Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jubileul reginei Elizabeth a II-a, în cifre: britanicii pregătesc cea mai mare sărbătoare a ultimilor ani

dailymail.co.uk
Regina Elisabeta a II-a

Mai mult de 200.000 de evenimente, de milioane de participanţi, un miliard de spectatori: britanicii se pregătesc să sărbătorească grandios 70 de ani de domnie ai reginei Elizabeth a II-a din 2 până în 5 iunie.

Festivităţile vor începe cu 1.500 de militari, precum şi 400 de muzicieni şi 250 de cai ce vor defila, joi, în centrul Londrei, între Palatul Buckingham şi piaţa Horse Guards Parade, pentru salutul "Trooping the Colour" ce marchează tradiţionala aniversare oficială a suveranei, potrivit Ministerului Apărării. Această paradă a fost anulată doi ani din cauza pandemiei, informează News.ro.

În jur de 70 de avioane ale armatei britanice, între care patrula acrobatică de la Royal Air Force, Red Arrows, vor survola Palatul Buckingham timp de şase minute joi la închiderea defilării militare, în momentul în care principalii membri ai familiei regale vor apărea la balcon. Numărul exact al aparatelor va depinde de condiţiile meteo şi de eventuale angajamente operaţionale, a indicat ministerul.

Salve de tun vor fi trase joi, la mijlocul zilei, la Londra şi în ţară, precum şi de pe nave de către Royal Navy.

Aniversarea oficială a reginei Elizabeth a II-a - născut la 21 aprilie - coincide anul acesta cu cea a încoronării sale la 2 iunie 1953, un salut cu 124 de salve de tun vor fi trase din Turnul Londrei. Vor fi 82 din Hyde Park, nu departe de Palatul Buckingham.

În 2.000 de oraşe, sate şi oraşe din Regatul Unit, Insulele Canalului, Insula Man şi teritoriile de peste mări vor aprinde faruri împreună, în timp ce unul va fi aprins la Palatul Buckingham la ora 21.45.

Vor fi de asemenea faruri aprinse în 54 de capitale din Commonwealth, Tonga şi Samoa din Pacificul de Sud în Belize şi în Caraibe. Podurile care traversează râul Tamisa din Londra vor fi iluminate, la fel şi emblematicul Turn BT din capitală, precum şi mai multe catedrale din Anglia.

Pe coastele franceze dinspre Anglia, clădirile simbolice vor fi iluminate joi seară.

O slujbă este prevăzută, vineri, la Catedrala St. Paul din Londra. Cu această ocazie, va bate Great Paul Bell, cel mai mare clopot din ţară ce are 16,5 tone care se aude foarte rar.

Sâmbătă, aproape 22.000 de persoane - dintre care 5.000 "lucrători esenţiali" în timpul pandemiei - sunt aşteptaţi la un mare concert la Palatul Buckingham, la BBC Platinum Party. Printre vedetele cap de afiş vor fi: Queen + Adam Lambert, Diana Ross, Alicia Keys, Nile Rodgers şi tenorul italian Andrea Bocelli.

În închidere duminică, o altă mare paradă va aduce omagiu monarhului şi diversităţii poporului britanic. Aceasta va aduna 10.000 de artişti şi voluntari. Difuzat la nivel mondial, spectacolul ar urma să fie vizionat de un miliard de persoane, potrivit organizatorilor.

În jur de 200.000 de evenimente locale sunt prevăzute, conform guvernului: proiecţii, festivităţi de stradă şi mai ales zeci de mii de picnicuri festive în aer liber ar trebui să adune 10 milioane de persoane.

La unele vor fi prezenţi şi membrii ai familiei regale, precum prinţul Charles şi soţia sa Camilla, care sunt aşteptaţi la stadionul de cricket The Oval, în sudul Londrei.

Unul dintre dejunuri, la Windsor, unde locuieşte acum regina, va încerca să doboare recordul mondial cu cea mai lungă masă.

Mai mult de 600 de dejunuri sunt de asemenea prevăzute în ţări din Commonwealth şi în lume, în special în Canada, Brazilia sau Noua Zeelandă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.