Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat o creştere neaşteptată în trimestrul trei din 2022

Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat o creştere neaşteptată în trimestrul trei din 2022, sfidând estimările conform cărora va stagna, din cauza crizei energiei, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (Istat), transmit Reuters şi Bloomberg.

În perioada iulie-septembrie 2022, PIB-ul Italiei a crescut cu 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, depăşind estimările analiştilor.

Avansul în domeniul serviciilor şi stocurilor a sprijinit creşterea economică, în timp ce comerţul a frânat evoluţia economiei. Totuşi, creşterea de 0,5% din trimestrul trei din 2022 reprezintă o încetinire semnificativă faţă de avansul de 1,1% în perioada aprilie-iunie 2022, potrivit Agerpres.

Încetinirea este cauzată parţial de inflaţie, care s-a situat în medie la 9% înainte de a atinge nivelul record de 12,8% în octombrie, afectând cheltuielile de consum şi majorând costurile pentru companii.

Cele mai recente previziuni ale autorităţilor de la Roma indică o creştere a economiei italiene de 3,3% anul acesta şi de doar 0,6% în 2023, dar mulţi analişti se aşteaptă la recesiune.

În ritm anual, PIB-ul Italiei a crescut cu 2,6% în trimestrul trei din 2022, depăşind estimările analiştilor.

Noul ministru al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a anunţat luni că Executivul va reduce deficitul bugetar şi datoria în următorii ani, dar pe termen scurt a promis majorarea cheltuielilor.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Guvernul de la Roma intenţionează să majoreze ţinta de deficit în 2023 la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% previzionat luna trecută, ceea ce va permite măsuri expansioniste evaluate la aproape 21 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Giorgetti a declarat că Germania şi Franţa au anunţat deja "ample măsuri" de sprijin a economiei, pentru a contracara creşterea inflaţiei şi a crizei din energie, iar Italia nu trebuie să se teamă să procedeze la fel.

Economistul UniCredit Loredana Federico a declarat că grupul bancar încă se aşteaptă la recesiune spre finalul anului, Italia "fiind în mod special vulnerabilă la criza energiei din Europa".

Federico a apreciat că probabil sezonul turistic de succes din această vară a sprijinit creştere economiei în trimestrul trei din 2022, într-o ţară în care în care aproximativ 13% din PIB este legat de turism. Economistul UniCredit se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de 0,5% în trimestrul patru din 2022 şi la un avans de 3,7% pe ansamblul acestui an, peste ţinta autorităţilor de la Roma, de 3,3%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.