Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interviu - Negoiță: Am cheltuit mai puțin decât Negoiță

negoita2

negoita2Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță vrea să obțină un nou mandat în fruntea Sectorului 3 la alegerile din luna iunie. Într-un interviu acordat PoliticScan Robert Negoiță răspunde acuzațiilor care i s-au adus de-a lungul mandatului de primar, dar vorbește și despre proiectele pe care le propune pentru a câștiga un nou mandat.

Se apropie alegerile locale. Care sunt planurile: O candidatură la Sectorul 3 sau ați fi dispus, dacă sunteți nominalizat de PSD, să candidați la PMB?

Sunt un om care obișnuiește să ducă lucrurile la bun sfârșit. Când am candidat pentru funcția de primar, în 2012, am venit în fața oamenilor cu o listă de proiecte. În luna mai a acestui an, voi confrunta această listă cu lista proiectelor realizate. Ceea ce îmi doresc este să finalizez toate proiectele. Plecând de aici, mă pot gândi cu încredere la o candidatură nouă. Deci, pe scurt – categoric sectorul 3. Nu obișnuiesc să plec dintr-un loc lăsând treaba neterminată.

Ce proiecte mai aveți de făcut în Sectorul 3? De ce piedici v-ați împiedicat din punct de vedere administrativ în mandatul pe care urmează să îl încheiați?

Au fost multe piedici, iar unele enorme, dar primarul trebuie să le depășească. De asta a fost ales. Nu le poți spune oamenilor: știți, nu se poate. M-am lovit, de exemplu, de piedici legislative în finanțarea proiectului de reabilitare termică. Am găsit până la urmă soluția – finanțarea europeană. Rezultatul este că am avut cea mai mare rată de reabilitare din țară. Firește, nu vom putea finaliza toate blocurile din sector, dar am făcut un progres semnificativ, care poate fi terminat în patru ani. Un alt proiect important este reabilitarea și modernizarea tuturor școlilor din sector. Proiect care a fost finalizat, iar rezultatele sunt foarte vizibile pentru toți locuitorii sectorului trei, indiferent ca au copii la școală sau nu. Pentru că, acum patru ani, primăria era o cazemată a corupției, am promis că primăria va avea o bună colaborare cu oamenii din sector și va acționa transparent. Paleta mijloacelor de comunicare, directă și mediată, cu locuitorii sectorului 3 este, astăzi, foarte diversificată, de la comunicarea la birou la comunicarea online. În plus, primăria a devenit o instituție proactivă, care este mereu în mijlocul comunității.

Se tot scrie în presă că aveți probleme în urma unui raport al Curții de Conturi. Cum răspundeți acuzațiilor?

Raportul despre care vorbiți nu analizează în mod specific perioada mandatului meu, ci împreună cu o perioadă din mandatul fostului primar. Se știe că fostul primar a făcut mai multe achiziții la costuri exorbitante. Eu n-am cumpărat băncuțe la suprapreț, ci am folosit produse de o calitate superioară pentru a le folosi într-o zonă specială a Capitalei. În cazul mandatului meu, costurile au părut mai mari datorită lucrărilor la Bulevardul Unirii. Acesta a necesitat cheltuieli mai mari, într-adevăr, datorită caracteristilor de principală arteră a Capitalei, pe care le are Bulevardul Unirii. Nu putem amenaja această arteră precum o stradă laterală dintr-un cartier de blocuri.

Cu toate acestea, nivelurile de cost rezonabile nu au fost depășite, ba mai mult, dacă le privim comparativ cu costurile din perioada lui Liviu Negoiță sunt infime.

Diverse voci v-au reproșat că ați cheltuit banii pe modernizarea Bulevardului Unirii (în mod special pergolele). Care este punctul dvs. de vedere?

Modernizarea Bulevardului Unirii era o necesitate. Mai ales după dezvoltarea Centrului Vechi, ea nu mai putea fi amânată. E vorba despre imaginea Bucureștiului. Dar, dincolo de asta, lucrurile stăteau realmente foarte rău. Mașinile erau parcate pe trotuare, încât uneori nu se putea ieși din blocuri. Era o stradă foarte mare și cu un potențial economic important, lăsată în paragină. Pergolele erau, și ele necesare. Au fost impuse de faptul că zona este deschisă, iar vara căldura este sufocantă.

Ce proiecte le veți propune cetățenilor pentru a câștiga un nou mandat?

În primul rând oamenii știu că în mandatul meu au fost reabilitate termic sau sunt în curs de reabilitare termică peste 700 de blocuri. Asta după ce atunci când am preluat mandatul de primar erau reabilitate termic doar 33 de blocuri în sector. Cifrele vorbesc de la sine. Aceasta este principala prioritate pentru un nou mandat: să anvelopăm toate blocurile până în 2020. Lucru perfect realizabil dacă ținem ritmul de până acum. Mai mult reabilitarea termică a blocurilor din sectorul trei este doar un capitol din procesul de regenerare urbană a întregului sector. Fie că vorbim despre spații verzi, spații publice lăsate părăsite, tot sectorul trei trebuie regenerat urban și adus la standardele care sunt deja vizibile într-o mare parte a sectorului. Vreau la finalul celui de-al doilea mandat să las un sector la cheie, iar cine va veni dupa mine să aibă ca principală preocupare doar întreținerea lucrurilor care s-au realizat. Asta pentru că iubesc sectorul trei, iar oamenii au văzut deja acest lucru in ultimii ani.

Sectorul dumneavoastră pare să aibă foarte multe teren subutilizat. Vorbim de platforma Faur și de zone neconstruite. Aveți planuri pentru aceste zone?

De fapt, este un amestec de teren supra-utilizat cu unele zone care, într-adevăr, ar putea fi utilizate mai bine. Problema este însă legată de mai mulți factori, mai ales de interesul investitorilor față de anumite zone din oraș. Scopul nostru este acela de a cumula intersul public cu cel privat pentru a face aceste zone mai atractive, deși nu este deloc simplu.

Care a fost motivul pentru care v-ați retras candidatura de la președinția PSD?

Am fost și am rămas un om foarte deschis, chiar cu riscul de a mă expune. Și atunci când m-am înscris în cursă, și atunci când m-am retras, am avut cele mai bune intenții. Am spus, la momentul respectiv, care a fost motivul.

Ce relație aveți în prezent cu președintele PSD Liviu Dragnea? Dar cu fostul premier Victor Ponta?

Chiar dacă, în timp, lucrurile se schimbă în politică, este important ca noi să nu ne schimbăm. În felul acesta, fiecare își poate regăsi locul său. Pe toți ne interesează ca PSD să câștige alegerile.

Dacă ar fi să plecați din PSD pentru ce partid ar fi: PNL sau ALDE?

Voi rămâne în PSD.

Cum vedeți scena politică din România în 2016?

În acest an, cetățenii vor avea cel mai greu cuvânt, nu clasa politică. Noi însă trebuie să fim pregătiți. Eu mă pregătesc, terminând ce-am început la Sectorul 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.