Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intervenția chirurgicală care poate păstra potența

Radu Pop
Sanador
sala de operatii

Disfuncția erectilă, nevoia de a urina frecvent, în cantități mici, însoțită de durere, scăderea presiunii jetului urinar și prezența sângelui în urină sau în spermă sunt semne și simptome care pot indica o afecțiune gravă a bărbaților – cancerul de prostată. Boala are o evoluție lentă și, în multe cazuri, în stadiile incipiente este lipsită de simptome. Prin urmare, în momentul în care manifestările clinice sunt evidente, afecțiunea este deja într-un stadiu avansat.

Cancerul de prostată este mai frecvent diagnosticat începând cu vârsta de 60 de ani. De aceea, consultația urologică trebuie efectuată periodic după vârsta de 50 de ani. În acest fel, orice modificare poate fi identificată din timp, iar șansele de vindecare cresc. Dacă medicul consideră necesar, consultația urologică poate fi completată de un set de investigații specifice, precum dozarea antigenului specific prostatic (PSA), free PSA, analiză de urină și ecografie, pentru evaluarea prostatei, vezicii urinare și a rinichilor. În cazul unei suspiciuni, medicul poate indica și efectuarea unui RMN multiparametric de prostată, care permite localizarea tumorii, stabilirea mărimii și agresivității acesteia, precum și stadiul de dezvoltare. Această investigație imagistică poate fi urmată și de o biopsie prostatică, care va stabili cu exactitate diagnosticul de cancer de prostată.

În funcție de gradul de dezvoltare al tumorii și de răspândirea acesteia, dar și de stare generală de sănătate a pacientului, se va decide și tratamentul. De regulă, cea mai bună opțiune terapeutică se stabilește în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Tratamentul cancerului de prostată este multimodal și poate include chirurgie, printr-o intervenție de prostatectomie radicală (îndepărtarea totală a prostatei), radioterapie internă sau externă, chimioterapie, imunoterapie sau terapie hormonală.

În prezent, cancerul de prostată poate fi tratat cu succes și prin tehnici minim invazive, atât prin chirurgie laparoscopică, cât și prin chirurgie robotică urologică. Prostatectomia radicală este o intervenție complexă, care necesită gesturi chirurgicale precise și de mare finețe. Acest lucru poate fi realizat cu succes cu ajutorul robotului chirurgical, care oferă chirurgului libertatea de mișcare, mișcările brațelor robotice fiind net superioare celor efectuate de mâinile umane. De asemenea, robotul asigură imagini de înaltă rezoluție, tridimensionale, mărite până la 10 ori a câmpului operator, și acces la structuri anatomice greu accesibile în alte condiții. Astfel, pot fi rezolvate cu succes chiar și cele mai complexe cazuri, chirurgul având posibilitatea de a exciza țesuturile afectate, cu prezervarea elementelor neurovasculare, a sfincterului uretral extern și a continenței urinare, dar și cu păstrarea potenței.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții diagnosticați cu cancer de prostată au acces la toate tipurile de intervenții chirurgicale. Operațiile robotice se efectuează cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical existent în acest moment în lume. De asemenea, pacienții au acces la consultații de specialitate și investigații specifice pentru diagnosticul corect al cancerului de prostată, precum și la Tumor Board.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.