Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul respinge un atac cu drone vizând o instalaţie militară la Ispahan, anunţă Ministerul iranian al Apărării

arash drone

Iranul a respins un atac cu drone vizând o instalaţie militară, la Ispahan, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică Ministerul iranian al Apărării, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, o instalaţie ale cărei activităţi sunt necunoscute, însă în zonă se află instalaţii de cercetare nucleară, relatează AFP.

”Un atac care a eşuat a fost comis cu drone la unul dintre complexele de echipamente ale Ministerului Apărării”, a anunţat ministerul.

Atacul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu ”pagube minore la acoperişul” unei clădiri, anunţă ministerul.

Teheranul anunţă acest atac într-un context foarte tensionat al unei contestări, în Iran, după moartea lui Mahsa Amini, în septembrie, al unor divergenţe persistente în dosarul nuclear şi unor acuzaţii ale anumitor ţări potrivit cărora Teheranul furnizează drone armatei ruse în Războiul rus din Ucraina.

Ministerul precizează că una dintre drone a fost distrusă de sistemul de apărare antiaeriană al instalaţiei, iar celelalte două au explodat.

”Atacul, care a avut loc sâmbătă, către ora (locală) 23.30 (22.00, ora României), nu a provocat perturbări în funcţionarea complexului”, anunţă ministerul.

O înregistrare video, difuzată pe reţele de socializare, căreia AFP nu i-a putut verifica autenticitatea, surprinde o explozie puternică în instalaţie şi vehicule de intervenţii care se îndreaptă apoi către zonă.

Adjunctul guvernatorului provinciei Ispahan, Mohammad Reza Jan-Nesari, a declarat la televiziune că atacul ”nu s-a soldat cu victime” şi că o anchetă a fost deschisă pentru a stabili cauzele.

INSTALAŢII DE CERCETARE NUCLEARĂ

Autorităţile nu au oferit detalii despre activitatea instalaţiei vizate, situată în nordul Ispahanului, un oraş important.

Iranul deţine mai multe instalaţii de cercetare nucleară în regiune, incluisv o uzină de conversie a uraniului.

În aprilie 2022, Teheranul a anunţat că a început să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60% în instalaţia de la Natanz, apropiindu-se astfel de nivelul de 90% necesar în fabricarea unei bombe atomice.

Negocieri în vederea uneri relansări a Acordului de la Viena din 2015, încheiat de Iran, Uniunea Europeană (UE) şi şase mari puteri, se află într-un punct mort după ce Statele Unite au ieşit din acord în 2018.

Acest acord în doarul nuclear iranian viza să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică, un obiectiv pe care Republica islamică a negat întotdeauna că l-ar urmări.

Programul nuclear iranian a fost ţinta mai multor campanii de atacuri cibernetice, sabotaje şi de asasinare ţintită a unor oameni de ştiinţă.

Iranul a acuzat Israelul de efectuarea mai multor acţiuni, în secret, pe teritoriul iranian, inclusiv un atentat comis, acuză Teheranul, cu o mitralieră controlată prin satelit, în care a fost ucis un fizician nuclear de prim-plan, Mohsen Fakhrizadeh, în noiembrie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.