Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia, șantajată de Rusia? Misterioasa misiune rusă la Roma în timpul pandemiei poate deschide Cutia Pandorei

corriere.it
rusia italia pandemie

Publicația italiană Corriere della sera publică noi informații despre misterioasa colaborare dintre Italia și Rusia în timpul pandemiei. În contextul amenințărilor lansate de Rusia, că va dezvălui fapte reprobabile comise de țările occidentale, ziarul italian amintește de misiunea rusă în peninsulă de la începutul pandemiei.

Fișe medicale cu datele de sănătate ale pacienților, acorduri comerciale pentru medicamente și echipamente, dar mai ales un pact pentru crearea Sputnik-V, vaccinul anti-Covid. Toate acestea se află în spatele avertismentului la adresa Italiei și a atacului asupra ministrului Apărării Lorenzo Guerini lansat de Alexei Vladimorovic Paramonov, 60 de ani, fost consul rus la Milano, director al Departamentului European al Ministerului de Externe rus, care a amenințat cu „consecințe ireversibile” dacă Italia se alătură noului plan de sancțiuni împotriva Moscovei. Teama diplomaților și a serviciilor de informații este că represaliile vor avea loc prin dezvăluirea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat începând din martie 2020, după sosirea unei delegații de ruși în Italia. Versiunea oficială s-a referit la un ajutor pentru a face față pandemiei. În realitate, misiunea rusă în Italia avea cu totul alte scopuri, notează corriere.it.

La telefon cu Putin

În seara zilei de 22 martie 2020, duminică, treisprezece avioane Ilyushin decolează de la Moscova și aterizează pe aeroportul militar Pratica di Mare, lângă Roma. Îi așteaptă ministrul de externe Luigi Di Maio. Acordul pentru misiune s-a încheiat cu o zi înainte cu un apel telefonic între premierul de atunci Giuseppe Conte și președintele rus Vladimir Putin. Nivelul relațiilor dintre Italia și Rusia la acea vreme era la apogeu. În iulie 2019, Putin a fost primit cu toate onorurile la Vila Madama pentru o cină care a reunit antreprenori și politicieni. În acea seară, când începea misiunea „Din Rusia cu dragoste”, Italia avea 80.539 de cazuri pozitive de coronavirus și 8.165 de decese. Cea mai afectată zonă este cea din Bergamo, cu 7.458 infectați. Dar principala preocupare era lipsa ventilatoarelor și a măștilor. Italia nu le producea și, prin urmare, căutările în străinătate erau urgente. Iată de ce, cel puțin inițial, misiunea rusă a fost primită cu entuziasm.

Militari și oameni de știință

Cu toate acestea, ceva nu se leagă imediat. Oficial este asistență medicală, dar în lista de 104 nume sunt doar 28 de medici și patru asistente. Ceilalți sunt militari. Conducerea delegației era asigurată de generalul Serghei Kikot, comandantul adjunct al departamentului de apărare chimică, radiologică și biologică al armatei ruse. În curriculum-ul său există colaborare cu companii care produc și repară arme pentru protecție chimică, radioactivă și biologică. Alături de el sunt Natalia Y. Pshenichnaya, director adjunct al Institutului Central de Cercetări Epidemiologice, și Aleksandr V. Semenov, de la Institutul Pasteur din Sankt Petersburg. Ambii lucrează la Rospotrebnadzor, unitatea de sănătate civilă căreia Putin i-a încredințat pe 27 ianuarie 2020 supravegherea luptei împotriva pandemiei. Care este rolul real al acestor oameni de știință în Italia? Și care sunt sarcinile încredințate militarilor? Dar mai presus de toate, câți sunt din GRU, serviciul de informare al forțelor armate ruse?

ADN și date de sănătate

Există unele elemente care nu pot fi ignorate. În februarie 2020, când lumea se confrunta cu urgența pandemiei Covid-19, rușii cereau autorităților chineze să meargă la Wuhan, dar cererea era refuzată. Pe de altă parte, Italia nu impunea nicio restricție privind accesul la spitale, laboratoare, date. Câteva luni mai târziu, New Yorker a dezvăluit că „ADN-ul unui cetățean rus care s-a îmbolnăvit în Italia pe 15 martie a fost folosit pentru a dezvolta vaccinul Sputnik”. Este dovada că delegația de la Moscova a putut folosi informații, dar și descoperiri genetice, pentru a vizualiza date confidențiale referitoare la pacienți și organizarea unităților sanitare.

Pactul de la Roma

În timp ce în lunile următoare au fost semnate numeroase acorduri comerciale, în aprilie 2021 Regiunea Lazio a semnat un acord „de colaborare științifică între Institutul Spallanzani din Roma și Institutul Gamaleya din Moscova pentru a evalua efectul vaccinului Sputnik V asupra variantelor Sars-CoV-2”. Deși EMA nu a autorizat niciodată Sputnik, între cele două unități sanitare au avut loc numeroase schimburi de date „sensibile” referitoare la Covid. Cum s-a întâmplat acest lucru? Pe ce platforme? Colaborarea a fost întreruptă de Spallanzani în urmă cu câteva zile, la aproape trei săptămâni de la începutul invaziei. Pentru a alimenta suspiciunea că sunt multe de ascuns în acea misiune a fost și scrisoarea - trimisă în aprilie 2020 ziarului La Stampa, după articolele lui Jacopo Iacoboni care a dezvăluit pentru prima dată detaliile misiunii ruse în Italia - semnată de Igor Konașenkov, șeful comunicației oficiale la Moscova. Sfârșitul scrisorii era direct: „Cine sapă mormântul ajunge în el”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.