Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul planifică zboruri directe spre Emirate, cu survolarea Arabiei Saudită

avion

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că ţara sa pregăteşte în prezent terenul pentru deschiderea unei linii aeriene directe cu Emiratele Arabe Unite (EAU), care să survoleze spaţiul aerian saudit, informează AFP, potrivit Agerpres.

În contextul anunţului istoric făcut joi privind normalizarea relaţiilor sale cu EAU, Israelul doreşte să lanseze zboruri directe între cele două ţări.

'Am început deja discuţiile pentru deschiderea unei linii care să treacă pe deasupra Arabiei Saudite, ceea ce va reduce timpul de zbor dintre Israel şi Emirate', a afirmat Netanyahu în cadrul unei vizite luni pe aeroportul internaţional Ben Gurion, precizând că pregătirile se fac 'cu multă energie'.

'Cred că vom reuşi să semnăm un acord care să permită zboruri directe între Tel Aviv şi Dubai', a mai spus el.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile

Compania aeriană Air India a inaugurat în martie 2018 o linie directă între New Delhi şi Tel Aviv, via spaţiul aerian saudit.

Arabia Saudită interzisese până recent survolul teritoriului său de către avioane cu destinaţia Israel, ţară cu care Riadul nu întreţine relaţii diplomatice.

Preşedintele american Donald Trump a călătorit în 2017 de la Riad la Tel Aviv la bordul avionului prezidenţial american Air Force One, acesta fiind primul zbor direct dintre cele două ţări.

Acordul încheiat săptămâna trecută sub egida Statelor Unite este al treilea semnat de Israel cu o ţară arabă de la crearea sa în 1948, după Egipt şi Iordania.

Arabia Saudită nu a reacţionat oficial după acest anunţ.

Acest acord, potrivit lui Netanyahu, va oferi, de asemenea, oportunităţi comerciale, având în vedere că Dubaiul dispune de 'cea mai mare zonă de liber schimb din lume'.

Într-o scrisoare redactată în arabă şi adresată liderului EAU, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele israelian Reuven Rivlin a salutat acordul. 'În aceste momente critice, calitatea unui lider se măsoară prin curajul său şi capacitatea sa de a inova şi de a fi vizionar', a subliniat Rivlin. 'Nu fac niciun secret din speranţa mea ca acest acord să servească drept torţă pentru a lumina drumul pentru alte acorduri', afirmă Rivlin, invitându-l pe liderul EAU într-o vizită în Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.