Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vânzările de lactate s-au prăbușit: Industria laptelui funcționează 'cu rugăciuni la Dumnezeu' (specialiști)

lapte

Industria laptelui merge la ora actuală din inerţie, de pe o zi pe alta şi cu rugăciuni la Dumnezeu, poate se vor vinde mai bine produsele când se fac plăţile la pensii, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, subliniind că din luna august vânzările de produse lactate au scăzut cu circa 23%.

Citește și: Guvernul Orban crește datoria României la 47% din PIB. La 50% se pot îngheța salariile bugetarilor

"La ora actuală mai mult se merge din inerţie, de pe o zi pe alta şi cu rugăciuni la Dumnezeu, poate se vor vinde mai bine produsele când se fac plăţile la pensii. Din august au început să scadă vânzările, în jur de 22%-23%, cred că nu numai la produsele lactate ci şi la cele alimentare, în general, şi nu se ştie clar cum va fi de sărbători. De Crăciun mai făceai vânzări, mai făceai o promoţie, o campanie de marketing, dar la ora actuală marketingul este blocat. Toată lumea se concentrează pe online, dar şi acesta se bazează pe resurse logistice pe care nu le ai, pentru că nu am fost pregătiţi pentru aşa ceva. Totul depinde însă de ce comunică Guvernul şi de transparenţa Guvernului, deoarece pe baza lor putem să ne facem un business plan", a precizat Cojocaru, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului "Romanian Food & Agribusiness Conference".

El a arătat că industria produselor lactate din România "a intrat în stand-by, în stare de imponderabilitate", neexistând posibilitatea de a face un business plan din cauza restricţiilor în vigoare legate de închiderea unor unităţi comerciale, a pieţelor de cartier, şcolilor şi industriei HORECA.

"Dacă am fi ştiut că după 27 septembrie vor urma nişte restricţii şi se vor închide şcolile nu mai pregăteam acele pachete şcolare, care reprezintă cam 6% din procesarea laptelui în România. Nu poţi să îţi faci un plan de afaceri, dacă nu ştii ce îţi oferă viitorul. Cu restricţionarea circulaţiei mărfurilor, închiderea unor unităţi comerciale sau a pieţelor de cartier, şcoli în continuare închise, HORECA care este închisă, nu prea mai ştii pe ce să te bazezi şi atunci apare acea stare de retragere, un pas în spate şi intri în conservare. Nu poţi să te gândeşti nici la anul 2021, dacă să faci investiţii sau să îţi restricţionezi activitatea. A fost un haos generalizat. Eu cred că cei care îşi dau cu părerea pentru următoarele 3 luni sau pentru 2021 sunt neserioşi. În acest moment eu discut cu foarte mulţi manageri şi există stare de stand-by şi imponderabilitate", a explicat preşedintele APRIL.

În opinia sa, mesajele Ministerului Agriculturii transmise în 2020 au fost legate de dezvoltarea afacerilor de familie şi a micilor întreprinderi, însă din septembrie şi până în prezent exact aceste IMM-uri au fost afectate.

"Închiderea pieţelor a afectat foarte mult acel comerţ de proximitate, acel comerţ al micului retail aprovizionat prin firme de distribuţie, dar în spatele lor erau nişte furnizori mici şi medii şi mă refer la cele 464 de făbricuţe care funcţionează pe Ordinul 111. Tot anul 2020, mesajele Ministerului Agriculturii au fost că dezvoltăm afacerea de familie, dezvoltăm micile întreprinderi, ajutăm fermierii să îşi facă mici făbricuţe, adică IMM-urile. Din septembrie până în prezent, în noiembrie, observăm că aceste IMM-uri au fost afectate. Hipermarketurile au capacitate maximă de absorbţie, dar ca să vizezi hipermarketul trebuie să ai totuşi o trasabilitate a produsului, trebuie să ai unele investiţii şi capacităţi mari de a asigura ritmicitate şi constanţă în volumele vândute. Chestia asta că toată lumea vrea să fie în hipermarket mie mi se pare absurdă. Există loc în piaţă şi nişe pentru toată lumea, trebuie doar să ştii, să îti cunoşti foarte bine afacerea şi să îţi cunoşti targetul", a adăugat şeful APRIL.

În ceea ce priveşte o prognoză pentru sărbătorile de iarnă pentru industria lactatelor din România, Cojocaru a afirmat că acestea vor fi oarecum asemănătoare cu cele de Paşte, dar "cred că mult mai rele".

"Sărbătorile de iarnă vor fi asemănătoare cu cele de Paşte, dar cred că mult mai rele, pentru că atunci consumatorul mai avea o rezervă de bani, de venituri, o putere de cumpărare. Chiar dacă am observat că în unele state media spune că a crescut puterea de cumpărare, de ce au scăzut vânzările? Noi, România, eram o piaţă specifică pentru consum. Eu sincer nu ştiu cum să mă pregătesc pentru acest Crăciun şi Revelion, cred ca vânzările o să tindă să scadă. Românul, o parte din bugetul familiei, se va duce şi spre sărbători ca ornamental, poate unii vor şi ieşi din ţară să facă şi puţin turism, dar noi nu ştim la ora actuală ce se prognozează pentru săptămâna următoare, dar pentru decembrie, ianuarie şi februarie.... Deci, este această stare de imponderabilitate care creează o presiune financiar-economică pe agentul economic, dar şi psihologică asupra managerilor si angajaţilor companiei. Nu cred ca există cineva, un Mafalda al economiei să ne dea un sfat ce sa facem acum, astăzi. Noi încercam să facem o echipă pentru a reducere pierderile, nu ne mai gândim acum la profit, ne gândim cum reducem pierderile, cum reducem costurile şi cum ne salvăm angajaţii", a mai spus preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.