Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden îl primește la Casa Albă pe premierul japonez Fumio Kishida

CNN
Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, îl primește vineri la Casa Albă pe premierul japonez Fumio Kishida și se așteaptă ca acesta să salute ceea ce Washingtonul consideră a fi planuri istorice ale capitalei Tokyo pentru o consolidare militară majoră în fața preocupărilor comune legate de China.

Kishida se află la Washington ca ultimă oprire a unui turneu în țările din cadrul puterilor industriale G7. Vizita sa urmează celei efectuate de Biden la Tokyo în luna mai a anului trecut și unei întâlniri între cei doi lideri în marja unui summit regional în Cambodgia în noiembrie.

Miniștrii de externe și ai apărării din SUA și Japonia s-au întâlnit miercuri și au anunțat intensificarea cooperării în domeniul securității și oficialii americani au lăudat planurile de consolidare militară de la Tokyo.

O declarație comună a părților a arată că au trasat „o viziune a unei alianțe modernizate, pregătită să prevaleze într-o nouă eră de competiție strategică”, iar coordonatorul pentru Indo-Pacific al Casei Albe, Kurt Campbell, a numit-o „unul dintre cele mai importante angajamente dintre cele două țări ale noastre din ultimele decenii”.

În declarație se spune că, având în vedere „un mediu sever contestat”, poziția înaintată a forțelor americane din Japonia ar trebui să fie îmbunătățită „prin poziționarea unor forțe mai versatile, mai rezistente și mai mobile, cu capacități sporite de informații, supraveghere și recunoaștere, anti-navă și de transport”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat planurile de a introduce un regiment de pușcași marini litorali în Japonia, care ar aduce capabilități semnificative, inclusiv rachete anti-navă, iar cele două părți au convenit, de asemenea, să extindă tratatul lor de apărare comună pentru a acoperi spațiul.

Acordul a fost încheiat după aproape un an de discuții. Luna trecută, Japonia a anunțat cea mai mare consolidare militară de după cel de-al Doilea Război Mondial - o îndepărtare dramatică de la șapte decenii de pacifism, alimentată de îngrijorările legate de acțiunile Chinei în regiune. Acest plan cincinal va dubla cheltuielile de apărare ale Japoniei, care vor ajunge la 2% din produsul intern brut, și va permite achiziționarea de rachete care pot lovi nave sau ținte terestre aflate la 1.000 km distanță.

Christopher Johnstone, șeful programului pentru Japonia de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington și, până de curând, director pentru Asia de Est în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat că vizita lui Kishida la Casa Albă este o „piatră de hotar” pentru reformele sale de securitate și ar putea să-i ofere un impuls politic intern.

El a spus că aceasta ar fi „o oportunitate de a evidenția deciziile semnificative, cu adevărat fără precedent, anunțate de Japonia” și sprijinul puternic al SUA pentru acestea, „și de a atrage atenția și asupra rolului pe care premierul Kishida însuși l-a jucat în realizarea lor”.

Un oficial de rang înalt al administrației a declarat pentru Reuters că Biden și Kishida vor discuta despre probleme de securitate și despre economia globală și că discuțiile lor vor include probabil controlul exporturilor de semiconductori către China, după ce Washingtonul a anunțat anul trecut restricții stricte.

Japonia este actualul președinte al G7 și a preluat, de asemenea, un mandat de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU la 1 ianuarie și deține președinția lunară rotativă a acestui organism format din 15 membri pentru luna ianuarie.

Daniel Russel, care a ocupat funcția de diplomat de top al SUA pentru Asia în timpul fostului președinte Barack Obama, a declarat că Coreea de Nord va fi probabil o prioritate pe agenda lui Kishida, „reflectând o anumită anxietate că războiul din Ucraina, precum și competiția cu China ar putea determina Washingtonul să nu ia în considerare ritmul tot mai alert al lansărilor de rachete de către Pyongyang - care amenință direct Japonia”.

Kishida a declarat că susține încercarea lui Biden de a limita accesul Chinei la semiconductori avansați prin restricții la export. Cu toate acestea, el nu a fost de acord să egaleze restricțiile radicale asupra exporturilor de echipamente de fabricare a cipurilor pe care Statele Unite le-au impus în octombrie.

Oficialul american a declarat că Washingtonul colaborează îndeaproape cu Japonia pe această temă și crede că împărtășesc o viziune similară, chiar dacă structurile lor juridice sunt diferite. El a spus că, cu cât mai multe țări și actori importanți vor susține controalele, cu atât acestea vor fi mai eficiente.

El a calificat reformele japoneze în domeniul apărării drept „foarte, foarte semnificative”. Acestea au fost semnificative din punct de vedere politic intern, din punct de vedere regional și strategic și din punct de vedere al alianței SUA-Japonia, a spus el.

„Ceea ce vrem să facem este să evidențiem cu adevărat amploarea și profunzimea cât de mult s-a schimbat relația și cât de extraordinar de valoroasă este aceasta pentru Statele Unite și cât de eficient lucrăm împreună decât am făcut-o vreodată înainte”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.