Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jose Forneo: Interviu:„mai mult de 30 de ani de jafuri capitaliste”

interviu-de-angajare
José Luís Forneo este un profesor din Madrid care locuiește și lucrează în București. Pe blogul său  A Vallekano în România , publică informații istorice despre Republica Socialistă Română (1965-1989) și reflecții despre cultura română. El ne vorbește și despre situația pe care o trăiește în prezent clasa muncitoare a țării după ce, așa cum afirmă pe site-ul său, „mai mult de 30 de ani de jafuri capitaliste”, cu referire la lovitura de stat contrarevoluționară din 1989 care a asasinat șeful statului Nicolae Ceaușescu și a restabilit regimul pieței.
José Luís, într-un interviu afirmați că în prezent în România există o propagandă brutală și continuă din partea mass-media pentru a criminaliza etapa comunistă. Această ofensivă mass-media, deși este globală, se intensifică într-un mod special în acele țări ex-socialiste care făcuseră parte din Blocul de Est. La ce crezi că se datorează?
Motivul principal este că există încă o mare bază de nostalgie pentru era socialistă, ceva logic deoarece terapia neoliberală de șoc impusă de la lovitura de stat din decembrie 1989 este experimentată direct, ceea ce a provocat un dezastru economic pentru clasa muncitoare care, în linii mari, poate fi rezumată în unele date precum cea a aproape 9 milioane de locuri de muncă care existau în 1990 cincisprezece ani mai târziu, doar cinci au rămas, sau că România este țara cu cel mai mare procent de populație care fugă țară din motive economice (20% dintre români au fost obligați să emigreze din 1990), sau 73% dintre români câștigă mai puțin de 500 EUR brut pe lună,cu cei care trebuie să supraviețuiască în condițiile producției locale scăzute și a importurilor mari de bunuri fabricate din puterile Uniunii Europene (adică cu prețuri destul de ridicate).
Pe scurt, cu aceste condiții, este logic ca o propagandă anticomunistă brutală să fie necesară pentru a împiedica masele care abia să ajungă la sfârșitul lunii să privească înapoi. Pe de altă parte, este esențial rolul social-democrației române, PSD (Partidul Social Democrat), care a fost până acum cel mai votat partid la fiecare dintre alegerile parlamentare. Rolul său este esențial ca tampon împotriva nemulțumirii, oferind firimituri de reformă socială celor mai defavorizați, dar în același timp împiedicând orice schimbare reală. De fapt, propaganda mediatică identifică de obicei acest partid cu Partidul Comunist Român, ca și cum ar fi moștenitorul său, astfel încât toate nemulțumirile actuale cu regimul capitalist să fie amortizate de acest partid. Continuarea interviului o gasiti aici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.