DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Interes scăzut pentru campania de vaccinare anti-COVID-19 din mediul rural: Localităţi în care nicio persoană nu a dorit să se imunizeze

smartradio.ro
vaccin femeie

Interesul pentru campania de vaccinare anti-COVID-19 din mediul rural, derulată de Direcţia de Sănătate Publică Harghita şi Instituţia Prefectului, este foarte scăzut în unele comunităţi, existând localităţi în care nicio persoană nu a dorit să se imunizeze.

Directoarea DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat, pentru AGERPRES, că există comunităţi unde autorităţile locale s-au preocupat ca oamenii să fie informaţi despre derularea campaniei, iar acolo rezultatele sunt vizibile, iar în localităţi în care nu a existat acest interes, oamenii nu au venit să se vaccineze, scrie Agerpres.ro.

De asemenea, spune şefa DSP, există informaţii că unii "influenceri" vehiculează ideea că "este o ruşine să te vaccinezi".

Dr. Tar a dat exemplul comunei Joseni, unde nicio persoană nu a dorit să se vaccineze când echipa mobilă s-a deplasat în localitate.

"Clar că acolo unde sunt zero persoane (vaccinate - n.red), dintr-o comună de şase-şapte mii de suflete, bineînţeles că influenţa primăriei este ori în sens negativ ori egală cu zero. Deci, valoarea conducătorilor comunităţii, după părerea mea, se manifestă în capacitatea lor de a-şi proteja comunitatea împotriva oricărui pericol. Pentru că, epidemia, la fel ca şi inundaţia, la fel ca şi incendiul, sunt nişte evenimente pe care le poţi preveni, dacă ai o organizare bună în comunitate, sau poţi să reduci daunele. Clar că în comunităţile unde nu se face nimic, nu mobilizează (...) apostolii comunităţii - conducătorii, intelectualitatea - unde nu au influenţă sau nu pot convinge populaţia, acolo populaţia este expusă. Şi poate că la alegeri vor returna această slabă preocupare", a arătat şefa DSP Harghita.

Aceasta a mai spus că în comunităţile în care acoperirea vaccinală este slabă "şi atitudinea populaţiei dar şi puterea de convingere a autorităţilor locale, a conducătorilor locali este slabă".

Printre exemplele pozitive de comunităţi interesate de campania de vaccinare, se numără comuna Dăneşti, unde au fost vaccinate 100 de persoane şi Sândominic, unde au dorit să se imunizeze aproximativ 120 de localnici.

Dr. Tar a mai precizat că, de la începutul campaniei, au fost vaccinate aproximativ 500 de persoane, dar consideră că rezultatul este unul foarte slab.

"E foarte slab, e clar că e slab. Într-o zi noi mergem cu un efectiv de 50 persoane, care sunt mobilizate, sau mai mult şi vaccinăm 100 de persoane. Să vedem, poate creşte interesul la următoarele ocazii", a mai spus aceasta.

Şefia DSP a subliniat faptul că "pandemia nu s-a terminat" şi dacă vor mai exista focare sau răspândire comunitară a virusului, vor fi carantinate comunităţile cu acoperire vaccinală redusă.

"Acele comunităţi care nu au acoperire vaccinală bună se vor carantina mult mai rapid, cu închiderea tuturor activităţilor, pentru că acolo există risc de răspândire comunitară, mai ales cu varianta Delta. (...) Nu vrem să ajungem foarte repede să fim nevoiţi, dar vom fi nevoiţi să carantinăm aceste localităţi care au o slabă protecţie în comunitate", a precizat dr. Tar.

Ea a ţinut să adauge că şi-a oferit disponibilitatea de a merge în comunităţile rurale împreună cu specialişti pentru a discuta cu oamenii despre vaccin, dar nu a primit nicio invitaţie în acest sens.

Direcţia de Sănătate Publică şi Instituţia Prefectului au demarat o campanie de vaccinare împotriva COVID-19, care se derulează în toate localităţile din Harghita în care nu sunt constituite centre.

Campania, care are rolul de a creşte acoperirea vaccinală în sate, se derulează pe toată perioada lunii iulie, imunizarea fiind efectuată de echipe mobile de la centrele de vaccinare existente, în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.