Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu scoate la iveală CULISELE protocolului SRI-Parchet: 'A consfinţit OFICIAL o relaţie NEOFICIALĂ între Kovesi şi Coldea...'

cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu scoate la iveală, în cea mai recentă analiză postată pe blogul său, culisele protocolului de cooperare încheiat între SRI şi Parchetul General. În articolul intitulat "Gândul de joi", Cristoiu susţine că "Protocolul SRI-Parchet a consfințit oficial o relație neoficială între Codruța Kovesi și Florian Coldea".

Citeşte şi: Traian Băsescu, mesaj FURIBUND după AMENINŢĂRILE lui Coldea: 'M-a stupefiat. Această ameninţare este INACCEPTABILĂ...'

"Știrea privind existența unui protocol între SRI și Parchetul General a avut asupra opiniei publice efectul unui cutremur. Cea privind existența unui protocol între SRI și Instanța Supremă, instituție către care toate privirile se îndreaptă ca spre întruchiparea independenței de esență a Justiției, a avut efectul unui cutremur catastrofal. Imediat s-au auzit voci autorizate care au cerut desecretizarea Protocolului. Nu știu dacă acest fapt se va petrece sau nu. Sînt sigur că Protocolul dintre SRI și ÎCCJ stipulează colaborarea în chestiunea infracțiunilor de siguranță națională. Prin acest Protocol, SRI a vrut să se asigure că sesizările sale în materie de infracțiuni contra securității naționale sînt nu numai transformate în dosar de trimitere în judecată de către Parchetul general, dar și încununate de o sentință. Știu însă sigur că Protocolul dintre SRI și ÎCCJ se bazează pe aceeași teză care a făcut SRI să lanseze inițiativa unui protocol cu Parchetul general. Teza, jucînd rol de convingere intimă a celor care lucrează în Servicii peste tot în lume că, în materie de siguranță națională scopul scuză mijloacele.", scrie Ion Cristoiu în debutul analizei sale.

Citeşte şi: Veşti PROASTE pentru români: Se anunţă SCUMPIRI pe bandă rulantă, chiar înainte de Paşte

Jurnalistul susţine însă că în ciuda protocolului, cele două instituţii vizate nu ar putea avea o colaborare diferită de cea a Parchetului cu Jandarmeria sau cu ANAF. Mai mult decât atât, Cristoiu exclude însă vehement zvonul potrivit căruia şi Înalta Curte ar fi parte a unui protocol similar.

"Sincer să fiu, argumentele privind cele 53 de instituții care au semnat protocoale cu SRI, m-au convins. Nu m-au convins argumentele că Protocolul cu Parchetul General se înscrie în hotarele acelorași argumente. Pentru că una e un Protocol cu Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, și alta e un Protocol cu Parchetul General. Protocolul cu Agenția respectivă, indiferent de motivare, nu aduce atingere unui principiu țînînd de esența democrației: Independența magistratului – fie acesta procuror sau judecător- în întocmirea unui dosar, plecînd de la o sesizare, indiferent de infracțiunea cu care a fost sesizat.

Citeşte şi: S-a AFLAT! Cine e personajul AMENINŢAT de Coldea. Sorina Matei RĂBUFNEŞTE: 'Este efectiv NEBUNIE curată...'

În cadrul constituțional, SRI și Parchetul nu sînt părți ale unui cuplu, nu sînt instituții ale aceluiași domeniu, ci instituții diferite, dinadins diferite. Prin legea de înființare a SRI s-a luat SRI dreptul de a face anchete penale în cazurile de siguranță națională tocmai pentru că, spre deosebire de Securitate, care a avea și atribuții de poliție politică prin dreptul de a ancheta, SRI trebuie să fie un simplu autor de sesizări ale Justiției, egal în drepturi cu oricare altă instituție în fața procurorului, chiar dacă, de pildă, ANAF sesizează cazuri de evaziune fiscală, în timp de SRI, de cazurile de siguranță națională. Documentul desecretizat instituie un soi de cooperare între SRI și Parchet în chestiuni de infracțiuni privind securitatea națională. Ori, așa cum am mai scris, cele două instituții nu pot coopera prin Protocol mai mult decît ar coopera Parchetul cu Jandarmeria sau ANAF, instituții care, potrivit articolului 61 Cod de procedură penală, pot sesiza Parchetul. Cît despre ÎCCJ nici vorbă de posibilitatea unui protocol între ea și SRI. Desigur, SRI e un serviciu secret al democrației. Asta nu înseamnă că el e creditat din start ca lipsit de orice tentație de a face abuzuri, chiar și din intenții corecte.", adaugă jurnalistul.

Citeşte şi: BOMBA ZILEI - Coldea a CONFIRMAT numele participanţilor la celebra tăiere a porcului din Vila SRI .

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.