Institutul pentru Politici Publice cere ca nicio modificare asupra cadrului legal din justiție să nu se facă netransparent și cu ignorarea dreptului românilor de a participa în procesul decizional.
„Guvernul anunță intenția adoptării de modificări asupra Codului penal și a Codului de procedură penală, așa cum se pricepe cel mai bine, și anume prin Ordonanță de Urgență, departe de ochii cetățenilor. Această atitudine arogantă în ceea ce privește regulile de adoptare a deciziilor publice într-o societate democratică, prevăzute pe larg și în legislația românească, îi îndreptățește pe cetățeni să creadă că se evită posibilitatea comentării/analizării prevederilor, înainte de luarea deciziilor. Deciziile importante nu se iau nici prin Ordonanțe netransparente, nici în prag de sărbători. Guvernul nu este o societate comercială care răspunde în fața acționarilor și angajaților pentru decizii, ci are mandatul românilor să administreze țara în numele lor și cu respect față de aceștia. În mod evident, dacă modificările respective nu ar avea problemele pentru care românii au protestat deja public, ele ar urma parcursul obișnuit al unui proiect de act normativ pretabil la procedura consultării publice.
Dincolo de miza subiectului, adoptarea de modificări în domeniul justiției - cel mai sensibil domeniu, judecând după reacția românilor, de la preluarea guvernării de actuala coaliție PSD-ALDE, confirmă îngrijorările partenerilor internaționali, europeni și americani în ceea ce privește regresul României în respectarea criteriilor politice obligatorii din poziția de stat membru al UE.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere cu fermitate, alături de alte organizații din societatea civilă (cum ar fi, recent, APADOR-CH) care au contribuit prin toată munca lor din ultimii peste 20 de ani la consolidarea mecanismelor democratice în această țară ca orice demers de modificare a cadrului legal privind justiția/statul de drept să nu se facă prin Ordonanță de Urgență ci să se inițieze, după sărbătorile de iarnă în care s-au acordat multe zile libere, o procedură de adoptare firească pentru o temă care nu se încadrează în categoria urgențelor pretabile la OUG. Românii sunt interesați și îndreptățiți să participe la adoptarea oricăror modificări de cadru legislativ în domeniul justiției”, se arată într-un comunicat de presă.