Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul îi comemorează pe cei şase milioane de evrei ucişi în Holocaust

haaretz.com
evrei

Sirenele au răsunat două minute luni în Israel, întrerupând pentru scurt timp întreaga activitate, pentru a comemora cei 6 milioane de evrei ucişi de nazişti în Holocaust, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Reuven Rivlin au participat la o ceremonie de depunere de coroane la Memorialul Holocaustului "Yad Vashem" din Ierusalim, alături de ministrul de externe german Sigmar Gabriel şi cancelarul austriac Christian Kern.

VaLLs în doi! Fostul premier francez îi face o propunere de nerefuzat lui Macron

Într-un discurs duminică seară, Netanyahu, a avertizat că antisemitismul şi indiferenţa globală faţă de suferinţele celorlalţi încă se răspândesc, deşi o "rază de lumină" a fost răspunsul recent cu rachete al preşedintelui american Donald Trump la un atac chimic mortal în Siria.

Trump, a cărui administraţie a făcut mai multe gafe legate de Holocaust, a promis acţiuni puternice împotriva antisemitismului într-un discurs video transmis duminică la Congresul Mondial Evreiesc.

"De Yom HaShoah ne uităm înapoi la cel mai întunecat capitol al istoriei omenirii (...). Şi ne angajăm: niciodată" nu se va mai repeta, a declarat Trump, folosind numele ebraic al acestei zile de comemorare.

În Polonia, peste 10.000 de tineri evrei din Israel şi întreaga lume s-au adunat pentru a lua parte la "Marşul Vieţii", care are loc anual pe o distanţă de 3 kilometri de la Auschwitz (Oswiecim, în limba polonă) la Birkenau, părţi ale celui mai mare lagăr al morţii nazist din anii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Sultanul Muhammad al V-lea, instalat rege al Malaeziei

Elisha Wiesel, fiu al supravieţuitorului Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, care a murit anul trecut la vârsta de 87 de ani, urmează să participe la marşul din acest an.

În acest an, miniştrii educaţiei din 12 ţări urmează să se întâlnească în Israel pentru a discuta cum vor continua comemorarea Holocaustului, sau Shoah în ebraică, atunci când vor înceta din viaţă toţi supravieţuitorii.

"Marşul Vieţii din acest an este dedicat unei singure şi simple întrebări - cum vom educa fără supravieţuitori?", a declarat ministrul israelian al educaţiei Naftali Bennett, într-un comunicat înainte de a pleca la marşul din Polonia. "Numărul de supravieţuitori care pot împărtăşi povestea lor este în declin rapid. Trebuie să găsim noi modalităţi de a ne aminti".

În Israel, mai trăiesc 160.000 de supravieţuitori ai Holocaustului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.