Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iulian Chifu: Mă aştept ca declaraţia de independenţă a Cataloniei să fie de scurtă durată; gestul - în măsură să creeze clivaje

Iulian Chifu / Facebook

Declaraţia de independenţă a Cataloniei va fi, cel mai probabil, una "de scurtă durată", iar gestul de separare de Spania este în măsură să creeze "clivaje" în interiorul societăţii din regiune, dar este, în acelaşi timp, şi o "lecţie" pentru autorităţile de la Bruxelles, a declarat, pentru Agerpres, analistul de politică externă Iulian Chifu.

"Din punctul meu de vedere, Parlamentul catalan nu are nici vocaţia, nici legitimitatea, nici baza legală şi constituţională pentru a face o asemenea declaraţie. A făcut-o în nişte condiţii speciale, fără ca Opoziţia să fie în sală, ceea ce scade dramatic legitimitatea", a afirmat preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning. Chifu a adăugat că declararea independenţei regiunii "este în măsură să creeze clivaje şi rupturi chiar în interiorul societăţii catalane". "Speranţa mea este ca lucrurile să se rezolve pe linie normativă, în aceleaşi condiţii paşnice, fără implicarea unor contondeţe de orice fel sau violenţe de orice fel", a spus el.

În acest context, Iulian Chifu a afirmat că se aşteaptă "ca această declaraţie de independenţă să fie de scurtă durată, Senatul spaniol să voteze recursul la articolul 155 al Constituţiei, care presupune suspendarea acestei largi autonomii a Cataloniei şi, evident, Guvernul să preia atribuţiile, respectiv să convoace alegeri anticipate". Mai târziu, a detaliat el, "noua structură de putere din Catalonia ar putea să aibă vocaţia de a relua atributele de administrare a autonomiei, odată ce un vot legitim va fi consumat şi care anulează şi prin succesiune şi prin legitimitate acel pseudo-referendum care a avut loc".

O altă variantă ar fi, a adăugat Chifu, "un recurs la arme". "Încep violenţele, în primul rând, în interiorul Cataloniei. Evident că lucrurile pot escalada şi în zone mult mai complicate", a punctat el. Totuşi, Chifu adaugă că acest caz poate fi "o lecţie" pentru autorităţile europene. "În orice caz, indiferent care variantă va fi adoptată, cred că sunt lecţii învăţate pentru oricine, orice regiune a Uniunii Europene care şi-ar dori în viitor sau ar forţa în viitor o formulă ca aceasta de independenţă şi cred că sunt lecţii învăţate şi pentru Bruxelles, asupra modului în care se raportează la statul naţional, la regiuni şi la structuri administrative, mai ales în momentul în care sunt identificate porniri de natură separatistă", a spus analistul.

În opinia sa, ceea ce se întâmplă în prezent în regiune este "un exemplu negativ". "Ceea ce se întâmplă Cataloniei, culoarul către care se duce, este cel care trebuie să fie lecţia învăţată pentru oricine ar face o asemenea separare, cu precădere acele regiuni separatiste excepţionaliste, în care motivaţia este una de a nu mai da din resursele proprii către un buget central, deci să evite solidaritatea - o situaţie care produce probleme majore în legitimitate de natură morală a unor asemenea demersuri", a evidenţiat el.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un "stat independent care ia forma unei republici", au anunţat agenţiile internaţionale de presă. Rezoluţia a fost adoptată cu 70 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi două abţineri, a declarat Carme Forcadell, preşedintele legislativului regional de la Barcelona, ce are 135 de locuri, potrivit Reuters şi DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.