Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul condamnă tirurile cu rachetă împotriva aeroportului din Bagdad, calificând operaţiunea drept 'un act care vizează destabilizarea' ţării vecine

telegraph.md
zboruri trafic aerian avion avioane calatorii

Iranul a condamnat sâmbătă tirurile cu rachetă comise în urmă cu o zi împotriva Aeroportului internaţional din Bagdad, calificând această operaţiune drept "un act vizând destabilizarea" ţării vecine, relatează AFP.

"Aceste acţiuni suspecte generează insecuritate şi violenţe, ceea ce deschide calea inamicilor şi insurgenţilor în Irak", a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh.

În cursul nopţii, Kuwait Airways a anunţat că îşi suspendă zborurile spre Irak în urma acestui atac, conform Agerpres.

Şase rachete de tip Katiuşa au căzut vineri în zori atât în zone de staţionare, cât şi pe piste ale Aeroportului internaţional din Bagdad, fără a provoca victime, dar avariind două avioane de linie goale în acel moment.

Acesta este cel mai recent din seria de atacuri în general atribuite facţiunilor irakiene pro-Iran de către Washington.

"Atacul a fost un act vizând destabilizarea Irakului", pe care Iranul l-a sprijinit mereu în ceea ce priveşte menţinerea securităţii, dezvoltării, progresului şi integrităţii sale teritoriale", a subliniat acelaşi purtător de cuvânt.

Niciodată revendicate, tirurile cu rachetă sau cu drone capcană vizează cu regularitate interesele americane şi trupele coaliţiei internaţionale antijihadiste în Irak, unde grupările armate pro-Iran cer plecarea trupelor străine care staţionează în trei baze în ţară.

La 9 decembrie, Irakul a anunţat "sfârşitul misiunii de luptă" a coaliţiei, care totuşi mai păstrează efective pe sol irakian pentru a continua cu un rol de instruire şi de consiliere. Aproximativ 2.500 de soldaţi americani şi 1.000 de soldaţi din ţările membre ale coaliţiei sunt antrenaţi în această misiune.

Valul de atacuri s-a intensificat de la începutul anului, în timp ce Iranul şi mai multe grupări aliate din regiune au comemorat doi ani de la moartea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului sau irakian Abu Mehdi al-Muhandis, ucişi în urma unui atac cu drone americane în Irak la 3 ianuarie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.