Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul dorește o relansare a relațiilor cu România

israel iran

Presedintele iranian Hassan Rohani a îndemnat marti la deschiderea unui nou capitol în relatiile dintre Republica islamica si România, prin extinderea relatiilor politice, economice si culturale, relateaza cotidianul Teheran Times, potrivit Mediafax.

Potrivit publicatiei, Rohani a apreciat în cadrul unei întâlniri cu seful diplomatiei române Lazar Comanescu marti, la Teheran, ca este esentiala o extindere a cooperarii si interactiunii economice în special în sfera energiei.

Presedintele iranian a insistat asupra existentei unor oportunitati multiple care, în opinia sa, ar trebui folosite în vederea extinderii relatiilor iraniano-române.

El a subliniat importanta unei consolidari a relatiilor în domeniile culturii si turismului.

De asemenea, Rohani a denuntat terorismul drept o problema internationala si a îndemnat la lupta împotriva acestuia.

La rândul sau, Comanescu a declarat ca România este hotarâta sa-si extinda cooperarea cu Iranul în diverse domenii, potrivit Teheran Times.

Seful diplomatiei române a insistat asupra importantei rolului Iranului în stabilizarea situatiei în Orientul Mijlociu si în lupta împotriva terorismului.

Din delegatia româna au mai facut parte un consilier al premierului, seful Camerei Române de Comert, oficiali de rang înalt din cadrul ministerelor Economiei si Energiei si reprezentanti ai sectorului privat.

- Comisie Economica România-Iran

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a declarat marti ca Iranul si România urmeaza sa creeze o Comisie Economica comuna în viitorul apropiat.

O foaie de parcurs a cooperarii iraniano-române urmeaza sa fie pregatita de catre aceasta Comisie, a anuntat Zarif într-o conferinta de presa comuna cu omologul sau român.

Cele doua tari au vointa politica sa-si extinda cooperarea în diverse domenii, a adaugat el.

Vizita ministrului Comanescu si a delegatiei române va marca "un nou început" în consolidarea relatiilor dintre Iran si România, a apreciat seful diplomatiei iraniene.

Comanescu a adaugat ca implementarea Planului cuprinzator comun de actiune - acordul încheiat anul trecut cu marile puteri în dosarul nuclear - a deschis calea extinderii relatiilor.

Iranul si membrii Grupului 5+1 (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si Germania) au încheiat pe 14 iulie acest acord, care prevede o limitare a programului nuclear iranian în schimbul ridicarii sanctiunilor occidentale impuse Republicii islamice în dosarul nuclear. Acordul a intrat în vigoare pe 16 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.