Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Victor Ponta, atacuri dure la Kovesi: Joacă 100% politic!/ VIDEO

Fostul premier și lider al PSD, Victor Ponta, a acordat un interviu pentru STIRIPESURSE.RO în care a vorbit inclusiv despre scandalul ”cucuveaua mov”, cel în care Laura Codruța Kovesi este acuzată că a plagiat, dar a fost spălată de Comisia Tehnică. Ponta susține că nu vrea să facă dezvăluiri despre informațiile primite cât a fost premier, pentru că și-ar decredibiliza mandatul, însă lasă de înțeles că respectiva Comisie a albit-o pe Kovesi, ba mai mult, susține că procurorul-șef al DNA joacă 100% politic în acest caz.

R. Domnule Ponta, aveți cucuvele pe acasă?

V. P. Am mai primit, de-a lungul vieții, da, am mai primit cucuvele, dar nu de la Ghiță, asta pot să vă spun.

 

R. Înțeleg că este o altă doamnă care trimite cucuvele.

V.P. Da, este o pasiune înțeleg publică, deși cred că adjunctul doamnei Kovesi este mai cunoscut în rândul nostru, domnul Iacob.

 

R. În ultimii patru ani, ați primit cucuvele acasă?

V.P. Nu-mi amintesc.

 

R. Despre acest caz  care ține atenția opiniei publice. Cum a fost atunci în Guvern cu respectiva comisie care ar fi trebuit să o albească pe Laura Codruța Kovesi?

V.P. Apreciez tentativa ta, dar am rezistat până acum, în sensul în care este un dosar pe rol, în care nu știu dacă voi fi sau nu citat. Nu mi-a plăcut și nu vreau să o iau pe urma lui Băsescu să povesc, ca să zic așa, din casă. Mi se pare că este o decădere. Eu am respectat funcția de prim-ministru, dar dacă încep eu să povestesc tot ceea ce am aflat ca prim-ministru, nu că nu terminăm într-o lună, că nu terminăm, dar cred că aș decădea eu însumi. Nu vreau să povestesc despre aceste lucruri.

Am făcut-o singur sau am răspuns la o întrebare, despre o întâlnire pe care am avut-o când nu eram prim-ministru, dar nici acolo nu am dat detalii că nu-mi place să povestesc lucruri ciudate.

 

R. Am vorbit cu ceilalți lideri USL, Crin Antonescu sau Daniel Constantin, care spuneau că ei nu știau nimic despre scandalul acesta.

V.P. Despre chestia cu plagiatul? Da, cred că spun adevărul, da. Crin nu era în niciun Guvern atunci și Daniel Constantin abia preluase ministerul Agriculturii. Da, chiar cred că nu știau.

 

R. Dar Băsescu știa?

V.P. El a declanșat, de fapt, toată nebunia. Traian Băsescu cu Daniel Funeriu și o doamnă apropiată domnului Funeriu. Ei s-au inspirat după povestea din Germania cu ministrul Apărării , însă Mugur Ciuvică a fost mai rapid decât ei. Dacă ne uităm din punct de vedere cronologic, domnul Ciuvică a lansat povestea cu plagiatul doamnei Kovesi și pe urmă Băsescu și Funeriu au lansat-o pe a mea. Există o diferență legală fundamentală. Eu mi-am început teza în 2003 și am început-o în 1999, când nu eram deloc om politic și nici nu-mi trecea prin cap să fiu om politic. Eram asistent universitar și nici nu-mi trecea prin cap să fac doctoratul. Legea care reglementează statutul titlurilor de doctor și toate celelalte este Legea 1/2011. Din câte știu eu și din câte am aflat din presă, lucrarea doamnei Kovesi este realizată după intrarea în vigoare a legii. Eu sunt sigurul caz din istorie și voi rămâne așa probabil, la care s-a judecat pe o lege din 2011 pentru ceva ce am făcut în 2003. Adică e ca și cum eu v-aș amenda pe dumneavoastră că ați fumat acum să ați fumat acum 5 ani pentru o lege care a intrat în vigoare acum. Dar la mine a fost o chestie politică și, din câte știu eu, ideea a fost a domnului Funeriu, foarte supărat că și-a pierdut funcția de ministru și la care Băsescu, în stilul lui, Băsescu seamănă foarte tare cu Nero pentru că înainte dă foc la tot și apoi regretă, dar în stilul lui a fost de acord să dea foc la țară, doar pentru că, vă aduceți aminte, trecuse o moțiune de cenzură și USL era foarte sus. Efectul nu a fost cel pe care l-a dorit Băsescu, pentru că dacă îmi aduc aminte am obținut o victorie extraordinară la alegeri.

