Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Invazia „dragonilor albaștri” toxici: turiștii sunt avertizați să nu se apropie de aceste creaturi misterioase

bbc.com

Frumoșii "dragoni albaștri" care mătură plajele arată ca niște Pokemon magici - dar experții îi avertizează pe călători să stea departe, informează BBC.

Dragoni albaștri toxici asemănători cu Pokemonii apar pe plajele din Texas. Oceanul este plin de creaturi misterioase - multe dintre ele fiind surprinse de oameni doar în rare momente. "Dragonii" albaștri, sau melcii de mare albaștri, o specie a cărei denumire corectă este Glaucus atlanticus. Sunt o specie uimitoare care a apărut recent pe plajele din Texas, zădărnicind planurile multor turiști care au plecat în primăvară.

"Dragonii albaștri" au ajuns acolo nu tocmai din întâmplare, ci pentru că melcii de mare albaștri au tendința de a se lăsa purtați de curent - la propriu. David Campbell, un biolog marin din Texas și fondator al MarineBio Conservation Society, spune că acest lucru nu se datorează atitudinii lor veselă, ci pentru că pur și simplu nu sunt foarte puternici. "Sunt înotători foarte slabi și merg acolo unde îi duc vântul și curenții", explică el.

content-image

Avertisment pentru turiști

Oriunde se duc aceste creaturi albastre, ele plutesc acolo cu capul în jos. Dar, deși melcii de mare ar putea fi în derivă, nu sunt chiar atât de primitori, motiv pentru care aparițiile au determinat unele organizații din Texas, cum ar fi Institutul de Cercetare Harte, dedicat conservării Golfului Mexic, să adreseze mesaje de precauție turiștilor din vacanța de primăvară și altor turiști curioși de pe plajă.

"Atenție: nu atingeți dragonul albastru!" a scris într-o postare pe Facebook Jace Tunnell, biolog marin de la Texas A&M University-Corpus Christi și director de implicare a comunității la Harte.

El a precizat că vânturile de primăvară sunt cele care mulțumesc pentru apariția anumitor specii, cum ar fi man-o-wars, butoanele albastre (creaturi asemănătoare meduzelor) și acești "rar întâlniți" dragoni albaștri care sosesc la țărm. "Melcul de mare Glaucus atlanticus, sau dragonul albastru, este un nudibranhion pelagic care navighează la suprafața oceanului", a continuat Tunnell. "De obicei, au o lungime de doar un centimetru și se hrănesc cu toxinele unor specii mult mai mari, cum ar fi omul de război portughez, care are tentacule de aproximativ 30 de picioare."

Atât comentatorii, cât și biologii marini par să fie de acord că aceste creaturi - albastre, asemănătoare unei păsări, eamănă cu un personaj Pokémon. Iar metoda pe care melcii de mare albaștri o folosesc pentru a înțepa este aproape la fel de fascinantă ca și aspectul lor: Tunnell explică:  "Asta îi face atât de periculoși, deoarece pot elibera celulele înțepătoare dintr-o dată"

Este, de asemenea, o durere pe care Campbell a simțit-o personal."Am călcat pe unul pe o plajă din Australia când eram copil, iar tatăl meu încă are cicatrice pe mâini pentru că a încercat să mă ajute", spune el.

Cum pot turiștii să rămână în siguranță

În prezent, speciile apar pe plajele din Texas în număr mare, ceea ce, subliniază Tunnell, face ca avertismentele privind atingerea lor, precum cel pe care l-a emis, să fie "absolut necesare", adăugând că a primit un e-mail săptămâna aceasta de la o femeie din South Padre Island care a văzut cel puțin 60 de specii pe țărm.

content-image

Campbell este de acord că avertismentele sunt, de asemenea, necesare, deoarece, atunci când vine vorba de aceste creaturi frumoase, dar periculoase, spune el, "oamenii fac lucruri foarte prostești, iar atingerea lucrurilor mici și drăguțe este frecventă".

El adaugă că sunt tot mai multe cazuri de călători care fac fotografii alături de animale sălbatice periculoase - chiar și specii înfricoșător de periculoase, cum ar fi caracatița cu inele albastre, care este cel mai mortal cefalopod.

Isabel McClelland, un educator de mediu cu sediul în Maryland, spune că rețelele de socializare și dorința de a împărtăși imagini interesante cu creaturi sălbatice îi determină frecvent pe oameni să ia decizii greșite de a se apropia prea mult de animale sălbatice despre care știu prea puțin. Ea speră că, atunci când vine vorba de melcii de mare albaștri, "înțelegerea locului de unde își iau toxinele" ar putea "descuraja oamenii să îi atingă".

Dragonii albaștri sunt cu siguranță impresionanți la vedere, dar, potrivit experților, asta este tot ce ar trebui să facă oamenii: să privească, să nu atingă, și să aleagă doar să-i  fotografieze de la o distanță sigură.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.