DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO - Iohannis a discutat cu omul lui Recep Erdogan: Turcia invită România să se implice activ în Marea Neagră

Administrația prezidențială
Klaus Iohannis și Hulusi Akar

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, aflat în vizită oficială în România. Cei doi au discutat și situația de securitate din regiunea Mării Negre.

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, aflat în vizită oficială în România, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte referitoare la Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia și perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de securitate și apărare, agenda NATO în contextul Summitului de la Madrid, precum și situația de securitate din regiunea Mării Negre.

„Președintele României a apreciat rezultatele foarte bune ale cooperării dintre țara noastră și Turcia în domeniul apărării în format bilateral, regional și în cadru aliat, cu accent pe participarea în comun la exerciții multinaționale și misiuni sub egidele NATO, UE, ONU și OSCE. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a mulțumit Turciei pentru contribuția la măsurile de apărare și descurajare de pe Flancul Estic și la structurile aliate din România. În context, Președintele României a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri privind creșterea prezenței aliate în țara noastră și pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv Grupul de Luptă de pe teritoriul României. Totodată, președintele Klaus Iohannis a apreciat cooperarea dintre țara noastră și Turcia pentru limitarea efectelor cauzate de criza energetică actuală”, conform comunicatului de presă, relatează Mediafax.

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, președintele României a accentuat importanța obținerii unor rezultate substanțiale care să vizeze următorii ani și care să constituie baza procesului de adaptare a Alianței la noile provocări de securitate.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea ca Noul Concept Strategic să reflecte cu acuratețe noua realitate în planul securității și să răspundă adecvat situației grave de securitate create în regiunea Mării Negre, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„Referitor la criza de securitate din regiune, Președintele României a subliniat că invazia militară a Ucrainei de către Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene după cel de-al Doilea Război Mondial și a condamnat ferm crimele comise de trupele ruse împotriva civililor, precum și distrugerea masivă a zonelor locuite și a infrastructurii civile. Președintele României a menționat eforturile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în planurile politic, logistic și umanitar, apreciind rolul Turciei de mediator și eforturile acesteia de a aduce cele două părți la masa negocierilor pentru găsirea unei soluții diplomatice, în conformitate cu legile internaționale. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța sprijinirii Republicii Moldova în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în cazul unei eventuale noi crize energetice”, se menționează în comunicat.

Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, a apreciat relațiile de cooperare bilaterală cu România și a reliefat interesul Turciei de a continua dezvoltarea și diversificarea acestora pe toate palierele de activitate. Totodată, ministrul turc al Apărării a mulțumit țării noastre pentru contribuția deosebită la stabilitatea și securitatea Flancului Estic și a subliniat necesitatea cooperării la nivel regional, ca state aliate și riverane la Marea Neagră.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.