Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu îl scoate pe Cîțu 'LA CAREU': Pe de o parte anunță Apocalipsa, pe de alta Învierea

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, din punct de vedere al raţionamentului sanitar, premierul,ministru Sănătăţii şi şeful DSU nu au dat până acum un răspuns tranşant despre situaţia pandemică din România,motiv pentru care actuala putere pe de o parte anunţă Apocalipsa, iar pe de altă parte Învierea, conform Mediafax.

Citește și: Lucian Bode face ANUNȚUL ZILEI: Presiunea pe ATI SCADE

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Venind vorba de Dreptul Roman, disciplină care se făcea pe vremuri la Facultatea de Drept, Valeriu Stoica mi-a invocat raţionamentul juridic. S-a întâmplat asta într-un interviu înregistrat pe cale de a fi difuzat sâmbăta viitoare pe Aleph News de la 20.00 la 21.00. Valeriu Stoica e un distins jurist. N-am îndrăznit în emisiune să-i cer mai multe amănunte despre raţionamentul juridic.

Am lăsat impresia că ştiu despre ce-i vorba.

De fapt, despre raţionamentul juridic nu ştiu nimic. Ştiu însă aproape totul despre raţionamentul sanitar.

Iată un exemplu de raţionament sanitar:

Vineri noaptea, bolnavii din Spitalul Foişor, în marea lor majoritate incapabili să meargă pe picioare, deoarece au venit la spital ca să fie operaţi la picioare au fost evacuaţi forţat, la ordinul sinistrului Raed Arafat pentru că de a doua zi Spitalul urma să fie de bolnavi de Covid-19.

În justificarea acestei măsuri, unice în istoria lumii civilizate, care nu-l are, totuşi, pe Raed Arafat, şeful DSU şi ministrul Sănătăţii, într-un cor cu Cioclii apocaliptici, au semnalat că situaţia e deosebit de gravă în privinţa locurilor la ATI. Asta înseamnă că ne aflăm în plină pandemie.

Potrivit raţionamentului sanitar, dacă aceasta este realitatea, autorităţile se văd obligate să transmită ţării un mesaj puternic de îngrijorare. Mai mult decât măsurile de restricţie, mai mult decât sancţionările contracararea Pericolului întruchipat de contagiune cere credinţa populaţiei că e Pericol.

Acest raţionament sanitar nu funcţionează în România de azi.

După ce într-o joie celebră Guvernul, prin Florin Cîţu, a anunţat înăsprirea măsurilor, în vremea din urmă, tot Guvernul, prin Florin Cîţu, a purces la o campanie de optimism exagerat. Mai întâi s-au anunţat măsuri de relaxare. În noaptea de Paşte nu se va merge acasă la ora 2, ci la ora 5. Să zicem că această decizie a fost luată cu inima strânsă de guvern în urma presiunilor Bisericii Ortodoxe Române. Dar acelaşi guvern a anunţat că se poate merge şi pe litoral şi că Horeca va putea să pună la dispoziţia turiştilor 70% din capacităţi. Ministrul de Interne a spus că putem sta pe plaje fără mască. În cazul de faţă chiar că-i vorba de o măsură de relaxare ce nu poate fi pusă decât pe seama unei îmbunătăţiri a situaţiei în pandemie. Acelaşi guvern, tot de Centru-Dreapta, care anul trecut a emis un ordin prin care morţii de Covid erau trataţi mai rău decât ciumaţii din Evul Mediu, a revenit acum şi-a emis un ordin prin care se relaxează măsurile de protecţie sanitară în chestiunea înmormântărilor.

Desigur, noi suntem pentru o abordare normală a înmormântărilor. Dar, adepţi ai raţionamentului sanitar ne vedem obligaţi să semnalăm că nu se pot lua măsuri de relaxare, indiferent de cine face presiune, câtă vreme susţii că în materie de pandemie e jale. Şi nu poţi evacua un spital în toiul nopţii pe motiv că nu mai sunt locuri la ATI, câtă vreme creezi o atmosferă de relaxare.

Prin Florin Cîţu sîntem injectaţi zilnic cu un vaccin de optimism. De la 1 iunie se va putea reveni la normal, ba mai mult, de la 1 august nici nu vom purta mască, evident dacă ne vaccinăm. Sigur, acest dacă ne sugerează o şmecherie. Să ne grăbim să ne vaccinăm pentru ca să nu mai purtăm mască. Dar dincolo de această şmecherie rămâne injecţia cu vaccin de optimism. Dacă în curând se va reveni la normal înseamnă că dracu nu-i atât de negru. Şi dacă nu e pericol atât de mare, ce rost are să ne mai protejăm?

Rămâne din punct de vedere al raţionamentului strict sanitar această întrebare:

Care este poziţia Guvernului faţă de situaţia pandemică?

E cea a premierului sau e cea a ministrului Sănătăţii?

E cea a premierului sau cea a lui Raed Arafat?

Şi tot potrivit raţionamentului sanitar trebuie să ne punem întrebarea:

Unde sunt specialiştii, deoarece toate măsurile luate de politicieni sunt puse pe seama sfaturilor specialiştilor. Sau te pomeneşti că şi specialiştii sunt împărţiţi în două.

Pînă când vom primi răspunsul, să observăm că actuala putere suferă de schizofrenie politică. Pe de o parte susţine că e Apocalipsă, pe de alta, că e Înviere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.