Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exclusiv - Interviu Ciprian Ciucu: ”Toți primarii din București au fost niște golani” ”Iohannis și-a dat arama pe față”

Ciucu 2

Ciprian Ciucu a anunțat că va candida la Primăria Capitalei cu susținerea M10. Într-un interviu acordat PoliticScan el a făcut mai multe dezvăluiri legate de motivația care stă în spatele candidaturii, despre modul în care își va finanța campania și ce planuri are pentru București.

Mai multe despre Ciprian Ciucu veți afla din interviul de mai jos:

Cum comentezi pozițiile președintelui Klaus Iohannis și ale premierului Dacian Cioloș cu privire la cazul ANAF - Antene?

Problema în cauză este prea lipsită de anvergură și miză pentru premier dar mai ales pentru președinte. Dacă pot înțelege faptul că Cioloș a fost adus fără voia să în miezul scandalului provocat de trustul Intact, de care n-avea niciun chef, Iohannis și-a plănuit acestă ieșire prin care și-a dat arama pe față. Ioahnnis a beneficiat o perioadă lungă de un cec în alb din partea populației. Unul dintre motive a fost acela că a preferat să plutească în înalturile Cotrocenilor fără să-și asume teme majore, dincolo de discursuri lipsite de conținut. Mesajele pe care Președintele le-a dat către populație sunt foarte periculoase. În primul rând este acela că în România interese private pot avea prioritate în fața legii dacă au susținere politică. În al doilea rând, când știm că rata de colectare foarte scăzută a ANAF ne menține într-o stare de subdezvolare și că prejudiciile provenite din acte de corupție nu sunt recuperate, oamenii se vor simți înșelați, tratați cu dublă măsură și se vor conforma mai greu în ceea ce privește plata propriilor obligații. Foarte periculos, inoportun și incorect, mesajul Președintelui României.

Cine este Ciprian Ciucu?

Sunt bucureștean,  m-am născut în București, am crescut în Drumul Taberei, de o mamă singură, deci am o identitate de bucureștean. Am studiat aici, am muncit 10 ani, după care am început să construiesc în special organizații și business în zona politicilor publice, administrației locale și centrale, consultanță și training pentru guverne din regiune, nu doar din România. Cunosc în detaliu multe zone de politici publice, am lucrat la rapoarte diferite, făcând rapoarte complexe. Am făcut analize teritoriale, urbanistice, socio - economice, deci sunt un om care poate lucra cu informații complexe.

Ce te-a determinat să candidezi?

Am o relație pasională cu Bucureștiul, țin prea mult la el și cred că pot face mai mult. Văzând cine populează, cel puțin la nivel de leadership Primăria Capitalei sunt convins că pot face infinit mai mult decât au făcut ei. Dincolo de faptul că nu fur, nu am furat și nu o să fur niciodată, iar pentru asta am o garanție: declarație de avere completată. După patru ani oamenii se vor putea uita acolo să spună dacă mi-am luat vilă, mașini sau ce trai duc. Ar fi puțin ciudat să vezi că primarul stă într-un bloc din Drumul Taberei, de 10 etaje, la etajul 8. Dar de ce nu? Atunci știu că pot face mai mult. La nivel de consilii, dar și la primari au fost golani și derbedei care au condus. Am ales să rămân la București. Sunt singur la părinți, soția la fel, copilul nostru este deocamdată singur la părinți și poate va face aceeași alegere. Vrea să îi las un oraș în care să îi placă să trăiască. Și atunci am decis să mă implic. Am fost cumva împins de la spate să fiu președintele Consiliului Național de Integritate, din partea ONG-urilor, și mi-a fost greu acolo, pentru că interesele sunt mari în jurul ANI. Dar nu mi-a părut rău că am făcut asta, cred că am făcut lucruri bune, și mi-am dat seama că participarea este esențială. Știu cum e să fi ong-ist, să dai sfaturi, să scrii raporate, să analizezi, să faci concluzii și să dai recomandări. Fac chestia asta de foarte mult timp, dar să îți asumi cu adevărat să faci ceva, să schimbi e mult, mult mai greu. Vreau să particip și să dau un semnal multor altora ca mine. Nu cred despre mine că sunt cel mai deștept tip din București, sunt mai mulți oameni mult mai bine pregătiți ca mine, dar nu sunt printre candidați oameni mai bine pregătiți ca mine, dar ei nu se implică. Asta este problema. Dintr-un motiv sau altul fug de administrația locală și așa rămâne pe mâna golanilor și a derbedeilor care sifonează bugetul.

