Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri despre vedeta alegerilor locale din Moldova - Ce a căutat Ion Ceban la Moscova chiar în ziua în care a lansat atacul din Ucraina?

Eesti Päevaleht
Ion Ceban

Cum am reacționa dacă s-ar dovedi brusc că unul dintre cei mai influenți politicieni estoni se afla în secret la Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina? Exact așa s-a comportat Ion Ceban, primarul Chișinăului, capitala Moldovei , și mare favorit la viitoarele alegeri locale, se întreabă jurnaliștii estoni de la publicația Eesti Päevaleht.

Iată ce au descoperit jurnaliștii estoni:

„Administrația orașului Chișinău este pregătită să rezolve situația de criză. La ședințele desfășurate astăzi am discutat etapele activității”, a scris Ion Ceban pe 24 februarie 2022 la ora 18, pe pagina sa de Facebook. Postarea sa a fost despre refugiații de război care au fost mutați în Moldova cu mii din cauza începerii războiului.

Primarul Ceban le-a cerut moldovenilor să rămână calmi și a subliniat că Chișinăul este pregătit să rezolve situația de criză și cooperează cu autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Ceban a publicat mai multe postări similare în acea zi și zilele următoare, unde a vorbit despre organizarea ajutorului refugiaților, locuri de cazare disponibile și puncte de donație.

Totuși, el nu a menționat că nu a fost deloc în Moldova în timpul acestor discuții. În colaborare cu publicația de investigație Dossier Center, Eesti Päevaleht a aflat că unul dintre cei mai populari politicieni ai Moldovei a zburat la Moscova cu soția sa cu o zi înainte de începerea războiului.

A  tăcut chitic până acum

Nu există nicio înregistrare cunoscută în calendarul de lucru al primarului pentru această călătorie. Nici nu a spus public nimic pe această temă. Nu se știe pe cine s-a întâlnit Ceban sau a trebuit să se întâlnească la Moscova și ce subiecte să discute.

Conform informațiilor pe care le-am adunat, ea și soțul ei aveau bilete de avion de la Moscova la Bangkok pentru 26 februarie. Pe 25, însă, Ceban a zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, de acolo la Berlin, și probabil s-a întors în Moldova prin România în noaptea de 26 februarie.

„Aceasta este o informație crucială pentru că ar fi putut spune că se afla într-o călătorie de afaceri la Moscova la acea vreme, dar, din păcate, Rusia a început să invadeze [Ucraina] și el o condamnă. Dar, în schimb, Ceban a decis să păstreze secretul, ceea ce înseamnă că trebuie să fi avut un fel de agendă ascunsă cu rușii”, a declarat pentru EPL Valeriu Pașa, șeful think-tank-ului moldovenesc Watchdog.md.

Ceban însuși nu a răspuns la întrebările EPL, deși a sunat și a trimis întrebări reprezentantului său.

Secretul se referă la obscuritate

Situația de atunci era extrem de grea pentru Moldova din punct de vedere al securității. „Planul rușilor era să cucerească rapid Odesa. De acolo, frontiera oficială de stat a Moldovei ar fi foarte aproape. Situația era critică pentru Moldova, deoarece dacă Rusia ar fi început rapid să se simtă confortabil în Ucraina, răsturnarea puterii Moldovei ar fi fost următorul pas”, a declarat Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional de Studii pentru Apărare.

Nu se știe dacă rușii aveau deja un plan clar pe cine să pună la putere în Moldova. Totuși, Kannik a spus că rușii au învățat și au înțeles că nu vor mai câștiga cu politicieni complet corupți și deschis pro-ruși precum Viktor Ianukovici în Ucraina sau Igor Dodon în Moldova.

„Dacă cineva zboară la Moscova în secret, poate fi considerat doar foarte rău. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările din prima linie, ceea ce este cu siguranță Moldova. Nu mergi la Moscova pe ascuns din alt motiv decât pentru a face ceva dubios”, a spus Kannik.

Potrivit lui Kannik, singura „circumstanță atenuantă” a călătoriei lui Ceban ar putea fi faptul că el și soția lui aveau bilete de legătură către Thailanda. „Aș putea să cred că era planificat să ne odihnim la Moscova timp de două zile, dar totuși – cea mai ieftină, mai rapidă și mai ușoară cale către Bangkok este tot de la Chișinău prin Istanbul”, a argumentat Kannik.

De asemenea, izbitoare este traseul neobișnuit și întortocheat al lui Ceban de la Moscova înapoi în Moldova.

Degetele lungi ale Kremlinului aproape

În circumstanțe normale, poate că vizita secretă a lui Ceban la Moscova nu ar merita atât de multă atenție, pentru că el este deja cunoscut ca un politician complet pro-rus . Cariera lui Ceban a început în Partidul Comunist. A intrat în Partidul Socialist în 2012, în circumstanțe încă confuze, unde a devenit ideologul șef al partidului.

„În acest moment socialiștii au îmbrățișat pe deplin viziunea lui Russki Mir și au devenit partenerul iubit al lui Putin în Moldova. Tot timpul când Ceban era secretarul ideologic al partidului, ideologia lor era împotriva Occidentului și a Uniunii Europene, iar propaganda rusă și a lui Putin a fost favorabilă”, a spus Valeriu Pașa.

