DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Iohannis, mesaj pentru UDMR: Exemplul care ar trebui 'imitat şi de celelalte partide parlamentare'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam consultări UDMR la Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 13 mai a.c., un mesaj cu ocazia celui de-al XIII-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Mesajul a fost prezentat de Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial, Departamentul Politică Internă.

Vezi şi: Aglomerație de VIP-uri la al XIII-lea congres al UDMR. Ce documente vor fi adoptate

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez din nou un mesaj cu ocazia Congresului Uniunii Democrate a Maghiarilor din România din acest an, un eveniment cu o importanţă cu totul deosebită, pentru că veţi decide astăzi direcţia strategică pe care va merge formaţiunea dumneavoastră în următorii ani.

Toţi actorii politici, dacă doresc să rămână relevanţi, trebuie să gândească strategic, pe termen lung, şi să ofere cetăţenilor viziunea lor despre viitorul ţării. Astăzi, parcă mai mult ca niciodată, este nevoie de o gândire strategică atât la nivelul Uniunii Europene – şi aţi văzut toate eforturile care se fac pentru a contura împreună un viitor pentru Uniunea Europeană, mai ales după decizia regretabilă a Marii Britanii de a se retrage din acest proiect de succes –, cât şi la nivel naţional. Am convocat, după cum bine ştiţi, o Comisie prezidenţială privind Proiectul de ţară. Acest proiect va fi elaborat de specialişti şi de reprezentanţi ai partidelor politice şi salut, cu această ocazie, participarea consistentă a reprezentanţilor UDMR în această comisie. Proiectul de ţară va fi un document strategic şi mă bucur că UDMR este parte activă a acestui proces.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a fost, este şi sunt sigur că va rămâne mult timp de acum încolo un pilon principal al construcţiei democratice din România. Ştiţi bine că democraţia nu este un punct terminus, o destinaţie, ci un drum. Am păşit împreună pe acest drum, români, maghiari, germani, membri ai altor minorităţi naţionale, toţi cetăţeni ai României, toţi dornici să trăim într-o societate deschisă, plurală, tolerantă şi, bineînţeles, prosperă. UDMR a reprezentat cu succes de-a lungul acestor ani comunitatea maghiară, participând în acelaşi timp la guvernare alături de toate partidele importante ale României. Prezenţa în Parlament şi colaborarea cu celelalte forţe politice au condus, de la Revoluţie încoace, atât la promovarea intereselor maghiarilor din România, cât şi la consolidarea democratică şi la integrarea euro-atlantică a ţării noastre.

Toate partidele româneşti ar trebui să aibă o viziune, strategii, programe, politici publice pentru ţară, dar şi energie, hotărâre şi responsabilitate pentru a le pune în practică atunci când se află la putere. Sper ca exerciţiul dumneavoastră de astăzi să fie imitat şi de celelalte partide parlamentare. V-aţi propus să construiţi cea mai performantă şi modernă organizaţie politică din România şi vă doresc să reuşiţi. Şi mi-aş dori ca şi celelalte partide politice să intre în această competiţie de a deveni cu adevărat reprezentative, moderne şi performante. Mi-aş dori să relansaţi astfel cursa pentru cine serveşte cât mai bine interesul public şi interesul cetăţenilor, o cursă pentru cine propune pentru funcţii publice oameni cât mai integri, mai profesionişti şi mai dedicaţi ţării şi comunităţilor lor.

Am vorbit săptămâna trecută, într-o altă parte a ţării, despre câteva din marile şantiere unde nu am avansat, în cei aproape 28 de ani de la Revoluţie, decât într-o mică măsură: reforma administraţiei publice, descentralizarea, infrastructura, renaşterea satului. Ştiu că ce este valabil în Suceava, este valabil şi în Covasna, Harghita, Mureş, Sălaj, Bihor, Satu Mare, şi în Teleorman, Olt, Dâmboviţa sau Brăila. Este un crez pe care îl voi repeta mereu, apăsat, şi în baza lui vă invit  să ne implicăm cu toţii într-un efort comun pentru a contura viitorul României şi a schimba faţa comunităţilor în care trăim.

Vă urez să rămâneţi în continuare un factor activ în politica românească, modernizator, să susţineţi în continuare cu succes drepturile minorităţii maghiare, democraţia liberală, principiile statului de drept şi guvernarea în interesul tuturor cetăţenilor României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.