Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră – Inspecția Judiciară se autosesizează în cazul judecătoarei care a întrebat unde e tânărul decedat

inspectia judiciara

Inspecția Judiciară a decids să se autosesizeze în cazul judecătoarei de la Constanța, care a întrebat unde e tânărul decedat în urma accidentului de la 2 Mai. În timp ce făcea prezența, judecătoarea a strigat numele uneia dintre victime fără să își dea seama că tânărul nu mai este printre noi. Judecătoarea nu este la prima abatere, ea fiind sancționată și în trecut de Consiliul Superior al Magistraturii pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

„Inspecția judiciară s-a sesizat din oficiu față de judecătorul desemnat să soluționeze cazul privind accidentul.

Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judectătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată, comportamentul judecătorului în ședințele de judcată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024, precum și exisntența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul menționat”, arată Inspecția Judiciară.

Ce a făcut judecătoarea?

În timp ce făcea prezența, judecătoarea a strigat numele uneia dintre victime fără să își dea seama că tânărul nu mai este printre noi.  Tatăl lui Sebi a povestit jurnaliştilor la ieşirea din Judecătoria Mangalia că judecătoarea a cerut cartea de identitate a fiului său mort în accidentul din august 2023. "Când a întrebat dacă băiatul meu este în sală... Nu am văzut în viaţa mea un asemenea judecător. Îi voia buletinul", a răspuns bărbatul cu ochii în lacrimi.

Cine este judecătoarea?

Magistratul care a stârnit lacrimile familiei îndoliate este Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia.

Ioana Ancuța Popoviciu este magistrat la Judecătoria Mangalia din martie 2022. Anul trecut, în luna mai, judecătoarea a fost sancționată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

content-image

Secția pentru judecători a CSM i-a aplicat sancțiunea avertismentului:

„Acțiune disciplinară: POPOVICIU IOANA-ANCUŢA, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.271 lit.g) teza I, lit.l) şi s) raportat la art.272 din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în lipsa de diligență în vederea realizării unui management riguros al cauzelor cu care a fost învestit judecătorul, pentru ca derularea procedurilor judiciare să se realizeze în aşa fel încât să se asigure soluționarea acestora cu celeritate şi într-un termen rezonabil; nerespectarea în mod nejustificat de către judecătorul vizat a obligațiilor legale și regulamentare de a întocmi minutele, de a efectua control la compartimentele unde a fost desemnată coordonator prin decizia președintelui instanței; modul de conducere a ședinței de judecată și dispunerea măsurilor, a parcurgerii procedurii prealabile, prin încălcarea cu neglijență a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public, arăta Inspecția Judiciară în acțiunea exercitată.

UPDATE 23 februarie, ora 13.30: Reacția CSM după ce a apărut în spațiul public cazul judecătoarei

„În temeiul dispozițiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor legale, cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către un judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia.

Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei”, a transmis CSM, într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.