacient care suferă de insolație, cât mai repede posibil, a fost recunoscută de mult timp ca o simplă chestiune de supraviețuire, dar cercetările recente pe animale declanșează discuții despre potențialele leziuni ale organelor pe termen lung pentru unii supraviețuitori ai insolației. În experimente care au analizat șoarecii și șobolanii supuși unei insolații la temperaturi extreme, cercetătorii au identificat câțiva biomarkeri clari ai leziunilor, în principal în inimă și rinichi. Deși acestea nu sunt singurele sisteme de organe supuse stresului de o insolație, spune Schlader, rolurile pe care le joacă în menținerea temperaturii centrale - pomparea sângelui și gestionarea hidratării - sunt esențiale. Este logic că ar avea consecințe pe termen lung.

Cauzează leziunea organelor

Este posibil, de exemplu, ca anumite leziuni ale unor organe interne să fie atenuate prin răcirea rapidă, un tratament care nu este în general disponibil subiecțilordin testaele pe animale. Dar ratele de mortalitate ale victimelor cresc an de an, sugerând că supraviețuirea după o insolație duce la un risc crescut de boli cardiovasculare, chiar și atunci când comorbiditatea este luată în considerare. Deficiența cognitivă și motrică pe termen lung a fost, de asemenea, legată recent de insolația, chiar și la persoanele tinere, altfel sănătoase.

Pentru cei cu acces facil la îngrijiri medicale, aceasta nu este o problemă. „În majoritatea pacienților cu insolație care se prezintă la spital, pacienții se recuperează de fapt destul de rapid”, spune Marchand. Este grozav, dacă locuiești lângă un spital. Dar viteza cu care insolația se agravează și lipsa unui tratament farmacologic înseamnă că e extrem de important ca pacientul s ajungă în cel mai scurt timp la Urgență pentru ajutor medical. Distnața de o oră până la un spital ar putea însemna diferența între viață, moarte și dizabilitate pe termen lung.

Observarea loviturii de căldură

Dacă credeți că există riscul ca cineva din anturaj să se confrunte cu o insolație, este important să căutați tratament. „Netratată, există o rată de mortalitate ridicată”, mai spune Marchand. Aproape 60% dintre victime suferă de o insuficiență a organelor, care este fatală în câteva zile, potrivit unor cercetări. Insolația poate să apară atât de repede și atât de pe furiș încât nu este observată decât atunci când deja s-a instalat.

Totuși, există câteva lucruri la care trebuie să fii atent dacă ești afară într-o zi fierbinte. Cel mai clar indicator al insolației este confuzia și dezorientarea, cauzate de „scurtcircuitarea” sistemului nervos central. La început, acest lucru se poate manifesta și prin schimbări de dispoziție „care sunt oarecum extreme”, spune Schandler. „Dacă cineva devine mult mai iritabil sau începe să se comporte foarte diferit”, acesta poate fi un indicator neurologic cheie al insolației.

„Mulți oameni vor fi transpirați inițial, dar pe măsură ce devin mai deshidratați (în special la persoanele în vârstă), pielea poate deveni de fapt uscată”, adaugă Marchand. Dacă vedeți aceste semne, căutați ajutor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.