Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia: Coaliţia la putere, mai slăbită ca niciodată

constitutional-change.com
italia

Coaliţia la putere în Italia părea mai slăbită ca niciodată, joi, după decizia ministrului de externe, Angelino Alfano, de a pune capăt colaborării micro-partidului său, Alternativa popolare, cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), transmite AFP.

"Consider că este închisă colaborarea noastră cu Partidul Democrat", a declarat presei Angelino Alfano la finalul unei reuniuni a conducerii formaţiunii sale politice, dând asigurări în acelaşi timp că va continua să susţină guvernul condus de Paolo Gentiloni (PD). 

Această ruptură intervine într-un moment în care tocmai s-a ajuns la un acord, după luni de blocaj, între principalele partide italiene asupra unui mod de scrutin proporţional după sistemul german, precum şi a organizării de alegeri parlamentare anticipate în toamnă. Termenul normal al legislaturi era prevăzut în februarie 2018. 

Reforma electorală adoptată de Partidul Democrat - condus de fostul premier Matteo Renzi -, Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) Forza Italia (FI, centru-dreapta) şi Liga Nordului (eurosceptică şi xenofobă) asigură o reprezentare proporţională tuturor partidelor care depăşesc pragul de 5%. 

Cu un asemenea prag, partidul lui Angelino Alfano care a participat la ultimele trei guverne italiene şi care este în prezent creditat cu 2,2% din intenţiile de vot, s-ar găsi exclus din parlament. 

Ceea ce nu pare să îl deranjeze pe Matteo Renzi, căruia Angelino Alfano i-a fost ministru de interne până la demisia de de conducerea guvernului în decembrie după înfrângerea zdrobitoare la referendumul constituţional ce prevedea în special reducerea rolului Senatului. 

"Nu suntem aici pentru a apăra dreptul de veto al partidelor mici, ci drepturile cetăţenilor", a declarat Matteo Renzi miercuri în faţa membrilor partidului său. 

Cu toate că Matteo Renzi a anunţat că se retrage din politică în cazul înfrângerii la referendum, el nu îşi ascunde nerăbdarea de a îi vedea pe italieni întorcându-se la urne pentru a putea reveni la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.