Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecţia Judiciară, luată cu ASALT: Peste 6.300 de sesizări privind activitatea şi conduita procurorilor şi judecătorilor în 2017 / DOCUMENT

Inquam Photos / Octav Ganea
dosare

Inspectorii judiciari s-au confruntat anul trecut cu "o avalanşă de sesizări" la adresa procurorilor, crescând numărul sesizărilor vizându-i pe procurorii din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi incidenţa "reflectării negative în mass-media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, potrivit bilanţului făcut public de Inspecţia Judiciară.

VEZI AICI ÎNTREG BILANŢUL INSPECŢIEI JUDICIARE PENTRU ANUL 2017.pdf

"Inspectorii direcţiei s-au confruntat cu o avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor, pretins neconforme cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. S-a evidenţiat, în legătură cu împrejurările la care ne referim, existenţa a două fenomene: creşterea numerică a sesizărilor privind procurori din Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe de o parte, precum şi, pe de altă parte, creşterea incidenţei reflectării negative în mass-media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, subliniindu-se caracterul repetitiv şi frecvenţa ridicată a unor manifestări comportamentale ce fac parte din această categorie. Inspectorii direcţiei au verificat cu atenţie fiecare sesizare, inclusiv din această categorie, şi acolo unde, pe baza probelor, s-a apreciat că faptele sunt de natură să atragă răspunderea disciplinară nu au ezitat să cerceteze riguros aspectele semnalate şi să exercite acţiuni disciplinare corespunzătoare", se precizează în raport.

Au fost, mai exact, peste 6.300 de sesizări privind activitatea şi conduita procurorilor şi judecătorilor au fost înregistrate, în 2017, la Inspecţia Judiciară, un număr ''consistent'' vizând tergiversarea soluţionării dosarelor şi redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti, potrivit Raportului de activitate al IJ pe anul trecut.

Citeşte şi:  OFICIAL: Inspecţia Judiciară s-a AUTOSESIZAT, după ce DNA a cerut documente din dosarul Kovesi vs jurnaliştii Antena 3

"În 2017 au fost înregistrate 6.365 sesizări privind activitatea şi conduita judecătorilor şi procurorilor, 5.921 fiind sesizări noi, iar 444 reveniri la sesizări anterioare; întrucât această ultimă categorie de sesizări le include şi pe acelea privind unele aspecte noi, au fost efectuate verificări suplimentare faţă de lucrările iniţiale", se menţionează în raport.

Mai mult decât atât, spune Inspecţia Judiciară, un număr ''consistent'' de sesizări a vizat tergiversarea soluţionării cauzelor şi redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti.

Citeşte şi: Ponta iese la rampă cu un atac FURIBUND: Dragnea ştie cum să taie porcul şi să-l prepare pentru 'prieteni'

"Un număr consistent de sesizări au avut, şi în 2017, încălcarea normelor de procedură, modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor, tergiversarea soluţionării acestora, precum şi redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti. Datele statistice aferente perioadei 2015 - 2017 evidenţiază o diminuare a numărului de sesizări adresate Inspecţiei Judiciare; nu se poate argumenta existenţa unui trend în acest sens", mai scriu reprezentanţii Inspecţiei Judiciare în bilanţul pe 2017.

În anul 2017, inspectorii de la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori au dispus cercetarea disciplinară în 17 lucrări, 3 înregistrate în 2016 şi 14 în 2017, iar sesizările au vizat 19 procurori, unul dintre aceştia fiind cercetat în cinci dosare. În 9 cazuri, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, iar în celelalte sesizările au fost formulate de diverse persoane.

Citeşte şi: Dăncilă, GAFĂ după GAFĂ în şedinţa de Guvern: Ce cuvânt a pus-o în mare DIFICULTATE / VIDEO

Cercetările disciplinare au vizat 43 de fapte pentru care existau indicii de abateri disciplinare. În 5 cazuri, sesizările privind procurorii cercetaţi disciplinar, mai puţin unul faţă de care au existat sesizări multiple ce au format obiectul mai multor lucrări, au fost respinse, restul de 13 sesizări fiind admise.

În 2018, în cadrul procedurii de confirmare a rezoluţiilor de admitere a sesizării, una dintre acestea, privind doi procurori, a fost infirmată şi, ca atare, sesizarea a fost respinsă. În privinţa procurorului faţă de care au fost efectuate cercetări disciplinare multiple, inspectorii de caz au respins sesizarea dintr-o lucrare şi au admis sesizările din alte patru dosare, arată IJ. Raport de activitate 2017 16 c) soluţii ale Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeşte şi: Anunţ de ULTIM MOMENT de la ministerul Sănătăţii: 70 de state au sărit în ajutor în criza imunoglobulinei. 'SUA au transmis că au o soluţie'

Până în prezent, au fost soluţionate opt acţiuni disciplinare. Dintre acestea, patru au fost admise aplicându-se trei sancţiuni de avertisment şi una de excludere din magistratură, două acţiuni disciplinare au fost respinse, iar cu privire la una s-a constatat nulitatea absolută. Soluţiile nu sunt definitive. Toate celelalte acţiuni disciplinare sunt în curs de soluţionare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.