DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ioan-Aurel Pop: 'Academia Română şi ICR își pot reuni forțele creației și ale cercetării în serviciul comun al cauzei aşezării culturii româneşti în lume'

Facebook
Ioan Aurel Pop

Academia Română şi Institutul Cultural Român îşi pot reuni forţele creaţiei şi ale cercetării în serviciul comun al cauzei comune a aşezării culturii româneşti într-un loc al său în lume pe care îl merită, a declarat marţi preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop.

"Forţele reunite ale cercetării şi creaţiei din Academia Română şi ale cercetării şi creaţiei, dar mai ales ale viziunii culturale şi ale propagării culturii româneşti pe care le are Institutul Cultural Român se pot pune în serviciul comun al cauzei noastre, care este aşezarea culturii româneşti într-un loc al său în lume pe care îl merită şi pe care îl are. România, ca parte a Uniunii Europene, participă la schimbul internaţional de valori de mai bine de zece ani, într-un cadru organizat, apărând, deopotrivă, moştenirea europeană, tradiţiile europene, prezentul acesta care acum, întâmplător, e frământat şi pregătind un viitor deosebit pentru cultura română", a spus Pop, marţi, după semnarea prelungirii unui acord de parteneriat cu Institutul Cultural Român, scrie agerpres.ro.

Citește și: Informații din ședința Orban-Vela-Tătaru-Arafat: Zonele unde masca de protecție ar putea fi obligatorie și pe stradă

El a arătat că Institutul Cultural Român şi Academia Română au, în multe privinţe, scopuri comune.

"Şi aceste scopuri sunt apărarea culturii în general, promovarea culturii româneşti, apărarea şi normarea limbii române, a tradiţiilor noastre, cunoaşterea istoriei, a etnografiei, dar şi promovarea ştiinţei în general, a ştiinţelor fundamentale, care sunt, azi, o parte componentă a culturii în mileniul al treilea, situaţie fiind mult schimbată faţă de trecut", a spus academicianul.

Preşedintele Academiei Române şi-a exprimat convingerea că opera intelectualilor români, pe care o valorifică Academia, dar şi ICR, prin reţeaua de institute culturale din străinătate pe care le are, va putea ajunge la cât mai mulţi destinatari.

La rândul său, preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, a apreciat că misiunea ICR este aceea de a promova în străinătate cultura, creativitatea românească, orice produs cultural românesc.

Citește și: Medicul care s-a oferit voluntar să se infecteze cu coronavirus, ieșire dură la adresa lui Nelu Tătaru: ‘Incompetența bulbucată lovește din nou’

"Din acest punct de vedere, acordul semnat în 2018 şi la care facem acum o prelungire şi un act adiţional a fost bine-venit pentru că, din păcate, în anii anteriori colaborarea dintre ICR şi Academie a lăsat mult de dorit. Ea a fost foarte mult potenţată, aş spune că s-au recuperat aproape toţi anii în care colaborarea a fost deficitară în aceşti doi ani în care am avut zeci de proiecte comune împreună'', a spus Mirel Taloş.

El a amintit succesul de care s-a bucurat în străinătate volumul "Istoria Transilvaniei", coordonat de Ioan-Aurel Pop, reeditat la Editura ICR, "un pivot al planului Centenar al ICR în jurul căruia au fost făcute zeci de evenimente desfăşurate în biblioteci de prestigiu pentru promovarea punctului nostru de vedere cu privire la istoria Transilvaniei".

"De asemenea, într-o campanie a ICR fără precedent, acest volum a fost donat unui număr de 250 de biblioteci din Europa şi America de Nord şi urmează ca, în 2021, această campanie de promovare a volumului la biblioteci, acolo unde rămâne şi este dedicat uzului specialiştilor, să continue", a arătat Mirel Taloş.

Citește și: Informații din ședința Orban-Vela-Tătaru-Arafat: Zonele unde masca de protecție ar putea fi obligatorie și pe stradă

Totodată, el a făcut referire la un alt eveniment realizat în baza acordului de colaborare cu Academie Română, în 2018, expoziţia dedicată generalului Berthelot, prezentată iniţial la Academie şi itinerată apoi în reprezentanţele din străinătate ale ICR.

Acesta a anunţat că o serie de lucrări de sinteză urmează a fi publicate şi promovate de ICR, în baza acordului şi actului adiţional semnate marţi: "Diplomaţia României după Marea Unire, "Istoria geoştiinţelor în România", "Istoria românilor", "Lingvistica românească", "Demografia României", "Istoria socială a României", "Pagini din istoria matematicii româneşti", "Istoria filosofiei româneşti" şi "Istoria tehnicii şi a industriei româneşti".

Institutul Cultural Român şi Academia Română au prelungit, marţi, acordul de parteneriat instituţional, având drept scop promovarea patrimoniului cultural şi ştiinţific românesc în ţară şi în străinătate.

Documentul a fost semnat, din partea Academiei Române, de preşedintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, iar din partea ICR de Mirel Taloş, preşedintele interimar al Institutului.

Acordul de parteneriat vizează "continuitatea mecanismului de angrenare a capacităţii asociative, de mobilizare şi convergenţă în jurul unor proiecte ale creaţiei culturale şi ştiinţifice, asigurat de cadrul instituţional".

Semnatarii acordului iau în considerare atât rolul esenţial al celor două instituţii în promovarea culturii, educaţiei şi cercetării, cât şi contextul restrictiv generat de pandemia de COVID-19.

Potrivit ICR, parteneriatul cu Academia Română "acordă o importanţă majoră includerii, sub diferite forme, personalităţilor de prestigiu din ţară şi străinătate, dar şi a tinerilor creatori, în proiectele expuse din ce în ce mai mult în spaţiul online".

Printre obiectivele principale se regăsesc asigurarea expunerii valorilor culturii şi ştiinţei dinspre şi înspre ţară, continuarea formării academice a tinerilor din România şi din regiunile cu populaţie românească de peste hotare şi menţinerea unor reţele de cooperare, în interiorul şi în afara graniţelor ţării, pentru asigurarea desfăşurării activităţilor culturale şi de cercetare-dezvoltare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.