 

R. În acest caz, avem un prim verdict în cazul doamnei Kovesi, care spune că nu a plagiat.

V.P. Același cu al meu.

 

R. Da, corect. Însă mai avem și două anchete jurnalistice care arată că doamna Kovesi a plagiat. Mă refer la ancheta lui Mugur Ciuvică și, mai recent a doamnei Emilia Șercan, care nu prea a dat greș cu analizele de până acum. Ce ar trebui să facă doamna Kovesi în caz că se dovedește oficial că a plagiat?

V.P. Bun, asta dacă se dovedește că a plagiat, sigur că răspunde din toate punctele de vedere. Eu vreau să spun însă altceva. Au existat niște decizii în 2012, pentru că analiza trebuie făcută și vis a vis de lege, pentru că, sigur, nu poți să compari o lucrare din secolul 18 cu una din secolul 20. Lucrarea mea este din 2003, lucrarea lui Kovesi este din, iar verdictul a fost dat de aceeași oameni. În 2016, pe o acțiune 100% politică, condusă de Guvernul tehnocrat, la care ministrul Curaj a spus că este ilegal ceea îmi cereți și prefer să plec din funcție și atunci l-au adus pe domnul Negulescu.

 

R. Mircea Dumitru.

V.P. Așa știam că este numele din dosarul de la Securitate, pe care l-am citit și eu ca și dumneavoastră, despre care știam și eu încă din 2012, că am întrebat și eu cum a ajuns domnul respectiv rector și mi s-a spus că l-a pus Băsescu pentru că îi are dosarul la Securitate. Asta mi-au spus mie niște oameni. Domnul Negulescu a făcut un lucru extraordinar: a făcut o sesizare ca și rector, pe care apoi a aprobat-o ca și ministru, ceea ce s-ar numi pentru Guvern conflict de interese, dar asta e altceva. Domnul Dumitru și cu domnul de la CNATDCU, cel care tocmai a demisionat și care a candidat pentru funcția de președinte al Academiei Române și care a spus că din cauza PSD a pierdut, pur și simplu a vrut niște execuții politice. N-a citit nimeni teza mea, vă spun sigur, că am vorbit cu oamenii de acolo. Nici a mea, a lui Oprea, nici a lui Tobă, nici a lui Pandele. Ei au avut de executat politic niște PSD-iști sau, mă rog, lideri, după care nu au mai analizat nicio altă teză. Ce am regretat eu, de fapt, din nou, ca să atace politic câțiva oameni din PSD, sincer nici eu nu cred am pierdut ceva politic, nici domnul Negoiță nu cred că este mai puțin primar, câștigă din nou Sectorul 3, în schimb au dat foc la o chestie uriașă și când dai foc, asta e, se ajunge și unde nu vrei. A fost o acțiune pur politică, identică cu cea din 2012, făcută cam cu aceeași oameni pe care îi controlezi cu niște lucruri din trecut. Aveți impresia că acum după cazurile Ponta, Tobă, Oprea, Negoiță, Pandele s-au rezolvat toate problemele cu tezele de doctorat din România? Nu! Dacă faci dreptate, faci pentru toată lumea. Era doar o chestiune de timp să se ajungă și la doamna Kovesi, așa cum este o chestiune de timp să se ajungă și la mulți alți oameni. Și aici, și în marea poveste cu corupția, se greșește într-un punct fundamental și anume nu spui care-i momentul zero. Adică spui, domnule, de azi încolo nimeni nu mai fumează. Tu poți să te duci să spui că sunt vinovați toți cei care au fumat în ultimii 50 de ani, dar nu-l iau decât pe dușmanul meu, pe ceilalți nu. N-ai cum! Mai devreme sau mai târziu lucrurile astea nu vor ține. Minte puțină și lipsă de strategie și este bine venit.

