Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iulian Chifu, despre situația din Republica Moldova: 'Un dialog poate fi întreținut și printr-un trimis special la Chișinău'

Iulian Chifu / Facebook

Profesorul Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, a declarat, marți, că România trebuie să utilizeze în continuare diplomația billaterală în ceea ce privește situația din Republica Moldova, precizând că dialogul poate fi menținut și printr-un trimis special la Chișinău, informează MEDIAFAX.

Iulian Chifu a precizat că organizarea unei ședințe CSAT în contextul crizei politice și constituționale din Republica Moldova reprezintă opțiunea președintelui țării, însă că poate reprezenta o opțiune în cadrul căreia să fie dezvoltate și alte elemente care țin de securitatea națională, implicate de noua situație existentă la nivelul vecinilor noștri.

„Am certitudinea că la nivelul instituțiilor implicate în politica externă a României, dezbaterea are loc, mă refer, între titularul reprezentării internaționale, președintele României și componenta executivă, Ministerul Afacerilor Externe, implicând toate celelalte instituții, într-o formulă la termen sau ne la termen a unui CSAT, asta e opțiunea președintelui și nu știu dacă există timpul fizic pentru convocarea unui CSAT, dar sigur, este o opțiune, mai ales că ar putea fi discutate și celelalte elemente care țin de securitatea națională”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă al Administrației Prezidențiale.

Citește și: Eugen Teodorovici reacționează după publicarea unui document bombă: Nu există reduceri de personal. Avem bani suficienți

Potrivit fostului consilier prezidențial, în eventualitatea convocării unui CSAT în speța sprijinirii detensionării situaţiei şi menţinerea parcursului pro-european, ar putea fi integrate în temele de discuție și obiectul celorlalte elemente care țin de securitatea națională, generate de noul acord încheiat la nivelul Republicii Moldova. „Ar putea fi discutate și celelalte elemente care țin de securitatea națională, care sunt implicate de noua situație generată de acest acord între Partidul Socialiștilor pro-rus, ostentativ pro-rus al președintelui Dodon cu parlamentarii care au mers la Moscova pentru a primi direcții și care a preluat funcții importante în aparatul de securitate, ministrul Apărării, vice-premier pentru Integrare, cu dorința de a prelua și conducerea Serviciului de Siguranță și Securitate de la Chișinău”, spune Iulian Chifu.

Potrivit aceleiași surse, „prezența Rusiei pe față” în situația de la Chișinău reprezintă un element care ține de securitatea națională și care poate face obiectul unei discuții în eventualitatea convocării CSAT.

„Aceste lucruri sunt elemente de natură securitară, prezența Rusiei pe față, direct, în situația de la Chișinău, recunoașterea directă, explicită a majorității, salutarea alegerii președintelui Parlamentului, toate aceste elemente sunt elemente care pot intra într-o discuție, dar încă o dată, acestea sunt decizii care țin de președintele României, care poate să fie sau nu de acord cu această variantă sau să găsească variante obișnuite de lucru pentru a putea să rezolve această problematică la ora actuală”, informează fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă al Administrației Prezidențiale.

Citește și: Șeful OPC Timiș intră la RUPERE după ce DNA a descins la Primăria Timișoara: Au încercat să mă intimideze prin plângeri

El a declarat că România trebuie să utilizeze în acest moment diplomația bilaterală cu partenerii și aliații internaționali, însă în același timp, el a precizat că și varianta unui trimis special la Chișinău, în sensul întreținerii de dialoguri cu părțile și în sensul comunicării poziției României vizavi de această criză, poate reprezenta o variantă.

„Ceea ce poate să facă România este să utilizeze diplomația, bilaterală în primul rând, cu partenerul strategic american și cu partenerii din U.E și aliații din NATO, pe de altă parte, un asemenea dialog poate să fie întreținut inclusiv printr-un trimis special la Chișinău, care să se întâlnească cu părțile, să le consulte, să vadă care sunt abordările și dacă se poate declanșa o soluție sau alta și în orice caz să comunice poziția și interesele României legate de poziția din Republica Moldova, soluționarea pașnică, transferul pașnic de putere într-o formă sau alta sau orice tip de soluție pe care părțile, zona politică din Republica Moldova ar găsi-o”, a informat Iulian Chifu.

El a concluzionat spunând că Republica Moldova trece acum printr-o criză politică și constituțională, din care se poate ieși doar prin utilizarea dialogului ca instrument politic utilizat în vedere depășirii situației tensionate. „„În Republica Moldova avem de-a face cu o criză politică și o criză constituțională (...) Ieșirea (din criză, n.r) se poate face doar prin dialog politic care trebuie să statueze foarte clar formulele de mers înainte, până acum am văzut doar un tip de autism, fiecare merge pe narațiunea, raționamentul propriu”, a conchis Iulian Chifu.

Citește și: Pericol pentru Viorica Dăncilă! Unul dintre cei mai vechi lideri ai PSD vrea să preia hățurile

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-au reunit marţi într-o şedinţă organizată de către preşedintele Igor Dodon, după ce Dodon a semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al ţării din care fac parte Maia Sandu şi Zinaida Greceanîi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.