Nu a fost doar o viziune abstractă pro-rusă asupra lumii. Și anume, în urmă cu un an, americanii au impus sancțiuni cetățenilor ruși Yuri Gudilin, Olga Graki și Leonid Gonin, dintre care cel puțin Gudilin era ofițer FSB. Potrivit explicației americane, rușii au lucrat literalmente în staff-ul electoral al liderului socialiștilor, președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, și au promis Moldovei o mână de ajutor de la Kremlin dacă socialiștii vor câștiga. Printre altele, a fost înființată o schemă secretă de plată în criptomonede, al cărei scop probabil a fost finanțarea operațiunilor de influență în Moldova.

„În timp ce eforturile Kremlinului de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Republica Moldova au eșuat, Kremlinul încă face presiuni pentru revenirea la putere a unui guvern pro-rus. „Văzând că poporul nu mai susține vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin a oferit sprijin grupului politic de opoziție Mișcarea Alternativă Națională”, se arată în anunțul Trezoreriei SUA, care a impus sancțiunile .

În același timp, legătura care leagă Partidul Socialist și Mișcarea Alternativă Națională (MAN) este Ceban, care a fondat MAN anul trecut. Cu aceasta, însă, a decis să susțină acțiunea de protest pro-european a Moldovei și a început să-și creeze o imagine, poate chiar un centrist pro-occidental.

Conlucrarea dintre Ceban și pro-ruși

La alegerile locale de duminică, Ion Ceban este de departe cel mai popular candidat la funcţia de primar al Chişinăului. Potrivit ultimelor sondaje, sprijinul său în rândul întregului electorat ajunge la 47%, iar printre cei care au decis să voteze cu siguranță este de 56%. Sprijinul general MAN al lui Ceban este încă în jur de 20%.

Valeriu Paşa a spus că ceea ce iese în evidenţă pentru el este coluziunea dintre Ceban şi partidele pro-ruse. „De exemplu, fostul președinte Igor Dodon, care este puternic pro-rus, plănuia să candideze la funcția de primar al Chișinăului în fruntea listei sale din Partidul Socialist, dar rușii i-au interzis. Acum candidatul lor este un nume complet lipsit de sens”, a spus Paşa.

„Campania noului partid Chance al [oligarhului dorit] al lui Ilan Shor este foarte ieftină și nici măcar nu folosesc numele lui Ceban pentru a-l critica în vreun fel. Același lucru este valabil și pentru partidul finanțat de fostul premier Ion Chico și [oligarhul evadat și sancționat de SUA] Vlad Plahotniuc”, a adăugat el.

Paşa a menţionat că, în acelaşi timp, Cebani MAN nu se aplică sau concurează în altă parte, ci doar în Chişinău. „Este vorba de a te preface că ești competitiv. Cred că împreună cu Shor și Plahotniuc, Kremlinul vede în Ceban o cheie de aur, ca să spunem așa, care ar putea câștiga voturile alegătorilor pro-europeni la următoarele alegeri parlamentare”, a spus el. Potrivit lui Paşa, aceasta ar oferi probabil o oportunitate de a crea o coaliţie cu partidele tradiţionale pro-ruse şi de a înclina Moldova înapoi în braţele Rusiei.

Un plan mai lung fierbe în fundal

De altfel, „jocul” nu ține atât de puterea în orașul Chișinău, unde, potrivit ultimului sondaj, cele mai importante probleme electorale sunt ambuteiajele, străzile gropite, lipsa locurilor de parcare și gunoaiele, ci despre cele de anul viitor. alegeri prezidențiale și apoi parlamentare.

Moldova se află de câțiva ani într-o situație tensionată, unde președintele puternic pro-occidental Maia Sandu este la putere în toată țara, iar guvernul este condus și de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pro-Occident. Partidele oligarhilor pro-ruși încearcă să-i răstoarne. Mâna Kremlinului în acest joc de multe ori nici măcar nu a fost încercată să fie ascunsă. În această primăvară, EPL a dezvăluit, de asemenea, planul strategic al Kremlinului cu privire la modul de recăpătare a controlului asupra Moldovei.

Potrivit lui Valeriu Paşa, Ceban se abţine cu grijă să condamne Rusia şi să vorbească despre Putin ca un criminal de război în declaraţiile sale publice. „Nu răspunde cererilor de interviu, nu participă la dezbaterile electorale. Când a început războiul, el s-a abținut, în esență, să vorbească despre război timp de jumătate de an. Abia în octombrie anul trecut, el a spus la un eveniment mai restrâns că, în opinia sa, Rusia este agresorul. Dar de atunci evită constant să vorbească pe această temă”, a spus Paşa.

Potrivit lui Indrek Kannik, nu va fi clar cum se va comporta Ceban până când va ajunge efectiv la putere în guvernul central al Republicii Moldova. „Dacă se află sub controlul financiar al rușilor, atunci, desigur, este fără speranță”, a afirmat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.