 

R. Nu avem momentul zero, dar nici nu se știe care va fi finalul.

V.P. Nu și nici nu vom avea. Vom avea un război de ăsta în care, știți ce cred oamenii și ăia amărâți care stau acum cu apa în case și ceilalți. Ei zic: domnule, asta e este o bătălie între șefi, o bătaie la vârf din care noi nu câștigăm nimic. E genul de bătălie pe care am văzut-o de când fac politică și în 2012, și în 2014, o bătălie în care oamenii au pierdut. Noi între noi politicienii, nu avem de pierdut pentru că cine ne susține o face în continuare, cine nu, oricum nu ne va susține. Ce cred că este greșit aici. Cred în continuare că doamna Kovesi acționează ca un om politic 100%.

 

R. De ce spuneți lucrul acesta?

V.P. Păi, de exemplu, de ce apără în numele DNA, că nu a acuzat nimeni DNA că a plagiat. Nici nu era șefa DNA în 2012. E ca și cum, dacă eu trec acum pe roșu și mă sancționați, eu să spun că a-ți vrut să sancționați PSD și vă dau un comunicat de la PSD, n-ați considera că este ciudat? Eu am trecut pe roșu, eu, Ponta, nu altcineva. Ăsta e genul de acțiune al oamenilor politici: dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și-n uzine și în clasa muncitoare și acum sigur că, cine are de pierdut? DNA are de pierdut, pentru că folosit ca scut într-o chestiune personală a doamnei Kovesi, dar cred că este o tactică foarte greșită.

 

R. Aș vrea să vă întreb cum se desfășurau șprițurile din vie.

V.P. Termenul vie este corect, termenul șpriț nu este corect.

 

R. Dar ce se consuma? Vin?

V.P. Păi, în podgorii se consumă vin, da. Cred că era toamnă, deci probabil că era must. A fost o întâlnire la care eu nu știam că vine doamna Kovesi, nici doamna Kovesi nu știa că vin eu și Sebi Ghiță a vrut să ne împrietenească.

 

R. Regretați că i-ați acordat susținere doamnei Kovesi?

V.P. Nu regret niciodată decât lucruri care sunt legate de oameni, în general. Regret că n-am putut să fac mai mult pe zona de economie, de social, de viața oamenilor, însă decizii strict personale? Am luat mii de decizii personale. Am numit oameni în funcții, am numit, am propus, unii chiar au făcut lucruri bune, alții au greșit. Sigur, când ești într-o funcție de genul acesta, nu se pot face doar lucruri bune. Nu am ce să regret și nu sunt eu cel care evaluez.

 

R. Domnul Băsescu a făcut o serie de afirmații de-a dreptul șocante. O acuza pe doamna Kovesi că este foarte ”umblată” printre politicieni. Citez: Afrodita Kovesi este foarte ”umblată” printre politicieni.

V.P. Bun, doamna Kovesi nu ar fi apucat să cunoască niciun politician, dacă nu era Traian Băsescu, care să o promoveze și deocamdată domnul Băsescu este autorul tuturor lucrurilor. Sincer, nu cred că există și am adversari politici mai actuali, dar nu cred că cineva a făcut atâta rău României în ultimii 100 de ani, cât a făcut Băsescu. Sigur, au fost o mulțime de întâlniri private, dar niciuna nu a fost ilegală, ca să zic așa. Eu nu vorbesc, în general, despre asta, dar nu cred că există un om de anumit nivel în România care să nu mă fi întâlnit. Cred că asta e datoria mea, ca reprezentant al unei funcții înalte. Bun, nu te vezi cu interlopi, cu infractori, cu cine știe ce oameni periculoși.

 

R. Mai degrabă șochează faptul că s-a ajuns la nivelul ăsta de discuție.

V.P. Tocmai de aceea, pentru că pentru mine Băsescu reprezintă antiteza, tot ce face el, mie mi se pare rău, deci eu vreau să fac diferit. Nu o să mă vedeți pe mine, după ce nu mai am o funcție, nu am avut-o pe cea de președinte, dar am fost prim-ministru, însă nu o să mă vedeți în fiecare seară la televizor, ca o țață, să povestesc cine a fost la mine în birou, ce mi-a zis el, ce i-am zis eu, ce mi-a adus, ce mesaje. Mi se pare că, de fapt, nu respecți funcția pe care oamenii ți-au dat-o și din acest motiv nu aș vrea să cobor perioada în care am fost prim-ministru la nivel de bârfe și de impresii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.