Ce public țintă vizezi?

Electoratul Monicăi Macovei și al M10 este baza de la care plec. Vreau să mă duc mult mai departe. Țintesc electoratul de centru - dreapta, care până acum nu avea ce să facă și vota ce îi băga pe sub nas zona PNL - PDL. Acolo mă duc direct, eu de acolo vin, aici sunt valorile mele.

Cum îți vei finanța campania?

Sunt conștient că nu o să mă lupt cu oameni super competenți în campanie, să văd eu pe cine o să scoată PNL sau PSD, pentru că ei nu au doar miza să câștige alegerile, ci și de a sifona bugetul, tradițional au făcut asta. Și atunci vor trebui să găsească o persoană competetentă și integră să candideze pentru ei. Eu nu mă bat cu oameni, nici nu îmi pasă cine o să fie candidatul lor, eu o să mă bat efectiv cu bugetele lor. Au foarte mulți bani în spate și legislativ au pus blocaje astfel încât să nu îți poți finanța prin donații campania, cu fiecare om trebuie să ai un contract. Dacă cineva vrea să trimită bani prin pay pal cum să semneze cu tine un contract? Sunt bariere și mizerii pe care le-au făcut conștient tocmai pentru a bloca astfel de inițiative politice, care până la urmă sunt grassroots. În contextul asta am deja o echipă, am șeful departamentului de politici publice care mă ajută, cu care detaliem elementele programului, care este în mare deja scris. Am un manager de campanie care îmi ține agenda, am consultant care mă ajută la nivel de strategie. Am organizația de București care s-a mobilizat pentru strângere de semnături și aspecte logistice, corturi și tot ce ține de asta. Am oameni care vor lucra din convingere, fără să fie plătiți, dar și-au asumat asta. Atunci mă bazez pe ei până la proba contrarie. Eu m-am dus ca independent, dar cu M10 mă pot susține și alții. Dacă mă duceam doar eu Ciucu, fără nicio structură în spate, impactul era mai mic, dar așa sinergia este mai mare. Mă onorează asocierea cu M10 pentru că valoric mă regăsesc cu acești oameni, este singurul partid cu care nu mi-ar fi rușine și nu cred că imaginea mea va fi afectată, de aceea am și acceptat să îi reprezint și pe ei ca independent.

Vei merge și cu o listă de consilieri?

Da, voi merge. Lista nu este încă finalizată. I-am rugat pe cei din M10 să își facă proiectele electorale în interior și să vină cu niște nume. Nu închidem definitiv lista pentru că, după cum am spus, vrea să creez o alianță mai mare în care să se regăsească și alții, ca să putem negocia din timp cine la ce primărie să meargă, pe ce poziții...Dar avem nevoie ca acest proces să fie finalizat cât mai repede ca să știu cu cine plec.

Ce alianțe ai în vedere?

Toate forțele politice care pot trece testul integrității și de competetență. Eu o să mă duc foarte mult și spre platformele civice, să le conving că eu sunt candidatul potrivit care le poate reprezenta mai bine interesele.

Va fi o colaborare și cu Inițiativa România?

Ei s-au poziționat cumva mai mult ca oameni care vor să ofere platforma discuțiilor, s-au poziționat ca o forță integratoare, deși nu știu dacă au forța asta. Ei nu au o platformă politică, dar au criterii de integritate și competență. Sper ca într-o formă sau alta să colaborăm la un moment dat.

Nicușor Dan - Ciprian Ciucu: Cele două candidaturi nu vor diviza electoratul?

