Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria Palatului Pionierilor, prezentată într-o expoziţie fotodocumentară la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu

https://muzeulastra.ro/
Muzeu astra sibiu

Istoria Palatului Pionierilor, aşa cum a fost trăită şi simţită de elevii care i-au trecut pragul, va fi prezentată în expoziţia fotodocumentară "Palatul Pionierilor - Istorii Subiective", la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, în perioada 12 - 20 octombrie, au informat organizatorii, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Expoziţia, iniţiată de Muzeul Naţional Cotroceni, va fi desfăşurată în foaierul bibliotecii, iar vernisajul va avea loc marţi, 18 octombrie, potrivit Agerpres.

"În cele peste trei secole de existenţă, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria ţării noastre. Traiectoria sa de reşedinţă domnească şi regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosinţa Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 şi transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova", se precizează în comunicat.

Proiectul expoziţional urmăreşte să valorifice prin metode multimedia patrimoniul generat de perioada 1949 - 1976, când sute de mii de elevi au participat la cercurile de activităţi ale Palatului Pionierilor.

"Cercurile pioniereşti, create în spaţiile palatului, urmăreau educarea copiilor în spiritul vremii, prin experimentarea activităţilor tehnice care stăteau la baza noii economii socialiste, prin aprofundarea informaţiilor istoriei adaptate de regimul comunist sau prin promovarea artiştilor şi scriitorilor agreaţi de noua putere politică. Pentru următorii 26 de ani, sute de mii de elevi din Bucureşti şi din provincie au participat la cercurile de activităţile cultural-artistice, ştiinţifice, tehnice, sportive sau din zona valorilor politico-ideologice. (...) Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, naraţiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generaţii.", se menţionează în comunicatul citat.

Expoziţia face parte din proiectul Cotroceni IStory, realizat de Muzeul Naţional Cotroceni şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în parteneriat cu AGERPRES, Societatea Română de Televiziune, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Militar Naţional "Ferdinand I".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.