Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire între reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României si ministrul comunicațiilor și societății informaționale, Alexandru Petrescu

O delegație a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) condusă de domnul Alexandru Cumpănașu, în calitate de președinte, a avut astăzi, 12.02.2019, o întrevedere cu ministrul comunicațiilor și societății informaționale (MCSI), domnul Alexandru Petrescu.

Principala temă a întâlnirii a vizat obiectivele Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce privește domeniul comunicațiilor și societății informaționale, implicit stadiul de realizare a dosarelor în lucru aferente acestui sector. Astfel, reprezentații și specialiștii CNMR au solicitat ministrului comunicațiilor informații și au prezentat observații cu privire la mai multe obiective majore ce țin de informatizarea și digitalizarea sistemului public românesc precum și protecția acestuia împotriva atacurilor cibernetice, fiind abordate următoarele aspecte:

  • Stadiul realizării Cloud-ului guvernamental;
  • Aderarea României la inițiativa europeană pentru Inteligența Artificială din aprilie 2018 și etapele ce urmează a fi realizate de către MCSI pentru implementarea acesteia la nivelul României;
  • Stadiul de finalizare și adoptare al Strategiei naționale pentru implementarea 5G în România, respectiv implicațiile privind costurile și veniturile generate de trecerea la rețelele 5G;

Față de aceste teme, ministrul Alexandru Petrescu a prezentat exhaustiv și complex demersurile pe care MCSI le derulează și le va derula pentru îndeplinirea tuturor aceste obiective prezentate mai sus, stadiul actual și modul în care mediul academic, social, economic, și de cercetare pot contribui la îndeplinirea acestor obiective.

La rândul lor, reprezentații CNMR au ridicat și alte probleme care vizează securitatea individului vs. securitatea națională, compatibilizarea strategiilor naționale din domeniul IT&C cu strategiile și documentele programatice ale NATO în domeniul securității cibernetice, stimularea și dezvoltarea companiilor private și centrele de excelență în cercetări cibernetice. La acest capitol, membrii CNMR au evidențiat necesitatea alocării unui sprijin adecvat dezvoltării centrelor de cercetare în cadrul și pe lângă universități sau ONG-uri.

Un alt aspect ridicat de către reprezentații CNMR a fost necesitatea adoptării urgente a Strategiei Naționale de implementare a conceptului de Smart City, față de care ministrul Alexandru Petrescu și-a arătat întreaga disponibilitate și implicare în vederea elaborării acesteia într-un timp cât mai scurt posibil.

Ministrul comunicațiilor și societății informaționale a mai prezentat reprezentaților CNMR și o măsură importantă în vederea protejării în fața atacurilor cibernetice atât pentru beneficiarii publici, cât și pentru cei privați prin introducerea unui număr unic de urgență similar serviciului 112 printr-un număr telefonic scurt ce urmează a fi comunicat după ce va fi agreat și stabilit împreună cu operatorii de telefonie mobilă.

„Ministrul Alexandru Petrescu este unul dintre cei mai performanți miniștri pe care i-a avut România după 1989, indiferent de poziția ocupată, ministrul economiei, ministrul mediului de afaceri sau ministrul comunicațiilor. CNMR a avut ocazia să lucreze cu Alexandru Petrescu în toate aceste calități, precum și din poziția de președinte a FNGIMM. În urma întâlnirii de astăzi, consider că am întâlnit nu numai deschidere și dorință de cooperare din partea ministrului comunicațiilor, dar și un cetățean care înțelege foarte bine necesitățile societății, nu doar pe cele guvernamentale. Din partea mea, ca președinte CNMR, are un vot de încredere pentru această perioadă grea, iar împreună cu colegii din Coaliție vom sprijini toate acele dosare ce sunt în avantajele României pentru perioada ianuarie-iunie 2019”, a declarat Alexandru Cumpănașu, președintele CNMR.

„CNMR a fost întotdeauna un partener de dialog de calibru având în vedere expertiza pe care o înglobează prin membrii săi și am convingerea că vom putea aborda împreună  proiecte importante, de impact si în domeniul digital”, a declarat ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.