Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecţia Muncii a dat amenzi de aproape 18 milioane de lei în luna octombrie

monitoruldegalati.ro
Inspecţia Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în perioada 30 septembrie - 3 noiembrie 2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 17,923 milioane lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.

Au fost aplicate 5.294 avertismente şi au fost dispuse 11.831 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

"În luna octombrie, au fost identificate 792 de persoane desfăşurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 510 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 195 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, două persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 85 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, informează Agerpres.

Din cei 325 angajatori sancţionaţi pentru muncă nedeclarată, şase angajatori au fost sancţionaţi pentru utilizarea muncii nedeclarată a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani.

"Reamintesc că încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă", a mai spus el.

Folosirea minorilor în activităţi de muncă nedeclarată este un fapt cu atât mai condamnabil cu cât aceştia nu sunt instruiţi nici din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, iar statisticile arată că, oricum, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani sunt mai predispuşi la accidente grave la locul de muncă decât adulţii mai în vârstă, deci minorii sunt cu atât mai expuşi riscurilor de accidentare.

"Suntem preocupaţi de educarea tinerilor şi chiar a copiilor în privinţa deprinderii de la o vârstă cât mai fragedă a unei atitudini corecte faţă de muncă, ce ar trebui să-i însoţească pe tot parcursul lor profesional", a precizat Bratu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.