Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎPS Calinic îi răspunde controversatului popă care l-a făcut 'prost': 'Săracul! Trebuie compătimit'

https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/
ÎPS Calinic Suceava

STIRIPESURSE.RO anunțat, la data de 4 iulie a.c., în ziua în care Sfântul Sinod s-a întrunit la Reședința Patriarhală din București, de atacul unui popă controversat, Radu Preda, la adresa unuia dintre cei mai respectabili ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Preda l-a numit ”prost” pe ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru că face vizite neanunțate în parohiile din eparhia sa.

Înaltul Calinic a decis să îl pună la punct pe Radu Preda, cel care a slujit în Germania, înainte de a fi dat afară de ierarhul locului pentru comportamentul său. ÎPS Calinic i-a răspuns unui cititor la rubrica ”Răspunsul ierarhului”, de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care l-a întrebat de părere are despre atitudinea controversatului popă rămas fără parohie.

Citește și: SCANDAL în timpul Sfântului Sinod: Un controversat popă l-a numit PROST pe ÎPS Calinic al Sucevei

”Doamne, ajută!

Despre un astfel de reprezentant, al oricărei instituții, părintele Galeriu ar spune: „Săracul!”; iar ardeleanul: „Multă minte, dar nu tătă bună”.

Trecând peste această apoftegmă, personal nu l-am cunoscut pe acest domn, despre care gurile rele spun că ar fi fost preot prin străinătate și că, după ce s-a compromis pe sine și parohia, chiriarhul l-ar fi revocat și trimis în țară.

Prin luările sale de poziție pare că ar dori să facem parohiile eparhiei după modelul celei păstorite de sfinția sa. Să nu fie!

Dacă stau și mă gândesc puțin, am auzit mai pregnant de acest personaj în perioada alegerilor de Arhiepiscop al Sucevei, când, împreună cu aceeași intelectuali care au vrut să schimbe data Paștilor, unii chiar buni cunoscători în ale teologiei, s-a antepronunțat în ceea ce privește cel mai potrivit candidat la scaunul de chiriarh, nesocotind că episcopii sunt aleși de Duhul Sfânt, prin membrii Sfântului Sinod, și nu prin discuții la un șpriț în ceas de noapte. Se pare că rezultatul nu l-a mulțumit. Dar asta este, vrerii Duhului Sfânt nimeni nu se poate împotrivi!

Sau poate supărarea lui vine și din dezamăgirea de a nu mă fi găsit printre dosarele de la CNSAS ca fost colaborator al Securității.

Altfel nu înțeleg de ce ar denigra vizitele unui ierarh în eparhia lui, mai ales când ele nu au în vedere decât revigorarea programului liturgic și, implicit, a vieții duhovnicești a parohiei. Ca să nu mai spun că uneori se lasă păcălit de jurnalismul bombastic, deși el însuși îl critică.

Ar fi păcat ca, în loc să facă binele de care este capabil, să cadă în capcana intelectualului aproximativ care, când nu mai are ce spune, luând câte o doză de curaj de pe te miri unde, ia la scărmănat pe câte unu, pentru a primi atenție. Astfel de oameni nu trebuie condamnați, ci mai degrabă compătimiți.

Fără falsă modestie, după mine, în Arhiepiscopia Iașilor au rămas 400 biserici construite, dincolo de casele parohiale și sociale, care sunt peste 1000; nu știu dacă după acest domn va rămâne altceva în afara invectivelor turnate asupra celor pe care nu-i iubește. Sincer, pe lângă teologia, multă sau puțină, pe care o cunoaște, ar avea nevoie și de ceva disciplină și de înfrânare de la cele care îl fac să perceapă lucrurile distorsionat.

(...)

Cât despre „strategia Prostului”, despre care a făcut vorbire primul domn, se pare că pentru Biserică a dat roade, pe când strategia „așa-zișilor deștepți”, de la Revoluție încoace, a făcut numai rău Bisericii.

Un proverb spune: „Câinii latră, caravanele trec!” Deocamdată, eu răspund în fața lui Dumnezeu de eparhia încredințată de Dumnezeu, prin Sfântul Sinod, și nicidecum cei care până în prezent nu au demonstrat nimic.

Pace și bucurie!”, este mesajul postat de ÎPS Calinic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.