Eu nu știu cât din electoratul lui Nicușor Dan am sau voi avea. Eu țintesc PNL și PSD. Acolo mă duc, către oameni, nu vreau să dau impresia de joc la nivel mic cu Nicușor Dan, care de altfel îl respect și l-am susținut. Când și-a depus data trecută candidatura l-am susținut pentru că era cel mai bun candidat. Acum cred că eu sunt cel mai bine pregătit candidat și dacă o să am tracțiune și cu siguranță că voi avea mă aștept, de ce nu, să mă susțină. Acum este șansa mea și în politică și în viață mă ghidez după morală. Nu mă simt incompatibil cu Nicușor Dan, ci cu partidele tradiționale cărora vreau să le iau voturile și electoratul. Cu Nicușor Dan putem să discutăm în acest moment, dar doar atât.

Dacă va fi un alt candidat din partea societății civile cu șanse mai mari decât tine îți vei retrage candidatura?

Nu se va anunța. De aici vin. Transformarea asta să nu credeți că este ușoară. Sunt ong-ist, după care ești candidat. Oamenii nu te mai percep la fel, cred că ai o agendă ascunsă. Dar de fapt este aceeași agendă, aceeași persoană. Și în zona civilă se vorbește foarte mult de participare, dar a altora. Acum îmi pare rău dacă va suna ca reproș, dar este timpul ca oamenii din societate civilă, recunoscuți și consacrați, să facă pasul mai departe. Pentru că ei și-au propus acum să îi organizeze pe alții, să participe cetățenii. Dar ei au suficiente resurse de onorabilitate, de competență, resurse umane și financiare, dar în România societatea civilă, din păcate, vrea să stea doar pe tușă și să îi critice pe alții. De asta fac și eu asta, să nu mai vorbesc de participare, ci să mă implic. Acum îi provoc pe prietenii mei din zona civilă: hai ieșiți! Să vă asumați o participare. Nu avem doar de arbitri, ci și de oameni care să își asume și să participe.

Dacă nu vei fi ales ce o să faci după?

Ca independent nu mă pot duce pe lista unui partid pe listă de consilieri. Principala mea miză e să câștig, să scot un scor cât mai mare și mai bun și a treia miză e să pun cât mai mulți oameni buni și integrii în consilii, pentru a fi avertizori de integritate din interiorul primăriilor. Vor avea acces la ședințe, la decizii și le voi cere să iasă public să explice ce se întâmplă acolo. Vor monitoriza din interior și după aia să explice și care va fi miza deciziei.

Dacă vei fi ales cum crezi că vei colabora cu un consiliu dominat de PNL și PSD?

Pe baza unor principii pe care le voi spune de la început: transparență...bine poți să nu le dai de ales. Le poți spune că voi face toate contractele publice, asta e apanajul meu. Administrația Fondului Imobiliar din subordinea PMB este cea mai neagră cutie de care ne-am lovit noi. Are proprietăți foarte multe, nu știm cui sunt arvunite, nu au vrut să ne dea lista, nu știm ce se întâmplă acolo. De ce nu fac asta? Pentru că e vorba de foarte multe resurse. Ei bine eu toate astea le voi face publice și ei vor trebui să le explice oamenilor de ce nu aprobă un proiect sau altul. Pe de altă parte sunt convins că am resursele  de leadershep interioare ca să îi conving că e timpul să lucrăm împreună pentru oameni, să mă urmeze. Voi fi atent la nevoile lor, îi voi asculta, îi voi integra în echipă și le voi da responsabilități. Și atunci sunt convins că cei mai mulți dintre ei mă vor urma.

Cum crezi că vei colabora cu primarii de sector?

