Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, și Jason Greenblatt au constituit o delegație de pacificare a conflictului israeliano-palestinian

Jared Kushner si Trump

Jared Kushner, consilier şi ginerele preşedintelui american, precum şi Jason Greenblatt, emisarul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, au abordat vineri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu aspecte legate de eforturile de pace ale Statelor Unite în conflictul israeliano-palestinian, informează AFP, preia Agerpres.

Vizita celor doi emisari ai lui Donald Trump în Israel a coincis cu creşterea tensiunilor în Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste palestiniene Hamas.

"Echipele au discutat despre modul în care ar putea progresa procesul diplomatic, despre evoluţia situaţiei în regiune, precum şi despre securitatea şi situaţia umanitară în Fâşia Gaza", a indicat într-un comunicat biroul premierului israelian, fără a oferi detalii suplimentare.

Vezi și: Vladimir Putin se implică în Peninsula Coreeană: Liderul de la Kremlin susține eforturile președintelui sud-coreean pentru denuclearizarea Coreei de Nord

Fâşia Gaza, supusă unei severe blocade de peste zece ani de către Israel, este în ultimele zile ţinta mai multor raiduri aeriene israeliene care vizează poziţiile Hamas, în urma tirurilor cu obuze şi rachete lansate spre Israel şi declanşării a numeroase incendii prin trimiterea unor zmeie incendiare dinspre enclavă spre statul israelian.

De la 30 martie, cel puţin 133 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene în enclava palestiniană - unde mai mult de două treimi din populaţie depinde de ajutorul umanitar - marea majoritate în confruntările cu soldaţii israelieni de-a lungul graniţei.

La rândul său, Netanyahu "şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele american Donald Trump pentru sprijinul său faţă de Israel", potrivit comunicatului citat.

Donald Trump a anunţat la 6 decembrie recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel, o decizie salutată de israelieni, dar care i-a indignat pe palestinieni şi a provocat critici pe plan internaţional. La 14 mai, SUA şi-au transferat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Kushner şi Greenblatt s-au întâlnit miercuri la Riad cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi au discutat despre eforturile administraţiei americane în vederea relansării negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni, aflate în blocaj din 2014.

Vezi și: Curtea Supremă a SUA a decis că poliția e obligată să solicite mandat judiciar pentru geolocalizarea telefoanelor mobile

Cu o zi înainte, acelaşi subiect a fost abordat cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, a cărui ţară este un aliat al Statelor Unite şi gardian al locurilor sfinte musulmane din Ierusalimul de Est.

Dar cu câteva zile înainte de începerea turneului celor doi în Orientul Mijlociu, Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a avertizat că eforturile de pace ale SUA sunt "condamnate la eşec". Nu a fost programată nicio întâlnire între reprezentanţii SUA şi liderii palestinieni.

Autoritatea palestiniană şi-a îngheţat de mai multe luni contactele cu Washingtonul din cauza a ceea ce consideră a fi atitudinea părtinitoare scandaloasă proisraeliană a administraţiei Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.