Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundaţiile au provocat pagube în 15 unităţi administrative din judeţ

captura video
inundatii franta

Un număr de 15 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Maramureş au fost afectate de inundaţiile produse în urma ploilor din ultimele zile, a informat, joi seara, prefectul Rudolf Stauder, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că precipitaţiile abundente din ultima perioadă, suprapuse pe un strat de zăpadă în zona înaltă de munte, au contribuit la creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale judeţului.

S-au înregistrat, în interval de 24 de ore, precipitaţii în valoare de: 58 l/mp la staţia pluviometrică Cavnic, 48,5 l/mp la staţia pluviometrică Băiuţ, 39,5 l/mp la staţia pluviometrică Mara, 38,3 l/mp la staţia pluviometrică Copalnic, 37 l/mp la staţia pluviometrică Luhei, 34,9 l/mp la staţia pluviometrică Bistra, 33 l/mp la staţia pluviometrică Valea Vişeului şi 32,1 l/mp la staţia pluviometrică Leordina.

"Au fost depăşite cotele de apărare pe râurile Cavnic, Lăpuş, Iza, Mara şi Sălaj. Scurgerile de pe versanţi au contribuit la formarea de torenţi şi creşterea debitelor unor pâraie, văi şi râuri care nu au putut fi preluate de secţiunile de scurgere a podeţelor, podurilor şi au ieşit din matcă. Au fost afectate de inundaţii 15 unităţi administrativ-teritoriale - Târgu Lăpuş, Sălsig, Cupşeni, Ariniş, Coltău, Fărcaşa, Lăpuş, Remetea Chioarului, Recea, Mireşu Mare, Ruscova, Petrova, Bârsana, Coaş şi Onceşti. Apele revărsate au inundat patru gospodării şi un obiectiv economic. Au fost afectate patru poduri şi cinci podeţe, dar şi apărări de mal. Au fost degradate 13,7 kilometri de străzi, 3,8 kilometri de drum comunal şi 8,4 kilometri de drum agricol", a spus Rudolf Stauder.

De asemenea, materialul aluvionar transportat de şuvoaiele de apă (pietriş, nămol, material lemnos) a colmatat şi afectat o sursă de alimentare cu apă în sistem centralizat. Au fost inundate 49,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de păşuni şi fânaţe, dar şi 2.000 metri pătraţi de sere şi solarii.

În cursul zilei de joi, prefectul Rudolf Stauder s-a deplasat în teren şi a coordonat activitatea echipelor de intervenţie din grupurile de suport tehnic care au intervenit în sprijinul comunităţilor locale din zonele afectate de inundaţii.

Totodată, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat cu utilaje şi personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în scopul eliminării efectelor negative produse de inundaţii.

"La această oră, (joi seara n.r.) tendinţa fenomenelor hidrometeorologice pe cursurile de apă din bazinele hidrografice este în scădere", a mai adăugat prefectul Rudolf Stauder.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.