Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Invenția vaccinurilor împotriva Covid-19 câștigă Premiul Nobel la Medicină: cei doi care au impresionat juriul

Bio-Infomedia
vaccin arnm

Invenția vaccinurilor împotriva Covid-19 câștigă Premiul Nobel la Medicină: invenția care a impresionat juriul

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2023 a fost acordat lui Katalin Carico și Drew Weisman pentru cercetarea care a stat la baza dezvoltării vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19.

Conceptul de utilizare a ARNm pentru vaccinare a fost propus pentru prima dată cu mai mult de 30 de ani în urmă. Cu toate acestea, experimentele timpurii au arătat că apar reacții inflamatorii nedorite cu această tehnologie. Carico și Weisman au găsit o modalitate de a le evita, care a fost crucială pentru crearea unei platforme de vaccin ARNm adecvată pentru utilizare clinică în pandemia de coronavirus.

Premiul pentru fiziologie sau medicină a fost acordat din 1901. Anul trecut, premiul a fost acordat biologului suedez Svante Pääbo pentru studiul oamenilor antici, și anume "pentru descoperiri legate de genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană". Sub conducerea sa, genomul neanderthalian a fost descifrat și a fost efectuată prima analiză a ADN-ului denisovanilor. Pe baza descoperirilor paleogeneticii, cercetătorii au concluzionat că secvențele genetice arhaice ale strămoșilor omului modern afectează fiziologia sa. Pääbo a fost premiat la patruzeci de ani după ce tatăl său, biochimistul suedez Sune Bergström, a câștigat și el Premiul Nobel la aceeași categorie.

În 2021, premiul pentru fiziologie sau medicină a fost acordat cercetătorilor americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor de temperatură și atingere.

Odată cu acordarea premiului în fiziologie sau medicină, au început "zilele Nobel". Marți, 3 octombrie, va fi anunțat câștigătorul premiului pentru fizică, laureatul pentru chimie va fi anunțat pe 4 octombrie, în literatură - pe 5 octombrie. Laureatul Premiului pentru Pace va fi numit la Oslo vineri, 6 octombrie. Premiul Alfred Nobel Memorial în Științe Economice, înființat din 1969 de Banca Suediei, va fi acordat pe 9 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.