Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul acuză Isarelul pentru incidentul de la Natanz și promite răzbunare

Financial Times
Mohammad Javad Zarif

Teheranul consideră că Israelul este vinovat pentru incidentul produs duminică la centrala de îmbogăţire a uraniului de la Natanz (centrul Iranului), a anunţat luni ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care a promis răzbunare, transmite Reuters.

Autorităţile iraniene au descris incidentul de la Natanz drept un act de ''terorism nuclear'' şi au precizat că Iranul îşi rezervă dreptul de a acţiona împotriva autorilor.

''Sioniştii vor să se răzbune din cauza progresului nostru în maniera de ridicare a sancţiunilor... ei au afirmat public că nu vor permite acest lucru. Dar noi ne vom lua revanşa în faţa sioniştilor'', a declarat Zarif.

"Nu a existat contaminare şi nu au fost nici victime, însă ar fi putut provoca un dezastru. Poate fi considerată o faptă împotriva umanităţii", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al MAE ianian, Saeed Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă.

Media israeliene au citat surse anonime potrivit cărora serviciile de informaţii externe israeliene (Mossad) au efectuat o operaţiune de sabotaj la centrala Natanz, ceea ce ar putea întârzia cu câteva luni activitatea de îmbogăţire a uraniului.

Israelul nu a oferit deocamdată o poziţie oficială privind acest caz.

Centrala de la Natanz, care îşi desfăşoară în subteran o mare parte a activităţii, este una dintre cele câteva obiective iraniene monitorizate de către inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.