Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, mesaj la 25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania

captura Facebook
Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 4 mai a.c., un mesaj cu ocazia Conferinței „25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”. Mesajul a fost prezentat de către domnul Leonard Orban, Consilier Prezidențial, Departamentul Afaceri Europene.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să acord Înaltul Patronaj al Președintelui României conferinței organizate de Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, dedicate aniversării celor 25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.

Citește și: Prima reacție a lui Klaus Iohannis la decizia CCR, care interzice penalii în Guvern

Semnarea, la 21 aprilie 1992, la București, a Tratatului politic dintre România și Germania a reprezentat un moment fundamental în reconfigurarea relațiilor dintre cele două țări. Europa făcea pași decisivi pentru depășirea divizării artificiale între Est și Vest, care marcase zeci de ani continentul. Aşa cum scrie în preambulul Tratatului, cele două state se angajau să acţioneze pentru a așeza relaţiile lor «pe o bază nouă, largă, orientată spre viitor, în spiritul cooperării prieteneşti şi parteneriatului, încurajate de schimbările istorice din Europa să întreprindă noi paşi hotărâți pentru depăşirea definitivă a divizării Europei şi pentru crearea unei ordini juste şi durabile de pace în Europa».

De la acel moment, relațiile româno-germane au crescut permanent, dobândind astăzi caracter privilegiat, de natură strategică. Într-adevăr, în ultimii ani relaţiile politice dintre cele două țări s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente şi substanţiale la nivel prezidenţial, guvernamental și parlamentar, dar și regional și local. Acestea din urmă sunt de altfel un obiectiv specific al Tratatului, pe care l-am sprijinit atât în calitate de primar al Sibiului, cât și din poziția actuală, dialogul cu landurile germane fiind o prioritate în mandatul meu prezidenţial.

În plan economic, Germania este cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. În planul formării profesionale colaborăm prin preluarea modelului dual german de succes. Totodată, numeroșii cetățeni români stabiliți în Germania contribuie la dezvoltarea relațiilor strânse dintre țările noastre, inclusiv în plan economic, fiind una dintre cele mai bine integrate comunități pe piața germană a forței de muncă.

Tratatul reprezintă și un reper important al istoriei post-comuniste a României. Într-un moment în care România își căuta încă drumul, Tratatul vorbea clar, și în repetate rânduri, despre valorile europene, despre democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, inclusiv cele aparținând minorităților naționale.

Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre, reprezentând și un liant deosebit al relației bilaterale. Într-adevăr, aşa cum menţiona Tratatul, cele două state se arătau «conștiente că minoritatea germană din România a adus şi aduce în continuare o contribuţie valoroasă şi inconfundabilă la viața societăţii româneşti şi constituie astfel o punte firească de legătură între cele două popoare».

Recent, am salutat desfășurarea celei de a XX-a sesiuni a Comisiei guvernamentale bilaterale pentru problematica etnicilor germani din România. Este unul dintre efectele importante ale Tratatului, care și-a demonstrat și amplificat utilitatea în timp. Putem astăzi afirma că modelul convieţuirii româno-germane reprezintă un exemplu al modului în care aspectele esenţiale ale politicilor în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale se transpun în realitate.

Cred că este util în astfel de momente aniversare să reflectăm, fie și numai pentru o clipă, la progresele înregistrate de România în acești 25 de ani. În 1992, Tratatul vorbea despre «sprijinul RFG pentru continuarea apropierii economice și politice a României de Comunitatea Europeană, în special prin încheierea unui acord de asociere». În 2017, sărbătorim 10 ani de la aderarea României la UE și ne pregătim de exercitarea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Acest progres uriaș a implicat un efort substanțial la nivelul societății românești, dar care nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noștri externi. Germania a avut o contribuție importantă la acest proces şi sunt încrezător că și pe viitor parteneriatul cu Germania va permite maximizarea atuurilor României în interiorul Uniunii Europen e.

Tratatul rămâne însă foarte actual prin obiectivele sale. Are în centrul său edificarea unei noi Europe, libere și unite prin drepturile omului, democrație și statul de drept. Este de altfel ceea ce își propun și astăzi România și Germania în plan european. Uniunea Europeană trebuie să reprezinte viitorul nostru comun, un spațiu al securității și prosperității, care se bazează pe valori comune de pace, libertate și democrație, precum şi pe respectul pentru cetăţeanul european şi interesele lui. În același timp, la scara continentului, trebuie să veghem ca liniile de diviziune să rămână doar în paginile cărţilor de istorie. România este gata să lucreze împreună cu Germania la reclădirea ambiţioasă a proiectului european.

Urez succes lucrărilor conferinței aniversare!”, s-a arătat într-un comunicat remis Știripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.