Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța conservatoare din Italia promite reprimarea imigraţiei în cazul în care va câștiga alegerile

Die Zeit
Matteo Salvini

Blocul conservator al Italiei va tăia taxe, va reprima imigraţia şi va renunţa la sistemul actual de asigurări sociale, dacă va câştiga alegerile de luna viitoare, aşa cum este de aşteptat, arată platforma comună a grupului de partide, citată vineri de dpa.

Alianţa conservatoare este dominată de două formaţiuni de dreapta, Fratelli d'Italia condusă de Giorgia Meloni şi 'Liga' lui Matteo Salvini, cărora li s-a adăugat mai moderata Forza Italia, condusă de fostul premier Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, aminteşte dpa.

Programul comun în 15 puncte lansat de coaliţie joi seara nu conţine decât puţine detalii, reiterând în principal angajamentele deja exprimate de partidele participante în mod individual în cursul campaniei pentru alegerile din 25 septembrie, potrivit Agerpres.ro.

Acesta promite "taxe mai mici pentru familii, firme şi lucrători independenţi", cu o cotă de impozitare unică pe venituri anuale de până la 100.000 euro pentru lucrătorii independenţi şi asupra oricărei creşteri a veniturilor de la un an la altul.

Reducerile de taxe sunt o deviză tradiţională pentru dreapta italiană, care susţine că impulsionarea creşterii economice poate compensa orice reducere a veniturilor.

Blocul promite de asemenea să majoreze pensiile minime şi să faciliteze pensionarea anticipată.

Planul de redresare prezentat Uniunii Europene de Italia anul trecut, în schimbul a aproximativ 200 de miliarde de euro ca fonduri de asistenţă pentru pandemie, va fi modificat "din cauza schimbării condiţiilor, necesităţilor şi priorităţilor", se arată în program. Nu se precizează şi ce anume ar urma să se schimbe.

Platforma promite pe de altă parte stoparea imigraţiei ilegale, o altă importantă temă conservatoare, prin blocarea ambarcaţiunilor cu migranţi cu ajutorul autorităţilor locale africane şi prin crearea de aşa-zise "hot-spots" administrate de Uniunea Europeană pentru a evalua cererile de azil înainte ca migranţii să ajungă în UE.

Alianţa conservatoare este pe cale să câştige o majoritate confortabilă la alegerile legislative, conform celor mai recente sondaje de opinie, fapt la care contribuie şi divizările dintre adversarii săi.

Meloni, al cărei partid conduce în majoritatea sondajelor de opinie, pare la rândul ei pe cale să devină prima femeie prim-ministru din Italia.

Programul prezentat joi seara mai promite o revizuire a sistemului de prestaţii sociale, cu înfiinţarea mai multor grădiniţe gratuite şi creşterea alocaţiilor pentru copii şi totodată renunţând la mecanismul de reducere a sărăciei "venitul cetăţenesc" introdus în 2019. Acesta va fi înlocuit cu "măsuri mai eficiente de incluziune socială şi crearea de locuri de muncă", propun autorii programului, fără a da detalii.

Se prevede în acelaşi timp o reformă a Constituţiei Italiei, cu introducerea alegerii directe a preşedintelui, înlocuind actualul sistem în care şeful statului este ales de parlament.

Aceasta este de asemenea o veche propunere a curentului de centru-dreapta şi va fi nevoie de convocarea unui referendum, dacă blocul nu obţine o majoritate de două treimi în parlament.

În ceea ce priveşte politica externă, blocul conservator îşi declară "deplinul angajament faţă de procesul de integrare europeană" şi promite să "respecte angajamentele luate faţă de NATO", inclusiv sporirea cheltuielilor de apărare.

Părţile asigură că vor sprijini Ucraina în rezistenţa sa împotriva invaziei Rusiei, susţinând în acelaşi timp ce "toate iniţiativele diplomatice vizând reglementarea conflictului".

În anii trecuţi, 'Liga' şi Fratelli d'Italia au afirmat, amândouă, că Italia ar trebui să renunţe la moneda unică euro, în timp ce Salvini şi Berlusconi şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, mai notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.