Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Talpeș fost șef SIE, despre închisorile CIA: Noi am avut o înțelegere cu SUA, președintele știa

Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, a confirmat că România, prin el, a avut o înţelegere cu CIA pentru o locaţie pe teritoriul ţării. Talpeş a spus însă că nimeni din România nu a ştiut şi nici nu a vrut să ştie despre ce a fost vorba, fiind o cerere „aproape obişnuit“. „Deşi eu nu am văzut nicio locaţie, a fost doar o înţelegere, e adevărat, cu CIA“, a spus Talpeş.

Ioan Talpeş a vorbit despre posibilitatea ca România pe teritoriul ei să fi găzduit o închisoare secretă a CIA. „De ce este vinovată România, ce a încălcat România, atunci când a pus la dispoziţie, prin mine, să spunem – deşi eu nu am văzut nicio locaţie, a fost doar o înţelegere, e adevărat – CIA-ului să desfăşoare nişte acţiuni în teatrele de operaţii. Aşa mi s-a spus“, a dezvăluit Talpeş.

„Puteam să refuz? Sigur că puteam, dar consecinţele erau uşor de bănuit. Este evident că nu am fi făcut proba unui aliat adevărat“, a explicat fostul şef al SIE.

Acesta susţine că l-a informat şi pe preşedintele de atunci al ţării, Ion Iliescu, dar l-a informat „printre altele“ şi crede că şeful statului nici nu a luat în seamă informaţia. „Acest acord a fost unul aproape obişnuit. Preşedintele Ion Iliescu a fost informat de mine „printre altele“. Nu cred că a luat în seamă“, a spus Ioan Talpeş. "Nu pot să comentez ceva fără documente de faţă. Nu am avut cunoştinţă de aşa ceva. Nu m-am întâlnit cu această problemă şi comentarii pe baza unor fapte necunoscute şi fără dovezi nu pot să fac", declara Ion Iliescu pe 10 decembrie.

Ioan Talpeş susţine că a fost chemat pentru explicaţii atât de către comisia parlamentară care a anchetat existenţa unei închisori pe teritoriul României, condusă de Norica Nicolai, dar şi de către un procuror. „Am fost audiat şi în comisia parlamentară, m-a audiat şi un procuror în legătură cu acest subiect. Habar nu aveam cine şi dacă a trecut prin România. Înţeleg că era un om care a şi dat România în judecată la CEDO. Nu am ştiut absolut nimic. Le-am spus că nu mie trebuie să se adreseze pentru ceea ce a fost, ci Statelor Unite, CIA-ului, Departamentului de Stat. Chiar dacă aş şti că s-a întâmplat ceva pe teritoriul României, în calitatea pe care am avut-o nu pot să dau vreo declaraţie, pentru că asta ar putea să afecteze grav relaţia dintre noi şi SUA. Am fi nişte aliaţi neloiali. Această relaţie Washington - Bucureşti nu are doar o implicaţie deosebită în planul stabilităţii în România, ci şi în planul poziţionării internaţionale a României. Pot însă să garantez că nu oferirea locaţiei a stat la baza relaţiei dintre SUA şi România.”, a spus Talpeș pentru adevarul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.