Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instalaţie poetică, un concept inedit de poezie pe piatră expus la Iaşi în cadrul Romanian Creative Week

Agerpres.ro

O instalaţie poetică reprezentând o furnică pe o lamă de ras înfiptă într-o piatră, concept inedit de o poezie pe piatră, a fost expusă la Iaşi, în cadrul Romanian Creative Week, de artistul Ion Barbu.

Instalaţia poetică este realizată de către Ion Barbu, artistul vizual care a găsit un sens nou pentru versuri vechi, şi arhitectul Sebastian Comănescu, care a combinat inspirat piatra de carieră cu tablă şi vopsea.

Lucrarea a fost expusă în noul parc de pe esplanada Teatrului Luceafărul, în zona complexului Palas. Astfel, abstractul poeziei a fost transformat în concret pentru Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, organizat la Iaşi în perioada 20 - 30 mai.

Doi artişti care au creat instalaţia poetică fără să se vadă faţă în faţă s-au întâlnit abia la vernisajul expoziţiei "Îmblânzitorul de pietre", ce a avut loc la ArtEast Gallery din Iaşi, unde pot fi admirate toate lucrările din cadrul evenimentului inclus în secţiunea Arts&Crafts a RCW 2022, potrivit Agerpres.ro.

"Aşa cum psalmiştii îşi propuneau altădată să facă pietrele să vorbească şi să-l laude pe Cel de sus, astăzi Ion Barbu ne propune un pariu, că aceste pietre pot spune poezie. Este un pariu câştigat. Tablourile ne arată că Ion Barbu are o cultură poetică de invidiat, ar fi putut să fie un critic literar temut. Dar s-a axat pe o critică socială şi politică", a explicat Dana Lungu, curatorul expoziţiei.

Artistul Ion Barbu a spus că a ales să treacă versurile pe un suport inedit după ce a creat pentru Muzeul Poeziei din Iaşi o expoziţie de pietre preţioase care a avut mare succes.

"Am considerat necesar şi frumos să continui pe linia asta. Am dus mai departe ideea de a expune pietre, punându-le un suport artistic în spate pentru a completa poezia. Am studiat un pic modalitatea şi am descoperit că e cel mai simplu să faci carieră dacă ai pietre la îndemână. Desigur, asta nu înseamnă că aş fi un carierist", a povestit Ion Barbu.

Artistul vizual a menţionat că deşi se simte precum vechii ocnaşi care aveau legate la picioare pietre, expoziţia din cadrul Romanian Creative Week îi dă imboldul de a continua.

"Şi voi alege tot Iaşiul pentru următoarea expoziţie. Am început să lucrez la nişte pietre funerare, trebuie să execut vreo 200, toate aparţinând unor personaje extraordinare din celebrul volum de poezie "Antologia Spoon River", al poetului american Edgar Lee Masters. Dacă mă ajută cel de sus, cel de jos şi cel de mijloc, sper să fie gata în curând", a afirmat Ion Barbu.

Expoziţia de la ArtEast Gallery, parte din secţiunea Arts&Crafts a Romanian Creative Week 2022, mai conţine câteva exponate inedite: caricaturile tubulare. Ele pot fi citite doar dacă vizitatorul le învârte sau se învârte în jurul lor, după cum doreşte.

Ion Barbu spune că a trecut astfel către un concept nou după ce în trecut a surprins realităţile româneşti şi pe caricaturi sferice.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.