Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Pîrvulescu: ”Băsescu câștigă din suspendare!”. Efectul pervers pentru partide

pirvulescu
Lucrurile se complică puțin când vine vorba despre partide. Cum va juca PDL? Ce vor face PNL și Iohannis? Care este miza pentru Ponta, PSD și Tăriceanu? Vom ajunge oare chiar să avem un referendum de suspendare? La toate aceste întrebări am căutat un răspuns din partea experimentatului politolog Cristian Pîrvulescu.  R. Ce mize mai are o suspendare a lui Traian Băsescu?  C.P. În momentul în care suspenzi un președinte la sfârșitul mandatului, cu doar o lună, o lună și jumătate înainte de încheierea oficială a mandatului, evident că aceasta nu vizează viitorul, care oricum era previzibil. Este mai degrabă o puniție. o reperație morală a votului a votului din 2012 și din punctul ăsta de vedere putem să discutăm despre logica demersului. Poate să fie o argumentație pentru viitor, ca așa ceva să nu se mai întâmple, ca un astfel de stil prezidențial să nu mai existe. Iată, în final, ducem suspendarea până la capăt, pentru că din punct de vedere juridico-instituțional nu are cine știe ce valoare. R. Din punct de vedere al jocului electoral, cum se aranjează trupele pe câmpul de luptă? 
C.P. Pot să mă gândesc că există și un scop electoral în toată chestiunea asta și anume, recuperarea acelei părți a electoratului ACL și în special PNL, care este, mai degrabă, adept al suspendării, din diferite motive și care în felul acesta n-ar mai vota acolo. Dacă discutăm din perspectiva asta, efectul acestui demers aduce polarizare. Băsescu nu a spus polarizare, a spus: atențiune, mă mobilizez foarte bine în campanie. Altfel spus, în loc să facă campania aceasta relativ difuză în spatele Elenei Udrea, va face o campanie deschisă în fața lui Udrea. Va trece Udrea binișor în spatele lui și va începe o luptă pentru recuperarea propriului electorat și, din punctul meu de vedere, nu Tăriceanu are de câștigat din acest demers, ci Băsescu. Pentru că oricum campania este una Ponta vs Băsescu, deși logic ar fi fost să fie o campanie Ponta vs Iohannis. Discutăm acum despre candidații care au șanse, și au șanse datorită mașinăriei de partid. PLR nu are o mașină structurată, dat, iată, are probleme până și cu numele care încă nu este oficial. Practic, bătălia ar trebui să se dea între PSD și ACL, sub diversele forme, așa cum s-a întâmplat din 1992 încoace. Bun, vrea să spargă bipolarismul Tăriceanu, dar introducerea temei lui Băsescu, este în favoarea lui Tăriceanu sau în favoarea lui Băsescu? După părerea mea, este o temă care îl avantajează pe Traian Băsescu, care oricum iubește foarte mult conflictul și care oricum încearcă să controleze această dezbatere.
Gândiți-vă ce i-a făcut lui Ponta când a fost vorba despre dezbaterea CAS-ului. Băsescu nu era în concurs, dar cu toate astea intervenea, pentru că fiecare elector care este smuls PSD, fost USL, este nu neapărat un elector câștigat, dar este un elector mai puțin pentru Ponta. Este o problemă de legitimitate, în condițiile în care câștigă alegerile. Nimeni, nici măcar Ponta nu se gâdește la alegeri, ci ce se va întâmpla după, cu ce legimitate se pornește noul mandat. Băsescu a pornit cu o legitimitate scăzută și un scor foarte contestat în 2009 și a avut un al doilea mandat dezastruos. Aceasta este o oportunitate pe care Tăriceau i-o oferă aproape nesperat să recupereze, depinde însă cum se va desfășura campania.
R. Cum va juca ACL în această problemă? 
C.P. ACL nu va juca în niciun fel, o să trebuiască să se situeze la centru, pentru că nu este războiul lor. Ei nu trebuie să se situeze nici de o parte, nici de alta. Ceea ce își dorește în mare parte Tăriceanu este să-i structureze de o parte și de alta, dar speculând electoratul liber. Eu cred, că în România, electoratul lider, altfel spus, electoratul care nu are o poziție clară, care nu este dependent ideologic de un partid este un electorat mic. Maxim 15%, între 15 și 20%, în funcție de prezența la vot. ACL și PSD se bazează pe electoratul lor fidel, restul se bat pe 15%. De aici ar vrea Tăriceanu să ia, de aici ar vrea Băsescu să ia. Sigur că și Ponta sau Iohannis ar vrea din halca asta. În condițiile astea, Iohannis nu va mai putea să ia, îl afectează la turul I, dar asta înseamnă că-l afectează și la turul al II-lea? S-ar putea să fie vorba de o negociere pe turul II. Pentru că va fi o adevărată isterie la aceste alegeri, atunci s-ar putea ca electoratul să se ducă cu cel mai bine plasat în turul II și vor vota cu Ponta și atunci negociezi chestiunea asta după.
În ceea ce privește ACL și Iohannis, evident că vor fi puțin afectați, pentru că nu asta este campania lor. E de domeniul evidenței că aceasdtă mutare este numai moral împotriva lui Traian Băsescu, ci de facto împotriva ACL, pentru că o mare parte din electoratul ACL își dorește, din diverse motive, suspendarea lui Băsescu.
R. Cum va juca PDL? Știm prea bine poziția lor din 2012. 
PDL va trebui să găsească împreună cu PNL un numitor comun. Aici, Iohannis s-a distanțat deja de PNL, dar era Iohannis în 2012 în PNL ca să distanțeze? Nu prea era (...) Părerea mea este că cei de la PNL și PDL vor spune că aceasta este o problemă a trecutului, este o capcană, o manoperă și noi nu intrăm în așa ceva. Și o să ceară, de exemplu, ca electorii lor să voteze liber. Nu vor putea să spună, ca în 2012, la PDL mă refer, boicotați! Vor spune: faceți ce vă dictează conștiința.
R. Credeți că vom ajunge la un nou referendum de suspendare? 
Noi mergem pe o ipoteză, zic eu, nerealistă pentru că nu vom avea un referendum. Nu cred că există o majoritate parlamentară care să susțină un astfel de demers.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.