Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Johnny Clegg, cântărețul și activistul împotriva discriminării rasiale, a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Johnny Clegg, cântărețul și activistul împotriva discriminării rasiale, a murit marți la vârsta de 66 de ani, anunță BBC, potrivit Mediafax.

Muzicianul a încetat din viață la Johannesburg, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. A fost diagnosticat cu cancer în 2015.

Supranumit ”Zulu alb”, Clegg a fost unul dintre criticii cei mai vocali ai politicii de apartheid impusă în Africa de Sud până în 1994.

Muzicianul de origine britanică este cunoscut pentru piesele în care a combinat muzica occidentală și acordurile tradiționale Zulu. Cea mai cunoscută piesă a sa, Asimbonanga, a fost lansată în 1987, și era dedicată lui Nelson Mandela, în acel moment încă în închisoare.

Citește și: ȘOCANT Cornelia Catanga a ORBIT după ce a ajuns la spital în urma unui stop cardio - respirator

Titlul care se traduce "Nu l-am văzut" din Zulu, a fost unul dintre primele apeluri publice pentru eliberarea lui Mandela.

Mandela, care, peste ani avea să devină primul președinte de culoare al Africii de Sud încă mai era considerat o amenințare la adresa statului.

Clegg, albul care a învățat să cânte și să vorbească Zulu, a fost simbolul Africii de Sud democratice, fiind invitat să cânte și la ceremonia organizată pentru înmormântarea lui Mandela, în 2013. Cariera sa, întinsă pe mai bine de patru decenii, a debutat cu trupa Juluka, pe care a format-o împreună cu chitaristul de culoare Sipho Mchunu. Muzica sa a fost la început interzisă la radio și, până la căderea apartheidului aparițiile sale live erau supuse restricțiilor politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.