Coaliţia la putere în Italia părea mai slăbită ca niciodată, joi, după decizia ministrului de externe, Angelino Alfano, de a pune capăt colaborării micro-partidului său, Alternativa popolare, cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), transmite AFP.
"Consider că este închisă colaborarea noastră cu Partidul Democrat", a declarat presei Angelino Alfano la finalul unei reuniuni a conducerii formaţiunii sale politice, dând asigurări în acelaşi timp că va continua să susţină guvernul condus de Paolo Gentiloni (PD).Această ruptură intervine într-un moment în care tocmai s-a ajuns la un acord, după luni de blocaj, între principalele partide italiene asupra unui mod de scrutin proporţional după sistemul german, precum şi a organizării de alegeri parlamentare anticipate în toamnă. Termenul normal al legislaturi era prevăzut în februarie 2018.
Reforma electorală adoptată de Partidul Democrat - condus de fostul premier Matteo Renzi -, Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) Forza Italia (FI, centru-dreapta) şi Liga Nordului (eurosceptică şi xenofobă) asigură o reprezentare proporţională tuturor partidelor care depăşesc pragul de 5%.
Cu un asemenea prag, partidul lui Angelino Alfano care a participat la ultimele trei guverne italiene şi care este în prezent creditat cu 2,2% din intenţiile de vot, s-ar găsi exclus din parlament.
Ceea ce nu pare să îl deranjeze pe Matteo Renzi, căruia Angelino Alfano i-a fost ministru de interne până la demisia de de conducerea guvernului în decembrie după înfrângerea zdrobitoare la referendumul constituţional ce prevedea în special reducerea rolului Senatului.
"Nu suntem aici pentru a apăra dreptul de veto al partidelor mici, ci drepturile cetăţenilor", a declarat Matteo Renzi miercuri în faţa membrilor partidului său.
Cu toate că Matteo Renzi a anunţat că se retrage din politică în cazul înfrângerii la referendum, el nu îşi ascunde nerăbdarea de a îi vedea pe italieni întorcându-se la urne pentru a putea reveni la putere.