Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iubitorii de artă contemporană sunt invitaţi de săptămâna viitoare la un solo show cu Dumitru Gorzo, prezentat de săptămâna viitoare în Râmnic

news.ro
Dumitru Gorzo

Iubitorii de artă contemporană sunt invitaţi de săptămâna viitoare la un solo show cu Dumitru Gorzo, unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali de origine română din America de Nord, care, timp de 14 zile, îşi va muta atelierul de creaţie în municipiul reşedinţă şi va lucra în prezenţa publicului, într-un eveniment amplu găzduit de Muzeul Judeţean "Aurelian Sacerdoţeanu" şi filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, conform Agerpres.

Reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Vâlcea au informat, joi, că acţiunea artistică a lui Gorzo, intitulată "Perpetuum Studio", va fi lansată pe 10 martie, la ora 14.30, la Muzeul de Artă "Casa Simian", urmând ca din 11 martie, artistul să poată fi urmărit efectiv la lucru la galeriile de artă situate în pasajul Cozia din centrul Râmnicului.

"Expoziţia Gorzo va fi alcătuită din mai multe secţiuni aparte, reprezentând tot atâtea serii de lucrări/etape de creaţie, fiecăreia fiindu-i destinată câte un spaţiu anume. Astfel, Galeria 'SUB-sol' şi curtea interioară a Muzeului de Artă vor fi gazdele a două tipuri de expresie artistică distincte, lucrări de pictură realizate cu materiale neconvenţionale, precum şi obiecte artistice cu totul inedite. În schimb, galeriile "Pasaj 1", "Pasaj 2" şi holul dintre ele vor fi destinate desfăşurării atelierului propriu-zis, pe care artistul, într-o sinceră dorinţă de comunicare cu potenţialii săi spectatori, şi-l va muta aici timp de două săptămâni, lucrând efectiv la vedere şi încercând printr-o scenografie minimală să reproducă atmosfera propriului studio de creaţie. Aşa cum se poate vedea în orice atelier de creaţie, şi aici vor fi prezente lucrări semnate Gorzo, pictură, sculptură, intervenţii pe diferite tipuri de materiale, în diferite stadii de execuţie", a precizat preşedintele UAP Vâlcea, Gheorghe Dican, cel care, alături de criticul de artă Luiza Barcan, coordonează acest proiect inedit pentru Vâlcea.

Pe 6 aprilie, lucrările realizate de Gorzo în cele două săptămâni de atelier deschis vor fi expuse într-o expoziţie ce va fi organizată la galeriile de artă de la pasajul Cozia din Râmnicu Vâlcea.

"Perpetuum Studio" este o acţiune artistică amplă pe care artistul originar din Ieud, judeţul Maramureş, a început-o în 2019, la Galeria Slag din New York, un astfel de studio fiind deschis anul trecut şi în Bucureşti, la Galeria SAC Malmaison. Dumitru Gorzo s-a făcut remarcat şi în 2020, pe timpul pandemiei şi al lockdownului, când a stat închis singur şapte zile la Muzeul de Artă Recentă (MARe) din Bucureşti, ulterior lucrările realizate în acest timp fiind-i expuse şi publicate într-un catalog special dedicat evenimentului care s-a intitulat "Fuga de acasă".

În prezent, Gorzo trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi în cartierul Brooklyn din New York, el fiind şi cofondator al grupului Rostopasca, unul dintre cele mai influente grupuri de artişti din România ultimelor decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.