Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înţelegere la nivel înalt între Ministerul Dezvoltării şi Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României: Linii de finanţare, deblocate

aid-romania.org
CNMR

O delegație condusă de Alexandru Cumpănașu, a avut astăzi 3 Noiembrie, o întâlnire de lucru la sediul MDRAPFE, cu o delegație condusă de domnul ministru Marius Nica. Din partea CNMR au participat vicepreședinții: Sorin Cîmpeanu, Anton Hadăr, Marius Nistor, Valentin Popa, Eduard Dumitrașcu, Mihaela Olaru, Virgil Bălăceanu, Daniel Tecu – iar din partea MDRAPFE au participat doamna Secretar de Stat Mihaela Toader, doamna Secretar General Adjunct Camelia Coporan și de asemenea șefii Autorităților de Management .

Principalele subiecte de discuție din cadrul întâlnirii au vizat reducerea mandatului șefilor autorităților de management la max. 5 ani, salarizarea la nivelul instituțiilor publice care desfășoară activități în cadrul proiectului să se facă pe baza tarifelor din ghid, lămurirea situațiilor de către AM POCU și AM POCA cu privire la apelurile ce au generat probleme la nivelul beneficiarilor. Astfel, ca răspuns, șeful AM POCU a explicat că s-a dispus reevaluarea la nivelul celor două apeluri de proiecte și în acest moment valoarea proiectelor aprobate (multe dintre ele picate în prima instanță din cauza unor greșeli de evaluare la nivelul organismelor intermediare) depășește valoarea totală a apelului.

Cu privire la apelul de proiecte ce vizează AM POCA CP2 destinat partenerilor sociali, ministrul Marius Nica a declarat că își asumă îndreptarea erorilor din perioada de programare a ghidurilor .

Împreună cu reprezentanții conducerii MFE, au mai fost stabilite următoarele:

– Realizarea unei analize cu privire la tarifele practicate în cadrul statelor membre UE beneficiare de fonduri europene în ceea ce privește salarizarea, precum și a diverselor costuri de management de proiect și alte activități complementare desfășurate de către instituții private în România. Pe baza acestor analize CNMR și reprezentanții MDRAPFE vor mai organiza o altă întâlnire în vederea stabilirii unor tarife obiective care să reflecte realitatea în ceea ce privește remunerarea din fonduri structurale și de coeziune. Astfel, la propunerea plenului CNMR, președintele CNMR va participa alături de Ministrul delegat pentru Fonduri Europene și alți reprezentanți ai statului la următoarele întâlniri cu Comisia Europeană, pe acest subiect.

– Simplificarea ghidurilor aferente apelurilor de proiecte prin mai multe măsuri propuse de CNMR, astfel încât acestea să fie ușor accesibile beneficiarilor și să corespundă nevoilor reale ale României.

– Stabilirea la nivelul șefilor autorităților de management, de criterii de performanță pe baza cărora să poată fi evaluați periodic și care țin de elemente concrete în relația cu beneficiarul (rambursarea la timp a cererilor de finanțare, evaluarea corectă și imparțială a proiectelor, evaluarea și contractarea în termenele legale a proiectelor, etc).

– Identificarea în cadrul unui grup de lucru, a unor posibilități de finanțare dedicată românilor din afara granițelor țării.

– Identificarea și agrearea unor linii de finanțare dedicate comunităților inteligente.

– CNMR a solicitat ministrului delegat pentru Fonduri Europene, realizarea unei evaluări a neregulilor și întârzierilor la nivelul fiecărui AM în vederea identificării cauzelor absorbției extrem de slabe până în prezent pe actualul exercițiu financiar.

– Operaționalizarea ofițerului de proiect dedicat relației cu beneficiarii la nivelul tuturor AM-urilor

– Aducerea în legalitate a cofinanțărilor stabilite de către AM-uri pentru entitățile private. În acest moment, aceasta este stabilită arbitrar și fără un cadru legal.

– Crearea unui grup de lucru CNMR-MFE pentru modificarea Ordonanței 66 în vederea simplificării și reducerii birocrației

– CNMR s-a angajat să transmită către MDRAPFE un material amplu care vizează problemele întâmpinate în relația cu AM-urile.

– Simplificarea programului MySmiss în vederea accesării facile de către beneficiari. În acest moment, reprezentanții CNMR au transmis conducerii MFE nemulțumirea cu privire la birocrația excesivă de care se lovesc beneficiarii în acest moment. Ministrul Marius Nica a precizat că astfel de măsuri se pot lua după data de 31 Ianuarie 2018, conform aid-romania.org.

Atât Coaliția Națională pentru Modernizarea României cât și conducerea MDRAPFE, au recunoscut necesitatea consultărilor periodice pe subiectele ce vizează fondurile europene și astfel se va menține o colaborare strânsă prin organizarea de întâlniri trimestriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.