Aici este o mare problemă. Avem 6 orașe într-un unul singur. M-am uitat pe mai mulți indicatori, iar diferențele sunt așa de mari încât e absurd. Bucureștenii trăiesc fără să vrea în 6 orașe diferite. Aici ce am de gând să fac e mai profund: vreau să repun în discuție modelul de organizare teritorială a Bucureștiului. Pentru că este absurd că pierdem bani. Soluțiile colective sunt mai ieftine, servesc mai mulți oameni și sunt mai eficiente. În contextul asta colaborarea este absolut esențială între primarii de sectoare, drept urmare trebuie să stabilim exact ce competențe să fie la generală și la primăriile de sector. Am observat până acum lucruri bune la unele administrații de sector, dar nu au fost comunicate și la restul primarilor pentru a fi implementate. Vrea să facilitez acest lucru și atunci voi pune în discuție, la modul cel mai serios, să punem Bucureștiul pe niște baze solide, nu numai din punctul de vedere al infrastructurii, ci și al organizării teritorial administrative. Cum facem asta? Nu am acum soluția, dar urmează să fie găsită prin comparații cu modele de urbanism funcționale din alte capitale, după care să fie adaptate la București, iar populația să facă parte din proces. Vrea să pun Bucureștiul pe baze solide din punct de vedere administrativ. Capitala nu este este acum un oraș de viitor, ci unul care trăiește din inerția pe care au imprimat-o comuniștii în anii 60 - 70. Eu nu spun că am cele mai bune soluții, dar pot să spun că pot lua cele mai bune decizii pentru că mă bazez pe specialiști și pot să fac analize de politici comparate de urbanism, pentru că sunt deja alfabetizat în asta. Nu mă duc pe proiecte individuale, ci pe soluții integritate.

Care sunt primele trei lucruri pe care le vei face după ce vei fi ales Primar General?

Primul va fi desecretizarea tuturor contractelor, indiferent de miza din spate. Probabil o să am nevoie de protecția SPP-ului după asta. A doua mă asigur rapid că Bucureștiul are puse în funcțiune toate servicile, după care mă apuc să construiesc strategic, pe priorități...Am scris strategii și programe de finanțare la nivel mare. Știu cum să construiesc și să accesez instrumente financiare, nu mai este nevoie să trec printr-un training poate ca alții. Mă voi duce direct la Guvern ca să bugetez, din banii primăriei, din ai Guvernului, și de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Banca Europeană pentru Dezvoltare pentru că trebuie să ne îndatorăm sănătos, pentru a crește în primul rând calitatea vieții oamenilor, care pune Bucureștiul pe baze solide pentru viitor. Nu ne îndatorăm pentru panseluțe și pentru cârnați. Vreau ca orașul să fie pentru oameni, să avem clase de creativitate, trebuie să investim ca să ne aducă și bani, ca Bucureștiul să devină măcar a 15 puterea economică din Europa.

Ce părere ai de contracandidații anunțati sau preconizați până acum (Bușoi, Firea, Băsescu)?

Nu vreau să emit opinii despre ei, ci vreau să vorbesc despre mine. Sunt niște iepuri sau pot să nu fie iepuri. Acum vreau să vin cu viziune mea după care o să ne putem vedea în dezbateri, ca să convingem oamenii, nu doar pe FB sau comunicate de presă, ci față în față.

Ce proiecte practice ai gândit pentru București?

Da. De exemplu, conceptul de zone urbane funcționale, de dezvoltare teritorială. Strategiile pentru zonele urbane funcționale trec dincolo de limita administrativă a unui oraș sau localități, ci presupun colaborare pentru strategii comune de dezvoltare cu localitățile adiacente. Pentru că Bucureștiul azi e sufocat de mașini nu doar pentru că bucureștenii au foarte multe, ci pentru că foarte mulți din județul Ilfov vin în București. Trebuie să găsim soluții integritate. Vă spun măsura care îmi place cel mai mult, de care probabil voi ține cu dinții. Dacă ne apucăm să căutăm locuri de parcare pe străzile cele mai aglomerate sau pe centură nu avem nici cadastrul făcut, dar nu o să găsim soluții moderne. Va trebui să facem o strategie comună, să colaborăm cu comunele limitrofe, vom face acolo parcări intermodale și vom trage până acolo metroul. Așa că cine va avea cartelă sau abonament pentru parcare să călătorească gratuit cu metroul sau pe liniile RATB. Nu merg pe reglementare excesivă, ci pe dereglementare și pe soluții care să motiveze oamenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.